DOLAR
32,3943
EURO
34,7768
ALTIN
2.395,34
BIST
10.238,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

“Sürdürülebilir Yüz Yüze Eğitim Kılavuzu”

“Sürdürülebilir Yüz Yüze Eğitim Kılavuzu”
25.01.2024 01:49
2
A+
A-

Tabipler Birliği ve Öğretmen Sendikaları, ‘eğitimin kesintisiz devamlılığı’ için kılavuz hazırladı, Okulların bir ilçede EN SON KAPANAN, öteki sektörlerden ÖNCE, İLK AÇILAN kurumlar olması gerektiğine vurgu yapmış oldu.

Yalnız aşılama, maske, hijyen ve toplumsal mesafe kurallarının uygulanmasının tek başına kafi olamayacağını hatırlatan Tabipler Birliği ve Öğretmen Sendikaları, eğitim öğretim faaliyetlerinin tekrardan organize edilebilmesi için bir takım adımlar atılması icap ettiğinin altını çizdi.

Yüz Yüze Eğitim Kılavuzu şu şekilde:

Tahsil ve eğitim hakkı KKTC Anayasası’nda güvence altına alınmıştır ve Anayasa’nın 59. maddesi 4. bendinde belirtildiği benzer biçimde; halkın tahsil ve eğitim gereksinimlerini sağlama devletin başta gelen ödevlerindendir. Devlet, sosyoekonomik düzeyi ne olursa olsun, tüm topluma eşit ve erişilebilir bir tahsil ve eğitim hakkı sunulması ödevini pandemi döneminde de yerine getirmek için tüm çabayı göstermelidir.

Devletin bu görevini pandemi döneminde de yerine getirmesini sağlamak amacıyla, eğitimin kesintisiz devamlılığının toplumumuzun geleceği için öneminin bilincinde olan örgütler KTTB, KTÖS, KTOEÖS olarak bu kılavuz niteliğindeki dokümanı hazırlamış bulunmaktayız. Gelecek nesillerimizin daha çok kayba uğramaması esas hedefimiz ve motivasyonumuzdur.

Okulların açık tutulması yada kapatılması sonucu, yerleşim birimindeki olay sayısından bağımsız olarak ele alınmalıdır. İlçedeki tüm sektörler kapanmış olduğu halde olay sayıları hala denetim altına alınamıyorsa ve hastaneler ve yoğun bakımların kapasitesinin aşılmasından kaygı ediliyorsa, sadece o vakit okulların kısa süre ile kapalı tutulması gündeme gelebilir. Okullar bir ilçede EN SON KAPANAN, öteki sektörlerden ÖNCE, İLK AÇILAN kurumlar olmalıdırlar.

Yalnız aşılama, maske, hijyen ve toplumsal mesafe kurallarının uygulanmasının tek başına kafi olamayacağını hatırlatır, eğitim öğretim faaliyetlerinin tekrardan organize edilebilmesi için bir takım adımlar atılması icap ettiğinin altını çizeriz. Bu anlamda aşağıdaki hususlar eğitimin planlanabilmesi açısından önemlidir.

Toplumumuzun sağlığı ve eğitiminin önde gelen örgütleri olarak hedefimiz ortak çalışmanın ürünü olan bu kılavuzun, Eğitim ve Sıhhat Bakanlığı ile istişare halinde uygulanmasını sağlamaktır.

Tavsiyeler ve Kılavuz;

Okullar açılmadan bölgesel hizmetiçi eğitim kursları benzeri bir uygulama ile öğretmenler, veliler ve öğrenciler için bilgilendirme toplantıları, kamu spotları ve toplumsal medya paylaşımları yapılmalıdır.

Hem okullardaki işleyiş, hem de çocuklar ve ailelerinin pandemi süreci ile ilgili farkındalıklarının pekişmesinin sağlanması amacıyla aile bilgilendirmeleri okullar aracılığı ile koordine edilip sağlanmalıdır.

Okullarda öğretmenler ve/yada okul yönetimleri ailelerle yazışma grupları oluşturarak gerektiğinde telefonla gerektiğinde SMS ile yada online yazışma sağlayacak şekilde ailelerin bilgilerine ulaşıp lüzumlu ağı kurmalıdırlar.

Okullar kendi öz yapılarına bakılırsa bir fiil planı oluşturmalıdırlar. Bu bağlamda her okulun bir “Okul Pandemi Kurulu” olmalıdır. Bu kurulda okul yönetimi, öğretmenler ve okul aile birliği temsilcisi olmalı ve Sıhhat Bakanlığı ile koordineli bir halde çalışmalıdır.

“Okul Pandemi Kurulu” okul içi düzenlemelerde  bakanlığın  belirlediği ana kuralların dışına çıkmayacak şekilde kendi kararlarını alabilir. Sadece yaşadıkları her problem ve olay ile ilgili ne olursa olsun İlköğretim yada Orta Öğretim Dairesini bilgilendirmelidir. BHÜK’nin almış olduğu karar doğrultusunda bölge rengine bakılırsa öğretmen ve öteki çalışanlara tertipli PCR yada antijen testi uygulanmalıdır.

Eğitim Bilim Danışma Komisyonu ivedilikle oluşturulmalıdır. KTTB, öğretmen sendikaları, akademisyenler, Eğitim Bakanlığı ve Sıhhat Bakanlığı yetkililerinden oluşacak olan bu komisyona bağlı alt komisyonlar oluşturup (sıhhat/güvenlik, eğitim planlaması, ölçme/değerlendirme, rehberlik servisleri) istişareye dayalı, güncellenen bilgiler ışığında kararlar üretmeli, bu kılavuzda komisyon tarafınca güncellenmelidir.

Taşımacılık

  1. Taşımacılık meydana getiren şoförler ve refakatçiler herhangi bir hastalık emaresi göstermeleri durumunda işbaşı yapmayacaktır.

Şoförler ve refakatçilere aşılılara haftada 1, aşısızlara 3 günde 1 kere tertipli olarak COVİD-19 tarama testi (Antijen/PCR) yapılması zorunludur.

  1. Taşımacılık meydana getiren şoförler, refakatçiler ve öğrenciler otobüste bulundukları sürece maske takacaktır.
  2. Okul otobüslerinde fiziki mesafe kurallarına uyularak her koltukta bir öğrencinin oturtulması sağlanmalıdır. Öğrenciler her gün aynı koltukta tek tek oturtulmaya itina gösterilecektir.
  3. Otobüslerin içinde yolcuların giriş ve çıkışta kullandığı aksamlar tertipli olarak dezenfekte edilecektir.
  4. Her otobüste el dezenfektanı bulundurulacak ve öğrenciler otobüse binerken el dezenfektanı ile ellerini dezenfekte etmeleri sağlanacaktır.
  5. Öğrenciler otobüse binerken, otobüs refakatçisi öğrencilerin ateşlerini ölçecek, ateşi 37.5oC üstü çıkan ve/yada öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı vb. semptomu olan talebe otobüse alınmayacak ve ailesine lüzumlu bilgilendirme yapılacaktır.  Her otobüste bununla ilgili kayıt defteri tutulacaktır.
  6. Otobüs ve minibüslerde havalandırma, klima ve sobalar vesilesiyle sağlanmayacak, bunun yerine camların yada havalandırma bölmelerinin açılmasıyla otobüsün havalandırılması sağlanacaktır.
  7. Otobüsten inişlerde öğrencilerin tek tek ve temas etmeden inmesi sağlanacaktır.
  8. Okul taşımacılığı ile ilgili pandemi koşulları sebebiyle alınması ihtiyaç duyulan tedbirleri Sıhhat Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı koordinasyonuyla polis yada belediye zabıtaları tarafınca denetlenecektir.

Okula giriş ve çıkış

  1. Okul girişlerinde kullanılacak kapılarda uygun ekipman ve personel desteği sağlanarak enfeksiyon emaresi (öksürük, ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı benzer biçimde) gözlemlenen kişilerin okula alınmamasına itina gösterilmelidir. Girişlerde talebe ve eğitim çalışanlarının tümüne ısı ölçümü, uygun maske kullanımı denetimi yapılmalıdır.
  2. Bu kontroller okulların fiziki yapısı göz önünde bulundurularak okul girişinde yada idarenin belirleyeceği en uygun noktada yapılmalıdır.
  3. Ölçümler yapılırken yada içeriye girilirken toplumsal mesafe kuralına kesinlikle uyulması sağlanmalıdır. Bu durum otobüs refakatçisi, okul görevlisi ve nöbetçi öğretmen tarafınca sağlanmalı denetimi okul idarelerince gerçekleştirilmelidir.
  4. Evlatların okula geliş saatleri sabah 07.30’dan ilkin kesinlikle olmamalı buna uymayan aileler uyarılmalıdır.

5- Okula toplu taşıma araçları haricinde kendi imkanlarıyla gelen öğrencilerin sıcaklığı ölçülüp içeriye alınıncaya kadar kendisine refakat eden şahıs var ise okul haricinde bekleyecektir.

  1. Oluşturulan denetim noktalarında okula girecek her insanın görevlilerce kullanacağı bir dezenfektan standı bulundurulacaktır.
  2. Minimum 5 dakika arayla meydana getirilen iki ayrı ölçümde sıcaklığı 37.5 0C üstünde çıkan bir kişinin derhal ailesi ile irtibata geçilecek, ailesi gelinceye kadar okul idaresinin nezaretinde izole şekilde bekletilecektir. Bu süre süresince söz mevzusu kişinin maskesinin uygun kullanımı ve fiziki mesafe kurallarına bağlı kalınması sağlanmalıdır.
  3. Sıcaklığı yüksek çıkan çocuk bir sıhhat kuruluşuna yönlendirilmelidir. Sıhhat uzmanlarının değerlendirmesine uygun olarak okula gidebilir raporu olan çocuğun okula dönüşü planlanmalıdır.
  4. Her talebe sınıfında aynı masa ve sandalyeyi kullanacaktır. Masa ve sandalyede öğrencinin adı yazılacaktır.
  5. Her masada bölge rengine bakılırsa tek talebe olacak şekilde düzenleme yapılması yararlı olacaktır.
  6. Sınıflarda ortak kullanım vasıta gereci ( Oyuncak, yiyecek, içecek, tahta kalemi, boya, silgi, klavye, bilgisayar vs.) olmayacaktır.
  7. Hususi ders odaları (fotoğraf, müzik İngilizce) etkinlik odaları ve laboratuvar benzer biçimde ortak kullanım alanları sadece her ders kullanımı sonrası etkili havalandırma ve dezenfeksiyon sağlanarak bir sonraki derste kullanılacaktır.
  8. Öğrencinin, o günkü ders programında gövde eğitimi dersi var ise, soyunma kabinlerinde oluşacak kalabalığı önlemek için, gövde eğitimine uygun giysisi ile gelmesi gereklidir.  Soyunma kabini kullanacak öğrenciler, soyunma bölümünde maskelerini çıkarmamalı, girişte ellerini dezenfekte etmeli ve fizyolojik mesafe (2m) kuralına uymalıdır. Kabinler, her gruptan sonrasında tertipli olarak havalandırılmalıdır
  9. El hijyen malzemeleri (dezenfektan) okul girişlerine ek olarak her sınıfta öğretmen kontrolünde bulundurulup sınıflara girişlerde kullanılması sağlanacaktır.
  10. Klimalar kullanılmamalı pencereler ve kapılar mümkün olduğunca fazla açık tutulup etkin havalandırma sağlanmalıdır.
  11. Gün içinde derslik ortamı haricinde açık alanda yapılması mümkün olan derslerin sınıfın haricinde yapılması tavsiye edilir.
  12. İlkokul 1.sınıftan itibaren tüm öğrencileri etkin ve doğru şekilde maske takması sağlanmalıdır.
  13. Sınıfta öğretmenler derslerini maskeli anlatmalıdır.

Ortak Alanlar

  1. Okul içindeki oyun parkları kullanımında maske, mesafe, hijyen kuralları gözetilmeli ve teneffüslerde topluca kullanımı engellenmelidir.
  2. Nöbetçi öğretmen sayısının yetersiz bulunduğunun saptandığı durumlarda okul idaresi nöbetçi öğretmen sayısını artırabilecektir.
  3. Kantin, kafeterya benzer biçimde ortak kapalı kullanım alanlarında bulunabilecek oturma bölümlerinde fiziki mesafe, dezenfeksiyon ve etkili havalandırma kurallarına uyulması sağlanmalıdır.
  4. Fiziki mesafeyi belirleyici düzenleme ve işaretlerin kullanılması mecburi olacaktır.
  5. Kantin ve kafeteryalarda yiyecek içecek servislerinde tek kullanımlık ambalajlar ve sarf malzemeleri (çatal, bıçak vb.) kullanılmalıdır.
  6. Kantin ve kafeteryalarda el hijyen aparatları bulundurulmalı, çalışanlar maske ve bone kullanmalıdır. El hijyenini sağlamalıdır.
  7. Kantin kafeterya çalışanları aşılılarda haftada 1, aşısızlarda 3 günde 1 yapılacak COVID-19 testi (Antijen/PCR) ile taranmalıdır.

Wc Kullanımı

  1. Solunum saatlerinde wc kullanımı hademe ve/yada nöbetçi öğretmen denetim ve nezaretinde olacak şekilde düzenlenmelidir.
  2. Wc alanlarında fizyolojik mesafenin korunması, hijyen ve uygun maske kullanımı sağlanmalıdır.
  3. Tuvaletlerde temizlik ve sarf malzemeleri (sabun, wc kağıdı, kağıt havlu vb.) tertipli olarak denetim edilerek eksiksiz bir halde bulundurulması sağlanmalıdır.
  4.  Tuvaletler ne olursa olsun her solunum sonrası temizlenmelidir.

k1-207.jpg

 

Öğretmen yada öğrencinin ailesinde pozitif bir olay tespit edilmesi durumunda;

Vakanın tespit edilmiş olduğu ailedeki öğretmen yada talebe yakın temaslı kabul edilir.

. Okul öncesi, 1, 2 ve 3. sınıflarda kalem, silgi açacak vb. araç-gereç alışverişi sık olması sebebiyle pozitif olay çıkması durumunda tüm derslik yakın temaslı kabul edilir. Bu sınıftaki tüm öğrenciler yakın temaslı kabul edilerek eve gönderilir ve 10 gün süresince temaslı takibine alınır.

 Kreşlerde de öğretmen yada öğrencilerden birinin okula pozitif olduğu halde gelmesi durumunda bu sınıftaki öğrencilerin hepsi yakın temaslı olarak kabul edilerek eve gönderilir ve 10 gün süresince temaslı takibine alınır.

Temaslı kabul edilenler;

  • Kuralına uygun maske takmak koşuluyla okula/çalışmaya devam eder
  • Okul tarafınca 10 gün süresince minimum 2 ders saati arayla günde iki kez semptom sorgulaması (öksürük, ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı benzer biçimde) yapılarak ateş ölçümleri gerçekleştirilir ve bunlar kayıt altına alınır.
  • Semptom yada yüksek ateşi tespit edilen şahıs sıhhat kuruluşuna yönlendirilir
  • Sıhhat kuruluşunun değerlendirmesine bakılırsa herhangi bir semptom göstermeyen talebe/öğretmen okula devam eder; aksi durumda ise olay olarak kabul edilir.
  • Temaslı kabul edilen sınıftaki evlatların saatinin öteki sınıflardan farklılaştırılması sağlanır.

Yakın temaslı kabul edilenler;

  • Eve gönderilerek 10 gün süresince temaslı takibine alınır.

 

mm-145.jpg

Tablo: İlçe bazlı okul açılma ve kapanma kararlarına esas oluşturacak kriterler ve okullarda alınacak önlemler

*İlçe bazında yükselen olay sayıları eğitimin sürdürülebilirliğini etkilemeye başlayacaktır. Eğitimi kesintisiz ve sürdürülebilir hale getirebilmek adına genel taramalar planlanmalıdır. Bu bağlamda;

Turuncu kodunda olan ilçelerde; her sınıftan rastgele seçilecek öğrencilere haftada 1 kez tarama testleri uygulanması

Kırmızı ve Koyu Kırmızı kodunda olan ilçelerde; her öğrenciye haftada 1 kez tarama testleri uygulanması 

**Okulların açık tutulması yada kapatılması sonucu yerleşim birimindeki olay sayısından bağımsız olarak ele alınmalıdır. İlçedeki tüm sektörler kapanmış olduğu halde olay sayıları hala denetim altına alınamıyorsa ve hastaneler ve yoğun bakımların kapasitesinin aşılmasından kaygı ediliyorsa, sadece o vakit okulların kısa süre ile kapalı tutulması gündeme gelebilir. Okullar bir ilçede EN SON KAPANAN, öteki sektörlerden ÖNCE, İLK AÇILAN kurumlar olmalıdırlar.

**Öğrenciler süratli kontrol ile haftalık tarandığında ve derslik mevcudu kırmızı kod için 25, koyu kırmızı kod için 20’nin altında olacak şekilde seyreltildiğinde açık tutulabilir.

 ***Sürdürülebilir eğitimin sağlanması için okulların açık kalmasını sağlamak adına, ilçe genelinde pandemi önlemleri arttırılmalıdır. Böylece ilçede görülen olay sayısının azaltılması hedeflenmelidir. İlçe ve gerekirse ülke genelinde alınacak engelleme önlemleri ile pandeminin denetim altına alınmasıyla eğitimin kesintisiz olarak devam etmesi sağlanacaktır.

***Yüksek riskli aktiviteler; (KKTC Sıhhat Bakanlığı COVİD-19 aktivite riskleri 7/7/2021)

-Spor salonuna gitmek

-Restoranın kapalı alanında yiyecek yiyecek

-Yüksek yada tam temaslı spor yapmak (futbol, basketbol vb.)

-Gece kulübü

-Yurt/Lojman

-Şantiye

-Yaşlı bakım evi

-Kumarhanelere (Casino) gitmek

-İbadethanede toplu ibadete katılmak

-Büyük konser mekanlarına gitmek

-Spor stadyumunda bir etkinliğe katılmak

-Açık büfe yiyecek servisi meydana getiren mekanlar (kapalı alan)

-Bar/club/disko’ya gitmek

-Beyazperdeye gitmek

-Bet ofis/web kafe

-Masaj/SPA salonları


Kaynaklar:

  1. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/schools-childcare/operation-strategy.html
  2. https://www.ttb.org.tr/haber_goster.php?Guid=596a303e-c1dd-11eb-ac93-262443e2a48f
  3. https://www.unicef.org/press-releases/statement-reopening-schools-cannot-wait
  4. https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/children-and-school-settings-covid-19-transmission
  5. KKTC Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı okulların Pandemi periyodu işleyişi kılavuzu
  6. KTÖS Pandemi periyodu okullardaki uygulamalar kılavuzu

 

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği (KTTB)

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS)

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.