DOLAR
32,2701
EURO
35,1314
ALTIN
2.464,80
BIST
10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
21°C
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
22°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Saat değişimlerine bakandan ‘biyolojik’ izahat

Saat değişimlerine bakandan ‘biyolojik’ izahat
18.08.2023 11:16
2
A+
A-

 Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, okul tadilatlarındaki gecikmelerin İhale Yasası’ndan kaynaklandığını, öğretmen atamalarının ise karmaşık nakil sisteminden dolayı geciktiğini söylemiş oldu.

Berova, okullarda kayıt parası adı altında bir ücret alınmasın diye bu yıl tüm okullara genelge gönderdiklerini belirterek makbuzsuz para alınan okul var ise bakanlığa bildirilmesini istedi ve bu durumda adli ve yönetimsel soruşturma başlatılması için gerekeni yapacağını deklare etti.

Bakanlıktan meydana getirilen açıklamaya nazaran, Berova, Genç-TV’de konuk olduğu Er Meydanı isminde programda, yeni eğitim yılına başlarken meydana getirilen eleştirileri değerlendirip, soruları yanıtladı.

“FOTOKOPİ GİBİ ELEŞTİRİLER”

Berova, Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın toplumun yüzde 80’inden fazlasına dokunan bir bakanlık bulunduğunu belirterek okulların açıldığı dönemde kamuoyunda geniş yer tutan eleştirilerle ilgili “Her yıl geleneksel olarak fotokopi benzer biçimde aynı eleştirileri tekrarlıyorlar. Eleştiriye bir karşı duruşumuz yok fakat yıkıcı eleştiriler yanında yapıcı hadiselerin de ortaya konulması gerekir” dedi.

Eğitim altyapısına bu yıl 20 milyon TL’lik bir bütçe ayırdıklarını yineleyen Özdemir Berova amaçlarının günü geçirecek projeler değil, kalıcı projeleri hayata geçirip varolan sıkıntılara çözüm üretmek bulunduğunu belirtti.

Türkiye destekli projeler için kaynakların her kuruşunun kullanıldığını, ‘para kalıyor, iade ediliyor’ benzer biçimde söylemlerin kendi bakanlığı için geçerli olmadığını sözlerine ekleyen Bakan Berova okulların altyapı sorunlarını çözmek için şubat ayı sonundan ihalelere çıktıklarını, haziran, temmuz ve geçtiğimiz günlerde de ihaleler açtıklarını belirterek İhale Yasası’ndan meydana gelen sıkıntılara değindi.

İhale Komisyonu’na 50 proje gönderdiklerini, gecikmelerin bu yasadan kaynaklandığını özetleyen Berova, Meclis açılınca yasada değişim düşünüldüğünü hatırlattı.

“YAPILAN İŞLERİN BÜTÜNÜNE BAKILMIYOR…”

Artık inşaat teknolojilerinin de değiştiğini ve okullarda önlem alınarak, eğitim sürerken inşaatların da yapılabildiğini belirten Berova, gelen talepler doğrultusunda Gönyeli İlkokulu yeni yönetimsel bina ve dersliklerinin inşaatına ders yılı içinde başlandığını söylemiş oldu. Yapılacak olan yeni binalar için hem okul idaresi hem de okul aile birliği ve bölge halkı ile görüşüldüğünü kaydeden Berova, gelen görüşler doğrultusunda projenin ertelenmeden biran ilkin hayata geçirilmesi için düğmeye bastıklarını altını çizdi.

Bakan Berova basında yer edinen görsellerle ilgili de “Bu fotoğrafların hepsi, iyi işler yapılırken ortaya çıkan unsurlardır. 5 ay sonrasında o okulu gezince göreceğim mutluluk ve evlatların mutluluğu bana yeter” dedi.

Özdemir Berova, ülkedeki basın müesseselerinin gidip, okul yönetimleri ve talebe velileri ile görüşmeden bu haberleri yayımladığını ve resmin bütününe bakılmadığını savundu.

Öğretmen kadroları mevzusundaki sorular üstüne Berova, eğitimi sürdürebilecek kadrolara haiz olduklarını, açtıkları müdür ve müdür muavini münhalleri ile gereksinim duyulan yerlerin kadroları doldurduklarını belirtti. Oluşabilecek yeni eksikler içinde yeni münhaller açılacağını sözlerine ekledi.

“DÜNYANIN EN KARMAŞIK NAKİL SİSTEMİ BİZDE”

“Niçin gecikme oluyor şu sebeple bizde dünyanın en karmaşık nakil sistemi var” diyen Berova, sendikaların açıklamış olduğu problemler listesinin abartılı olduğu görüşünü açıkladı.

Kış saati uygulamasına geçilmemesi, kamuda mesai saatleri ve okul saatleri mevzularındaki soruları da yanıtlayan Berova, düzenlemelerin meteorolojiden aldıkları bilgiler ışığında, gün doğumu ve batımı saatleri dikkate alınarak yapıldığı söylemiş oldu.

“45 DAKİKALIK ÖĞLE ARASI ÖNERDİM”

Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Bakanlar Kurulu toplantısında kamuda yarım saatlik öğle arasının 45 dakika olması yönünde görüş belirttiğini, bunun kabul da gördüğünü ifade ederek “Fakat sendikalarla istişareler sonucu bu şekilde bir netice çıktı. Öğle arası 45 dakika olursa memurlar işten saat 16.15 yerine 16.30’da çıkacaktı. Demek ki işgören dostlar çocuklarını bir biçim alacaklarını ifade ettiler ki bu şekilde bir karar alındı. Bana nazaran 45 dakika ara daha uygun olurdu” dedi.

Birçok ülkenin bulunmuş olduğu coğrafi konumdan değişik saat dilimi kullandığını belirterek örnekler veren Berova, kış saatine geçilmemesini doğru bulduğunu yineledi.

JETLAG TARTIŞMASI

“Jetlag” tartışmalarıyla ilgili sual üstüne Berova, olayın daha iyi anlaşılabilmesi için bu kelimeyi bir betimleme anlamında kullandığını kaydetti.

Berova şu şekilde devam etti;

“Saat değişimlerinin yapılmasına, ileri yada geri alınmasına karşıyım. Meydana getirilen saat değişimlerinin insanoğlu üstünde oluşturduğu emareler bilimsel olarak açıklanmıştır. Bu emareleri görmek için, seyahat hayata geçirmeye gerek yok şu sebeple biz insanların biyolojik saati var. Şu anda saat 9’u 20 geçer. Pat diye 10’u 20 geçer yapmış olursanız biyolojik saatiniz 9’u 20 geçerde kalır. İçsel ritminizin adaptasyonu gerektirir. Bu bir saat kaymanın tıpta verdiği emareler var. En başta bitkinlik, depresyon ve bir ekip başka değişimler… Bunlar bir saat değişiminde de yaşanıyor”

ÖĞRENCİ TAŞIMACILIĞI

Özdemir Berova, talebe taşımacılığını T izni olan otobüslerle yaptıklarını, şikayetleri de Trafik Komisyonu ve polise ilettiklerini söylemiş oldu.

Berova, Gazimağusa’daki Canbulat Ortaokulu’nda derslerin eksiksiz yapıldığını, laboratuvar, fotoğraf, müzik odası benzer biçimde eksiklerin de yedi gün içinde tamamlanacağını belirterek 1950’lerde oluşturulan ve geçen süre içinde ciddi tadilat yapılmayan bu okulun hayata geçirdikleri bu proje ile “çiçek benzer biçimde” olacağını açıkladı.

“MÜFREDAT GEÇEN YILDAN ÇOK FARKLI DEĞİL”

Tüzük gereği İngilizce tedrisatlı bir okuldan kolejlere geçiş yapılabildiğini, bunun İngiltere’deki vatandaşlar düşünülerek konulduğunu belirten Berova, Cenup Kıbrıs’taki okullarda tahsil gören bazı öğrencilerin de tüzükteki bu maddeden yararlandığını söylemiş oldu. Berova, “Bu mevzuda bir düzenleme elzem oldu.  Bu kapsamı bir ihtimal gelecek yıllarda daraltırız” dedi.

Berova, “Eğitim müfredatının Türkiye ile uyum kisvesi altında tanrı bilim seviyesine çekileceği söyleniyor. Bu tarz bir olay var mıdır?” sorusunu yanıtlarken bu tarz bir olay olmadığını söylemiş oldu.

“Uygar, üretebilen, tartışabilen Mustafa Kemal Atatürk ilkelerine, ulusal ve içsel değerlere bağlı bir gençlik yetiştirmek amacıyla program bazlı bir emek harcama yapıldığını” ifade eden Özdemir Berova, müfredatın ülkemizin bilim adamları ve kendi öğretmenleri tarafınca oluşturulduğunu bildirdi.

Berova, “Temel eğitimde artık KKTC Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın yapmış olduğu ve ürettiği müfredat uygulamada olacak” dedi.

Özdemir Berova, son zamanlardaki tartışmalar sebebiyle Türkiye’deki müfredatla ilgili Talim ve Terbiye Kurulu’nda ön değerlendirme yapıldığını ve kendisine geçen yıldan oldukca değişik olmadığı yönünde data iletildiğini kaydetti.

ÇANAKKALE GEZİSİ

Kamuoyunda tartışmalara neden olan Çanakkale gezileri mevzusunda ise Berova “Fazlaca güzel bir iş yaptık. Her Kıbrıslı Türk gencinin o mücadelenin ruhunu algılaması adına orada zaman geçirmesi, o olağanüstü mücadeleyi ve düşmana savunmanın ruhunu algılayabilmesi yerinde görmesi bizim arzu ettiğimiz bir sonuçtu. Bana gelen geri dönüşlerin nerede ise hepsi de oldukca olumludur. Bu mevzuda hala talep vardır. Gene planlayıp düzenleyeceğiz” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.

“AÖA’YI KAPATMAK İSTESEK YASA DEĞİŞİKLİĞİ YAPARDIK VE KAPATIRDIK”

Özdemir Berova, Mustafa Kemal Atatürk Öğretmen Akademisi (AÖA) ile Lefke Avrupa Üniversitesi içinde imzalanan protokol ve akademinin kapatılacağı yönündeki haberlerle ilgili şunları söylemiş oldu:

“AÖA’yı kapatmak istesek yasa değişikliği yapardık ve kapatırdık. Öğretmen alımı da üniversitelerden mezun olan öğrenciler üstünden, KHK tarafınca yapılır derdik biterdi. AÖA 1930’lu yılların sonlarında öğretmen ihtiyacını karşılamak için ağırlıklı rum öğrencilerle süregelen ve İngilizler tarafınca bir üniversitenin kısmı olarak kurulmuştu . Ikimiz de LAÜ ile ortaklaşa iş içinde AÖA’nın marka kıymetini koruyalım çağdaşlaştıralım dedik”

Bu yıl AÖA’ya giriş imtihanı yapıldığını ve 45 gencin kayıt hakkı kazandığını belirten Berova, AÖA yanında LAÜ’nün ÖSYM ile almış olduğu öğrenciler de olacağını, kapatılması yada etkisizleştirilmesi diye bir şeyin söz mevzusu olmadığını dile getirdi.

“MAKBUZ KARŞILIĞI DEĞİLSE BİLDİRSİNLER”

Berova, okullarda kayıt esnasında alınan ücretlerle ilgili bir seyirci sorusu üstüne, “Alıntı karşılığı olmadan para alındıysa suçtur. Bildirilsin. Adli ve yönetimsel soruşturma yapacağım. Yarın bakanlığa gelsin. ‘Bu şekilde bir hadise var’ desin, polis soruşturması isteyeceğiz. Bu açık ve net…” diye konuştu.

“ÜCRET ALINMASIN GENELGESİ”

Okullarda kayıt parası adı altında bir ücret alınmasın diye bu yıl tüm okullara genelge gönderdiklerini de açıklayan Berova “Kimseden zorla para alınamaz. Okul aile birlikleri bir masa kurabilir ve bağış yapmak isteyenlerden bağış alabilir. Zorunlu edilen var ise ‘bu şekilde bir mecburiyetim yoktur’ deyip vermesin” dedi.

ÜNİVERSİTELER

Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, üniversitelerin gösterdiği performanstan gurur duyduklarını belirterek üniversitelerin “eğitim öğretim, araştırma, devlet ve halk yararına işlemler yapmak” benzer biçimde fonksiyonları bulunduğunu söylemiş oldu. Berova, ülkedeki üniversitelerin eğitimde belli noktaya geldiğini; araştırmada başlangıçlarda olduklarını, toplumun faydalanmasında ise daha aşağılarda bulunduklarını kaydederek devlete düşen görevlere işaret etti.

Berova, AB ve TÜBİTAK fonları ile araştırma ve geliştirmenin önünün açılabilmesi için girişimler yaptıklarını söyledi.

Bakanlığının eğitim standardını ölçecek bir kurum olmadığını, bunu YÖDAK’ın yaptığını kaydeden Bakan Berova, anlaşmalar gereği YÖK’ün de teknik destek vermesinin önünün açıldığını söylemiş oldu.

Özdemir Berova, yurt dışı ziyaretinde KKTC üniversitelerinden mezunların iyi bölgelere geldiğini görmekten mutluluk duyduğunu açıkladı ve üniversitelerin belli bir standartta olması icap ettiğini, yasa ve tüzüklerle ilgili de kendilerine vazife düştüğünü söyledi.

Berova, ekonominin ana unsurlarından olan KKTC’de yükseköğrenimin, geçen yılki rakamlarla 700 milyon dolar gelirle, 750 milyon dolarlık gezim gelirlerinin arkasından ikinci sırada yer aldığını açıkladı.

Yeni üniversite açma izni merciinin, son yasal düzenlemeyle Meclis’e verildiğini hatırlatan Berova, talebe kisvesi altındaki kaçakların tespiti için Emek verme ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı ile beraber bir emek harcama yürüttüklerini belirtti.

Berova, “Bu insanların iyi mi tespit edileceği ve adadan iyi mi uzaklaştırılacağına dair genelgeyi İçişleri Bakanlığı bir ay ilkin yayımladı” dedi.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.