DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
19°C
İstanbul
19°C
Açık
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Çok Bulutlu
16°C

“SINIFLAR BALIK İSTİFİ GİBİ”

“SINIFLAR BALIK İSTİFİ GİBİ”
10.10.2023 21:43
2
A+
A-

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, bölge nüfusun 100 bini bulması ve buna bağlı olarak talebe sayısının mevcut okul kapasitesini aşmasından dolayı 80 civarında öğrencinin kayıt yaptırdığı halde eğitime devam edemediğini belirtti.

KTÖS, Girne bölgesinde okullara kayıt yaptırıp, okul ve derslik azlığı sebebiyle okula devam edemeyen öğrencilerle ilgili Karaoğlanoğlu İlkokulu’nda basın toplantısı düzenledi.

PAZARTESİ 23 NİSAN İLKOKULU’NDA TOPLANTI

Şener Elcil, okula gidemeyen öğrenciler mevzusuyla ilgili okul yönetimleri ve öğretmenlerle yaptıkları toplantılarda bundan sonrasında izlenecek stratejiyi belirleme mevzusunda tespitler yaptıklarını belirtti. 

Elcil, bununla ilgili olarak, pazartesi günü saat 17:00’de 23 Nisan İlkokulu’nda bölgedeki sivil cemiyet örgütleri, belediye başkanları, bakanlık yetkilileri ve muhtarların da davetli olduğu bir toplantı düzenleyeceklerini söylemiş oldu.

Şener Elcil, fiil stratejisinin pazartesi günü yapılacak toplantının peşinden netlik kazanacağını kaydetti.

OKUL İNŞAATI İÇİN ARAZİ TESPİTİ ÇAĞRISI

Öğrencilere minimum bu yıl için okul ve derslik bulunmasının sendika açısından büyük ehemmiyet taşıdığını dile getiren Elcil, mevzuyla ilgili Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova’nın; “paramız var fakat Girne’de yer bulamıyoruz” şeklinde açıklaması bulunduğunu anımsattı.

Şener Elcil, görüşmede, mağdur öğrencilerin okula gidebilmeleri için neler yapılabileceği ve Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın ikazları sonucu Girne’de okul yapılması için arazi tespitinin bir an ilkin açıklaması üstünde durulacağını kaydetti.

“KARAOĞLANOĞLU’NDA 25, MAARİF ANAOKULUNDA 44 ÖĞRENCİ OKULA DEVAM EDEMİYOR”

Şener Elcil, gezim ve hizmet sektörünün yoğunluğunun yanı sıra çarpık yapılaşmadan dolayı nüfusu 100 bini aşan Girne’deki okullarda talebe sayısının mevcut okul kapasitesini aştığını savundu.

Elcil, KTÖS’ün alt yapı sorununu senelerdir dile getirmesine karşın devleti yönetenlerin ihmalinden dolayı şu anda 80 civarında öğrencinin okuluna devam edemediğini belirtti.

Şener Elcil, bölge okullarıyla ilgili şu tespitlerde bulunmuş oldu:
“Karaoğlanoğlu İlkokulu’nda okul öncesi 4 yaş grubu 25 talebe derslik yokluğundan dolayı kayıt yaptırmasına karşın okula devam edemiyor. Girne Maarif Ana Okulu’nda 44 talebe kayıt yaptırdı, okulda derslik yok bu yüzden okula devam edemiyor. Karakum Ana Okulu’nda kayıt yaptırmasına karşın 15 öğrencimiz okula devam edemiyor. Okul öncesi eğitim haricinde ara kayıt için başvurup yer yokluğu sebebiyle hala okula gidemeyen talebe sayısını ise bilemiyoruz” 

Şener Elcil, sendikanın sorunların çözümü için Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na verdiği 3 haftalık sürenin dolduğunu kaydetti.

“SINIFLARDAKİ KALABALIK ÖĞRENCİ SAYISI KABUL EDİLEMEZ”

Sınıflardaki kalabalık talebe sayısının kabul edilemeyeceğini belirten Elcil, ailelere davet yaparak, probleminin bir tek KTÖS ve öğretmenler değil bununla birlikte ailelerin de problemi olduğu ve destek olmaları icap ettiğini kaydetti.

Girne 23 Nisan İlkokulu’nda talebe sayısının bin 100’ü, Şehit Hasan Cafer İlkokulu’nun 600’ü ve Karaoğlanoğlu İlkokulu’nun 400’ü aştığını kaydeden Elcil, ideal bir ilkokulda talebe sayısının 400’ü aşmaması icap ettiğini söylemiş oldu.

“SINIFLAR BALIK İSTİFİ GİBİ”

Elcil, sıkıntıların her geçen gün büyümüş olduğu ve sorunların çözülmesi icap ettiğini yenileyerek, eğitim anlayışı olarak bir sınıftaki ideal talebe sayısını ilkokullarda 26, ana okullarda 20 ve 4 yaş grubunda 6 olarak benimsediklerini söylemiş oldu.

Okullarda öğrencilerin ‘balık istifi’ benzer biçimde eğitim almaya zorlandığını kaydeden Elcil, verimli olmadığı kadar vakit yitirilmesine da yol açan bu durumun, öğretmenlerin zamanını çaldırmış olduğu benzer biçimde eğitim çağındaki evlatların eğitim hakkını da ellerinden aldığını savundu.

42 KİŞİLİK SINIFA DERS VEREN ÖĞRETMENE MADALYA

Öğretmenlerin kalabalık sınıflarda, özveriyle vazife yaptıklarını ifade eden Elcil, Girne bölgesinde sınıflarda averaj 33-38, Karaoğlanoğlu İlkokulu’nda ise 42 kişilik derslik bulunduğuna vurgu yapmış oldu.

Elcil, bu çerçevede kalabalık sınıflarda vazife icra eden tüm öğretmenler adına Karaoğlanoğlu İlkokulu’nda 42 talebesi bulunan 5. derslik öğretmeni Gönül Kendir’e madalya takdim etti.

Madalyayı ‘yüz karası’ olarak niteleyen Kendir ise ödülü mesleki başarıdan dolayı almayı tercih ederken, negatif bir durum sebebiyle almaktan dolayı oldukca mutsuz bulunduğunu beyan etti.

Kendir, yapmış olduğu konuşmada kalabalık sınıflarda vazife icra eden öğretmen ve öğrencilerin durumuna değindi.

KTÖS’TEN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

KTÖS’ün mevzuyla ilgili çözüm önerileri bulunduğunu ifade eden Elcil, Beylerbeyi İlkokulu’nun onarım edilerek, okul öncesi eğitime açılabileceğini ve Zeytinlik köyünde ‘bar’ olarak kullanılan ilkokulun anaokuluna dönüştürülebileceğini belirtti.
Bu probleminin acil bulunduğunun altını çizen Elcil, bu yıl okulsa gidemeyecek olan ana okul öğrencilerinin seneye 1. derslik olacaklarına dikkat çekti.

OKULLARDAKİ SU SORUNU

Konuşmasında okullardaki su depolarında ‘koli basili’ olmasına mevzusuna değinerek, bu tür tahlillerin okullardan açılmadan ilkin yapılması icap ettiğinin altını çizdi ve talebe sağlığını yakından ilgilendiren vakayla ilgili olarak yetkilileri eleştirdi.

Elcil, ek olarak kanserde farkındalık yaratma amacıyla devam eden kampanya  kapsamında pembe renk ‘Pink October’ tişörtler giyen Karaoğlanoğlu İlkokulu öğretmenlerine gösterdikleri duyarlılıktan dolayı teşekkür etti.

ÖZGÜNAN: “DERSLİKLER HENÜZ TAMAMLANMADI”

Karaoğlanoğlu İlkokul Müdürü Sonay Özgünan ise bakanlıktan 4 tane derslik inşaatı için yaptıkları talebin kabul gördüğünü ve derslik yapımına temmuz ayında başlandığını belirtti.

Sınıf inşaatının hemen hemen tamamlanmadığını kaydeden Özgünan, bu dersliklerin hizmete girmesiyle probleminin bu yıl için çözümleneceğini sadece aynı sorunla gelecek yıl gene karşı karşıya kalabileceklerine dikkat çekti.

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.