DOLAR
32,2855
EURO
34,8109
ALTIN
2.452,26
BIST
10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Açık
20°C

“Tarih eğitimini gözden geçiriniz” talimatı

“Tarih eğitimini gözden geçiriniz” talimatı
19.12.2023 11:01
2
A+
A-

TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri “ulusal olmayan hiçbir şey evrensel olması imkansız” iddiasında bulunmuş oldu ve Kıbrıs’ta tarih öğretiminde boşluk bulunduğunu savundu.

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, tarih öğretiminde, milletin dirimsel aşamalarını benimseten bir anlayışın hakim olmasının sağlanması icap ettiğini ve tarihin okullarda ne şekilde anlatıldığını gözden geçirmenin zamanı bulunduğunu da söylemiş oldu.

Büyükelçi Başçeri, KKTC’de tarih öğretimindeki boşluğun ortadan kaldırılması icap ettiğini ifade ederek, “Maalesef çeşitli saiklerle 2000’li yılların başından itibaren Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde tarih öğretiminde yaratılan boşluğun yeni nesilleri içsel ve ulusal değerlerden uzaklaştırdığını görüyoruz” dedi.

Büyükelçi Ali Murat Başçeri, Mustafa Kemal Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu ile Türk Tarih Kurumu’nun KKTC Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile beraber Girne Üniversitesi’nde düzenlemiş olduğu, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da katılmış olduğu, “Kıbrıs Türk Zamanı ve Öğretimi” temalı panelin açılışında yapmış olduğu konuşmada, tarih bilimin ve tarih öğretimin önemine değindi.

Başçeri, şu şekilde konuştu:

“Tarih bilimini başlangıç-bitiş, birbirini takip eden dönemler, neden-sonuç şeklinde dar bir perspektiften çıkardığımızda, insanlığın geleceğini izleyebileceğiniz bir pencereden bakmak şansına kavuşabiliriz. Tarih eğitimi dendiğinde yaratılacak fark tam da ‘zamana bakmak’ ile ‘zamanı görmek’ arasındaki ayırımdan geçiyor. Tarih bilimi bence ‘Bakmayı’ değil ‘görmeyi’ bildiğinizde geçmişte olan derslerin günümüzde neleri getireceğine dair kadim bir deniz feneridir. Küçüklere okullarda zamanı, geleceğin anahtarı şeklinde anlatmayı bilmemiz gerektiğine inanıyorum.”

Osmanlı Diplomasisinin, Dünya Savaşları’nın ve Ada’daki Kıbrıs Türkü’nün yaşadıklarının kıymetli dersler ve oldukca mühim mesajlar barındırdığına işaret eden Büyükelçi Başçeri, “Tarih asla şüphesiz ders almazsanız tekerrürden ibarettir. Bir başka ifadeyle tarih, tekrarı olmasın diye verilen mesajların toplamından ibaret” dedi.

Büyükelçi’den öğretmenlere

Büyükelçi Başçeri, içinde bulunduğumuz eğitim sisteminin kapsadığı kuşağın, suni zeka ve tecrübe modelli bir dünyaya doğduğunu ifade ederek, “Öğretmenin anlatışını değiştirmesi, tarihin derinliğini aktarabilmesi, anlatırken yaşatabilmesi koşul evet, ya eğitim şekli? Elimizde bunca olanak varken, kitap ve akıllı tahta ile zamanı öğretmek bu neslin öğrenme şeklinin haricinde kalmakta ısrar etmektir” ifadesini kullandı.

Başçeri şu şekilde dedi:

KKTC’deki tarih öğretimindeki boşluğun ortadan kaldırılmasında, mensup olduğu milletin, dirimsel aşamalarını benimseten bir anlayışın hakim olmasının sağlanması icap ettiğini iddia eden Büyükelçi Başçeri, şu şekilde konuştu:

“Kıbrıs Türkü’nün bu güzel Ada üstünde ulusal kimliğini korumak için vermiş olduğu savaşım hakkında uzun uzun konuşmak mümkün, sadece Esat Faik Muhtaroğlu’nun ‘Öğretmenden Hatıralar’ başlıklı kitabındaki şu satırları hatırlatmadan da geçemeyeceğim;

‘1958 öncesini düşünelim! ulusal marş yok, ulusal şiir yok, bayrak yok, Türk büyüklerinin resimleri yok, ulusal günleri kutlama yok, ulusal günlerde dinlence yok! okullarda İngiliz bayrağı, duvarlarda İngiliz kral ailesinin resimleri… Kralın taç giyme günü dinlence… ulusal günleri kutlamak, okula Türk bayrağı asmak, ulusal marşlar ve şiirler okumak suçların en büyüğü! ulusal günleri kutlamaya, okuluna Türk bayrağı asmaya kalkan öğretmenlerin bulunmuş olduğu okul idaresine uyarı gelirdi.’

Bu şartlarda dahi ulusal kimliğin korunması için tarih eğitiminin önemine inanmış, başta şahsen tanımaktan onur duyduğum merhum Vehbi Parlak zeka Serter olmak suretiyle, tüm Kıbrıs Türk eğitimcilerini minnetle anıyorum.

Maalesef çeşitli saiklerle 2000’li yılların başından itibaren Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde tarih öğretiminde yaratılan boşluğun yeni nesilleri içsel ve ulusal değerlerden uzaklaştırdığını görüyoruz.

Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki tarih öğretimindeki bu boşluğun ortadan kaldırılmasında azca evvel değindiğim mensup olduğu milletin, dirimsel aşamalarını benimseten bir anlayışın hakim olmasının sağlanmasının icap ettiğini düşünüyoruz.”

Büyükelçi Başçeri, panelde yapılacak tartışmaların, KKTC’deki tarih eğitiminin bu açıdan da irdelenmesine destek olacağına ve bu mevzuda atılacak adımlar için KKTC Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na ışık tutacağına inandığını belirterek, “Başta tarih bilimi ve öteki bilimlerin ışığında ilerlemek ve gelecek nesillerin daha iyi bir dünya kurması dileğiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum” diyerek sözlerini tamamladı.”

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.