DOLAR
32,2144
EURO
34,7808
ALTIN
2.427,28
BIST
10.222,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
22°C

‘Ön izin’ başvurusu GÜNDEME ALINMADI!

‘Ön izin’ başvurusu GÜNDEME ALINMADI!
15.09.2023 20:02
4
A+
A-

Yükseköğrenimde ‘üniversite fazlalığı’ ve ‘rant iddiaları’ ile ilgili tartışmalar sürerken, Eğitim Bakanlığı’na bağlı Ön Değerlendirme Kurulu dün toplandı, Eski TC’li bakan Egemen Bağış’ın da yer almış olduğu Internasyonal Aydın Üniversitesi’nin de aralarında bulunmuş olduğu 3 üniversitenin ‘ön izin’ başvurusu ‘üyelerin tamamlanmamış olduğu nedeni öne sürülerek’ görüşülmedi.

Ayşe GÜLER

Yükseköğrenimde ‘üniversite fazlalığı’ ile ilgili tartışmalar sürerken, Eğitim Bakanlığı’na bağlı Ön Değerlendirme Kurulu dün toplandı.

Haftalardır ertelenen kurulda Eski TC’li bakan Egemen Bağış’ın da yer almış olduğu Internasyonal Aydın Üniversitesi’nin de aralarında bulunmuş olduğu 3 üniversitenin ‘ön izin’ başvurusu görüşülmedi.

2 saat devam eden görüşmede DAÜ ve YDÜ’nün İskele’de üniversite yerleşke alanı olarak belirlenen 122 dönüm için yapmış olduğu müracaat değerlendirildi, üniversite yetkililerin sunumları dinlendi.

Kurul, her iki üniversitenin müracaatı ile ilgili netice üretmedi, gelecek hafta tekrardan toplanma sonucu aldı.

YÖDAK Başkanı Prof Dr Akile Büke, üniversite izinlerinin dondurulmasının bugünkü tekrardan gündeme gelebileceğini açıklasa da dün meydana gelen görüşmede mevzu ele alınmaması dikkat çekti.

Toplantıyla ilgili YENİDÜZEN’e data veren Kurul üyesi, Merkez Kaymakamı Ahmet Arslan, üniversitelerin ön izinleriyle ilgili mevzunun dün meydana gelen görüşmede görüşülmediğini beyan etti, üniversite sayılarıyla ilgili münakaşanın da gündeme gelmediğini söylemiş oldu.

DAÜ VE YDÜ’NÜN BAŞVURULARI GÖRÜŞÜLDÜ… Eğitim Bakanı Özdemir Berova’nın katılmadığı görüşmede DAÜ ve YDÜ’nün İskele’de üniversite yerleşke alanı olarak belirlenen 122 dönüm için yapmış olduğu müracaat değerlendirildi, sunumları dinlendi. Kurul, her iki üniversitenin müracaatı ile ilgili netice üretmedi, gelecek hafta tekrardan toplanma sonucu aldı…

Eğitim Bakanı katılmadı, YÖDAK toplantıdaydı…

2 saat devam eden toplantıya Eğitim Bakanı Özdemir Berova, Cumhuriyet Meclisi’ndeki oturum sebebiyle katılmadı.

Bazı kurul üyeleri de toplantıya katılmazken, YÖDAK Başkanı Akile Büke görüşmede yer aldı.

YDÜ ve DAÜ projelerini paylaştı…

Kurul üyeleri dün meydana gelen görüşmede İskele’deki üniversite yerleşke alanı için hem YDÜ hem de DAÜ’nün yapmış olduğu müracaat sonrasında üniversite yetkililerinin yapmış olduğu sunumları dinledi.

Söz mevzusu arazi üstüne YDÜ’nün oluşturmayı düşündüğü 5 fakülte, 40 bölüm ile ilgili detaylı bilgiler kurul üyeleriyle paylaşılırken, DAÜ ise aynı alan üstüne 3 ya da 4 fakülteye yönelik projelerini aktardığı öğrenildi.

YDÜ’nün İskele’de oluşturmayı düşündüğü fakültelerin ağırlıklı olarak tıp, ziraat ve ziraat alanlarıyla ilgili olduğu da açıklandı.

‘Kurul üyeleri’ eksikti

Öte taraftan yükseköğrenimde münakaşa yaratan, kamuoyunda gündem olan 3 üniversite ile ilgili ‘ön izin’ mevzusunun kurul üyelerinin tamamlanmamış olması sebebiyle görüşülmediği öğrenildi.

Önümüzdeki haftadaki görüşmede DAÜ ve YDÜ’nün 122 dönümlük arazi için yapmış olduğu başvuruyu değerlendirmek için toplanacak olan Ön Değerlendirme Kurulu’nun ön izin başvurularını da ele alacağı açıklandı.

Üniversite sayısı 17’ye ulaştı!

Bilinmiş olduğu suretiyle vatanımızda 2017- 2018 eğitim yılı için 17 üniversite eğitim vermeye hazır hale gelmesi, yüksek öğrenimde tartışmayı da bununla beraber getirmişti.

Geçmiş dönemde faaliyette bulunan 15 üniversiteye, yeni eğitim senesinde eklenen 2 üniversiteyle beraber talebe alımları başlamıştı.

Bu yıl Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi ve Arkın Yaratıcı Sanat ve Tasarım Üniversitesi de ilave edilerek üniversite sayısı 17 olmuştu.

Eğitim hayatına başladıkları tarihlere gore üniversiteler şu şekilde; Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) 1979; Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) 1985; Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) 1988; Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) 1990; Internasyonal Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) 1997; ODTÜ Şimal Kıbrıs Kampüsü 2003; İstanbul Teknik Üniversitesi KKTC 2011; Akdeniz Karpaz Üniversitesi (AKÜN) 2012; Girne Üniversitesi 2013; Kıbrıs İlim Üniversitesi (KİÜ) 2013; Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) 2014; Kıbrıs Toplumsal Bilimler Üniversitesi (KISBÜ) 2014; Kıbrıs Sıhhat ve Cemiyet Bilimleri Üniversitesi (KSTU) 2016; Internasyonal Final Üniversitesi (UFÜ) 2016; Ada Şehir Üniversitesi (AKÜ) 2016, Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi (2017); Arkın Yaratıcı Sanat ve Tasarım Üniversitesi (2017)”

ARSLAN: ÖN İZİN VE ÜNİVERSİTE SAYILARI GÜNDEME GELMEDİ… Toplantıyla ilgili YENİDÜZEN’e data veren Kurul üyesi, Merkez Kaymakamı Ahmet Arslan, üniversitelerin ön izinleriyle ilgili mevzunun dün meydana gelen görüşmede görüşülmediğini beyan etti, üniversite sayılarıyla ilgili münakaşanın da gündeme gelmediğini söylemiş oldu.

 

Kurul üyesi, Merkez Kaymakamı Ahmet Arslan:
“DAÜ ve YDÜ’nün yetkilileri dinlendi, ön izin gündeme gelmedi”

Kurul üyesi, Merkez Kaymakamı Ahmet Arslan, üniversitelerin ön izinleriyle ilgili mevzunun dün meydana gelen görüşmede görüşülmediğini beyan etti, üniversite sayılarıyla ilgili münakaşanın da gündeme gelmediğini söylemiş oldu.

DAÜ ve YDÜ’nün İskele’deki 122 dönümlük arazi için yapmış olduğu başvurularının değerlendirildiğini belirten Arslan, her iki üniversite yetkililerinin de Kurul üyelerine projelerle ilgili sunum yaptığını aktardı.

 


YÖDAK Başkanı Prof Dr Akile Büke, Üniversite izinlerinin dondurulmasının gündeme gelebileceğine işaret etmişti:
“Daha ilkin izinleri dondurup, önümüzü görerek, yine devam etmek istedik, tekrardan gündeme gelebilir”

Hatırlanacağı suretiyle YÖDAK Başkanı Prof Dr Akile Büke ise yeni üniversite izinlerinin dondurulmasının tekrardan gündeme gelebileceğini deklare etti, “Daha ilkin izinleri dondurup, önümüzü görerek, yine devam etmek istedik. Yasal zemin olmadığı için yapılamadı. Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerde bu mevzu tekrardan gündeme gelebilir” demişti.

Kıbrıs’ın kuzeyinde üniversitelerin planlı bir halde açılması icap ettiğini vurgulayan Büke, yüksek öğrenimde kaç üniversiteye gerekseme olduğu, altyapının üniversiteleri ne kadar kaldırdığına yönelik emek harcama yapılmasının önemine değinmişti.

 Prof Dr Büke, bu konuların strateji planlama sürecine yönelik emek harcamalar içinde yer aldığını da dile getirerek, üniversitelerin toplumsal, ekonomik ve bilimsel niteliği olan sürdürülebilirliklerinin de olmasının koşul bulunduğunu söylemişti.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.