DOLAR
32,2406
EURO
34,7782
ALTIN
2.436,99
BIST
10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Açık
20°C

Tabipler ve öğretmenlerden iki okula ziyaret

Tabipler ve öğretmenlerden iki okula ziyaret
11.10.2023 13:09
4
A+
A-

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), ülkede ve okullarda artan Covid-19 vakaları sebebiyle Lefkoşa Türk Lisesi ile Şehit Tuncer İlkokulu’nu ziyaret etti.

Covid-19’la mücadelede uygulamada yaşanması olası eksiklik ve aksaklıkların yerinde tespiti, gözlemlenmesi ve lüzumlu çözüm önerilerinin oluşturulması amacıyla temsili olarak seçilen iki okulu ziyaret eden kurul, hazırladıkları “Covid- 19 Pandemisinde Sürdürülebilir Yüz Yüze Eğitim Kılavuzu”nu da dağıttı.

Öte taraftan, KTTB, KTÖS ve KTOEÖS, yarın saat 11.00’de Sıhhat Bakanlığı önünde okullarda alınması ihtiyaç duyulan Covid-19 önlemleri ile ilgili basın toplantısı ve fiil düzenleyeceklerini deklare etti.

 

Gürkut: “Okullarda yüzde yüz eğitime ara verilmesi, alınması ihtiyaç duyulan son önlem olmalı”

KTTB Başkanı Dr. Hasret Gürkut, ziyaret öncesi Lefkoşa Türk Lisesi önünde yapmış olduğu konuşmada, kış mevsiminin gelmesiyle toplumda görülen vakaların ve dolayısıyla okullardaki vakaların arttığına dikkat çekerek, pandemiyle mücadelede en pahalıya mal olan okullarda karşı karşıya eğitime ara verilmesinin, alınması ihtiyaç duyulan son toplumsal önlem bulunduğunu belirtti.

Gürkut, eğitim döneminde karşı karşıya eğitimin sürdürülebilmesi adına hangi tedbirlerin alınması ve düzenlenmelerin yapılması icap ettiğini içeren bir kılavuz hazırladıklarını anımsatarak, bu kılavuz ışığında okullarda tespitleri yapacaklarını ve daha iyiye varabilmek adına çözüm önerilerini ortaya koyacaklarını söylemiş oldu.

Karşı karşıya eğitimin devamı için derslik içinde alınacak tedbirlerin önemine de değinen Gürkut, “Kapalı alandayken evlatların tümünün ve öğretmenin maskeli olması, sınıfın etkin bir halde havalandırılıyor olması, evlatların sıralarda tek tek oturması ve aralarında maskeliyken 1 metreden daha çok mesafenin korunmuş olması gerekmektedir. O süre bir tek bir pozitifin yanında 3-4 talebe temaslı olacaktır. Öteki öğrenciler karşı karşıya eğitime devam edebilecektir” dedi.

Gürkut, hem de, okullarda herhangi bir emare olmadan tarama testlerinin yapılmasıyla, vakaların oldukca daha kısa sürede tespit edilebileceğine ve yayılımın önüne geçilebileceğine dikkat çekti.

 

Elcil: “Esas mesele denetimsizlikte”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de yapmış olduğu konuşmada, okullarda okul idaresinin bulaşı önleme noktasında önlemler aldığını sadece esas olay artış sebebinin dışarıdan, taşımacılıktan, evlatların gittiği dershanelerden ve toplumsal yaşamın denetimsizliğinden kaynaklandığını belirtti.

KTÖS, KTOEÖS ve KTTB olarak bu mevzuda duyarsız kalmadıklarını, siyasiler üstüne baskı kurmaya ve önerilerini aktarmaya devam ettiklerini ve edeceklerini söyleyen Elcil, dikkatsizlik ve altyapı yetersizliği sebebiyle gelinen noktanın iç açıcı olmadığını öne sürdü.

Öteki ülkelerde, öğrencinin temaslı olması durumunda, öğretmen sınıfta ders anlatmaya devam ederken, temaslı öğrencinin de evinde sınıfı seyretme, dersi takip etme şansı olduğuna değinen Elcil, ülke okullarında bu şekilde bir sistemi oluşturacak altyapı ve bütçenin olmadığına dikkat çekti ve şunları söylemiş oldu:

“1974’ten 2020 yılına kadar 82 cami, 17 okul ve 1 hastane yapılmış oldu. Sivil yaşamı öngören bir anlayış söz mevzusu değil. Altyapı yönünden bunların sıkıntılarını yaşıyoruz, bu yüzden 40 kişilik sınıflarımız var.”

 

Güneyli: “Rutin testlerin okullarda yapılması gerekiyor”

KTOEÖS Mali Sekreteri Mehmet Güneyli ise, okullardaki mevcut problemlerin en büyüklerinin sınıfların kalabalıklığı ve taşımacılık bulunduğunu söylemiş oldu ve denetim yapılmasının önemine dikkat çekti.

Güneyli, öğrenciler tarafınca haftalık yapılması beklenen rutin testlere de değinerek, bir çok ailenin iş ve öteki problemlerden dolayı çocuklarını haftalık teste götürmekte sorun yaşadığını belirterek, bu testlerin okullarda da yapılması icap ettiğini söylemiş oldu.

Bu anlamda Sendika olarak bazı adımlar attıklarını ve kontrol meydana getiren kurumları birkaç okula yönlendirdiklerini kaydeden Güneyli, “Demek ki yapılabiliyor. Bakanlığın bunu daha geniş seviyede, tüm okullarda yapmasını talep ediyoruz” dedi.

Haber: Cemre Peral Yanıker -Fotoğraf: Erol Uysal (TAK)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.