DOLAR
34,5873
EURO
36,2323
ALTIN
2.986,39
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

On-line eğitime onay

17.02.2024 01:40
16
A+
A-
On-line eğitime onay

Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, coronavirüs’e karşı alınan önlemler kapsamında eğitime ara verilen üniversitelerde eğitim gören öğrencilerin mağduriyet yaşamamaları adına bir ekip girişimler yaptıklarını belirterek bu doğrultuda YÖK Başkanı Yekta Saraç, YÖDAK ve üniversiteler ile teknik emek harcamalar gerçekleştirdiklerini söylemiş oldu.

Süreç içinde yaşanabilecek eğitimsel kayıpları en aza indirmek için lüzumlu emekleri yürüttüklerini belirten Çavuşoğlu, gerçekleştirdikleri görüşmeler sonucunda bir ekip düzenlemeler yapılması hususunda mutabık kaldıklarını ve bu doğrultuda şartları yerine getiren üniversitelerimizin dijital ortamda eğitimlerine kaldıkları yerden devam edebilmelerinin önünü açtıklarına dikkat çekti.

Çavuşoğlu’nun açıklaması şu şekilde;

Küresel düzeyde yaşanmış olan ve Dünya Sıhhat Örgütü tarafınca pandemi olarak açıklanan olağan üstü günler geçirmekteyiz. Yükseköğrenim alanının bu sıkıntıları atlatabilmesi için YÖK, YÖDAK ve üniversitelerimizle gerçekleştirdiğimiz emek harcama sonucunda geldiğimiz noktayı kamuoyuna açıklamak isterim. Ilk olarak YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’a KKTC üniversitelerinde kayıtlı öğrencilerimiz mağduriyet yaşamaması için verdiği destek ve YÖK’ün tüm teknik imkânlarını üniversitelerimize açmış olduğu için teşekkür ederim. Aşağıdaki şartları yerine getiren ve YÖDAK’tan bu şartlarla ilgili uygunluk alan üniversitelerimiz dijital ortamda eğitimlerine kaldıkları yerden devam edebileceklerdir.

Küresel ölçekte yaşanmış olan Koronavirüs (COVID-19) salgını ve içinde bulunduğumuz muhteşem şartlar göz önünde bulundurularak 2019-2020 Bilimsel niteliği olan Yılı Bahar periyodu ile sınırı olan kalmak kaydıyla;

KKTC mevzuatına gore kurulmuş üniversitelerin, “Öğretime Başlama İzni”ne haiz ve etken ön lisans ve lisans örgün öğretim programları ile lisansüstü örgün öğretim programlarındaki kuramsal derslerde de aşağıdaki şartlara gore eğitim ve öğretimin yürütülmesi uygun görülmüştür.

1.     Yükseköğretim kurumlarınca her düzeydeki yükseköğretim programlarında yer edinen derslerin kuramsal kısımları lüzumlu altyapı ve yetkinlik var ise uzaktan öğretimle yürütülebilecek; uygulamalı kısımları için belirlenen uygun zamanda her bir programa gore yoğunlaştırılmış bilimsel nitelikli takvim yapılarak eğitim verilebilecektir.

2.     Yükseköğretim kurumlarınca, “2019-2020 Bilimsel niteliği olan Yılı Bahar periyodu ile sınırı olan kalmak kaydıyla”, örgün eğitim yerine ikame edilmek suretiyle yapılacak olan uzaktan öğretim faaliyetlerine ilişkin uyulacak hususlar aşağıda belirlenmiştir:

a.     Yükseköğretim kurumları, program çeşitlilikleri ve altyapı imkanlarına gore, yetkili kurullarının sonucu ile örgün eğitimde ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde yürüttükleri eğitim ve öğretim faaliyetlerini, niteliği göz önünde tutarak alacakları önlem ve düzenlemelerle uzaktan öğretim yöntemiyle sürdürebilecektir.
b.     Yükseköğretim kurumları, örgün eğitim programlarındaki tüm derslerde senkron (eş zamanlı) ya da asenkron (eş zamanlı olmayan) şekilde uzaktan öğretim yöntemlerini kullanabilecektir.
c.     Sınavlar ve talebe başarısının değerlendirilmesine ilişkin hususlar, ilgili programın öğrenme kazanımları ve sonraki süreçlerde yaşanabilecek ihtilaflar ve denetlemeler de göz önünde bulundurularak yükseköğretim kurumlarının yetkili kurullarınca belirlenen “hukuki açıdan saydam, açıklanabilir ve denetlenebilir ilkeler” doğrultusunda yürütülecektir.

3.     Yükseköğretim kurumlarında uzaktan öğretim yöntemiyle verilemeyen 2019-2020 Bilimsel niteliği olan Yılı Bahar dönemine ilişkin derslerin telafisi için, her bir programa gore yoğunlaştırılmış bilimsel nitelikli takvim yapılarak COVID-19 salgını sonrasında yaz öğretimi uygulanabilecektir.

4. Uzaktan öğretim için lüzumlu altyapı ve insan kaynağına haiz olmayan üniversitelerin ilgili programları için ilgili yükseköğretim kurumlarının yetkili kurullarının sonucu uyarınca alttaki alternatifler doğrultusunda işlem yapılacaktır.

a.     2019-2020 Bilimsel niteliği olan Yılı Bahar dönemine ilişkin derslerin telafisi için, her bir programa gore yoğunlaştırılmış bilimsel nitelikli takvim yapılarak COVID-19 salgını sonrasında yaz öğretimi uygulanması,
b. Lüzumlu altyapıya haiz üniversitelerin ilgili programlarından hizmet alınması.
c. YÖK’ten lüzumlu durumlarda teknik destek sağlanması.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.