Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Kanal T’de Didem Gürses’in hazırlayıp sunmuş olduğu Politik Duruş programına katılarak mühim açıklamalarda bulunmuş oldu.
Bakan Çavuşoğlu, sendikaların açıklamaları, online eğitim, 1 Ekim’den sonrasında eğitimde alınacak kararlar ve yüksek öğrenimle ilgili soruları yanıtladı.
“Sendika temsilcileri madem bu kadar siyasete girmek istiyorlar bir partiden aday olsunlar ve yüce fikirlerini paylaşsınlar“
Sendikaların açıklamalarına değinen Çavuşoğlu şu ifadelere yer verdi;
“Daha ilkin okulların açılıp açılmaması yönünde kararlar tartışıldığında sendikalar beni hususi dershanelerle ortaklaşa iş yapmakla suçladı, 1 Eylül’de Bakanlar Kurulunda ilköğretim 2’ye kadar olan sınıfları 7 Eylül’de açma sonucu sonrası bu sefer de hususi okullarla ortaklaşa iş içinde olduğumu anlatmaya başladılar. Son olarak ise niye okulları kapatmıyoruz diye fiil yaptılar.
Eğitimde politika yapmamanın doğru bulunduğunu daima söyleyen biri olarak maalesef görevi eğitim vermek olanlar, bizlerden daha çok politika yapıyorlar. Sendika temsilcileri madem bu kadar siyasete girmek istiyorlar bir partiden aday olsunlar ve yüce fikirlerini paylaşsınlar.
“Her açıklamanın tersini yapmak, toplumda prim yapmıyor”
Bu ülkedeki hiçbir partinin halka iyi hizmet verdiğini düşünmüyorlarsa bir parti kursunlar ve aday olsunlar. Her açıklamanın tersini yapmak toplumda pirim yapmıyor. Son 15-20 gündür yaptıkları açıklamalarına bakacak olursak bu net olarak görürüz. “
“Devletimizde birçok karar bilimsel zeminle, toplumsal medya zemini içinde gidip geliyor”
Bakan Çavuşoğlu, 1 Ekim evveliyatına kadar tüm eğitim kurumlarının eğitime ara vermesi kararını da değerlendirerek, “Cenup Kıbrıs vakaların en yoğun olduğu zamanda eğitimi açmayı denedi. Dünyanın birçok yerinde eğitim yapılıyor. Gelecek hafta Cenup’de tam zamanlı dönüşümsüz eğitim açılıyor. Biz okulları dönüşümlü açmak için öğretmenlerimiz ve yetkililerle lüzumlu tüm alt yapıyı oluşturduk.” dedi ve ekledi;
“Sadece vatanımızda birçok karar bilimsel zeminle, toplumsal medya zemini içinde gidip geliyor. Bizim, okulları ilkokulu 2 ‘ye kadar açmamızda bilimsel bir zemin vardı sadece son 3 gün içinde artan vakaların peşinden Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’ndan durumu denetim altına alabilmek ve riski arttırmamak adına okulların açılmasının bir süre ertelenmesi sonucu çıktı. Biz çıkan karara saygı gösterdik. Bizim inadımız bir tek toplumun menfaatidir. Sıhhat Bakanlığı’nın bu sonucuna saygı duyduk.”
“Yeni eğitim modelinde dünyaya uyum sağlamaya çalışıyoruz”
Yeni eğitim modelinde dünyaya uyum sağlamaya çalıştıklarını da belirten Çavuşoğlu, bazı öğretmenlerin “online eğitim bizim görevimiz değildir” ifadesinde bulunduklarını kaydederek, bu mevzuda vazife yetki ve sorumlulukları dahilinde, amiri tarafınca verilen işmi yapmayanlarla ilgili lüzumlu adımları atacaklarına dikkat çekti.
“Online eğitimle ilgili eksikliklerin giderilmesi için çalışmalarımız devam ediyor, bu mevzuda seferberlik halindeyiz”
Online eğitim mevzusunda, maddi eksikliklerinden dolayı eğitim almakta güçlük çeken öğrencilerin okullarındaki imkanları, yetkililerin denetimi altında kullanmaları için yönerge verdiğini sözlerine ekleyen Bakan Çavuşoğlu, “Pandemi dünyaya yeni bir sistem getirdi. Online eğitimle ilgili eksikliklerin giderilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Tüm dünyada yeni geçilen bu sistemde eksiklikler var. Eğitim Bakanlığı ile bu mevzuda seferberlik halindeyiz.” ifadelerine yer verdi.
Çavuşoğlu ek olarak 1 Ekim’de okulların açılması mevzusunda şu anda bir cevap veremeyeceğini belirterek, bu mevzuda telafi programlarının hazırlanacağının altını çizdi.
“Bu yıl Kolej sınavları mevzusunda sınavsız kolej görüşlerini dinleyip, değerlendirme yapacağım “
Çavuşoğlu, kolej sınavlarıyla ilgili gelen sual üstüne “Bu yıl Kolej sınavları mevzusunda sınavsız koleje giriş olup olmayacağı ile ilgili ise gerek ilköğretim sendikasını dinleyerek, gerekse uzmanların görüşlerini alarak değerlendirme yapacağım” dedi.
“Öğrenciler PCR ya da karantina tutarı ödemeyecek”
Üniversitelerin açılması mevzusuna da değinen Bakan Çavuşoğlu, “Geldiğimiz aşamada öğrencilerin gezi etme benzer biçimde mevzularda sorun yaşayacağı bir dönemdeyiz. Bu kapanma güdüsü bizi üniversitelerle ilgili yeni kararlar alma yoluna sokacaktır. Ne olursa olsun üniversitler açılacak karşı karşıya mi online bir sistemde mi olacak Sıhhat Bakanlığı ile karar vereceğiz.
Öğrenciler PCR ya da karantina tutarı ödemyeceklerdir. Tüm sıkıntılara karşın geçen senenin aynı dönemine nazaran kayıt oranları fazlaca daha yüksek. Önümüzdeki ek yerleştirme olan yedi gün burada gelişleri durdurma benzer biçimde kararlar aldık. Bu maalesef pozitif olmayacaktır.”