DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Salı Açık
20°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

‘Türkiye’den gelen 5 öğretmen bakanlıkta göreve getirildi’

‘Türkiye’den gelen 5 öğretmen bakanlıkta göreve getirildi’
13.08.2023 21:28
4
A+
A-

KTÖS, hükümete yönelik eleştirilerde bulunmuş oldu. Sendika, “Türkiye’den gelen öğretmenlerden 5 tanesi Bakanlığın kilit noktalarında TC Elçiliği emri ile göreve getirilmiş, beş senelik süresi dolan iki şahıs Eğitim Bakanlığı’nın talebi ile geri gelmiştir. Ülkemiz insanı işi olmayan beklerken başka bir ülkeden öğretmen getirilmesini kabul etmediğimizin altını kırmızı ile çizeriz” dedi. 

KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş, yazılı açıklamasında, Kıbrıs Türk Eğitim Sistemi’nin hantal yapısının dörtlü koalisyon döneminde de bir arpa boyu yol almadığını, okulların kitapsız, deftersiz, öğretmensiz açılmasına izleyici kaldığını savundu.

CTP, TDP, HP ve DP’nin, şu an hükümette olmasına karşın verdikleri vaatlerden oldukca uzakta bulunduğunu ileri devam eden Maviş, özetle şunları kaydetti:
“Sendikamız, Haziran ayında Eğitim Bakanlığı’na eğitimin niteliğinin artırılması için 40 sayfalık tavsiye paketi hazırlamıştır. Bu önerilere halen dönüş almamıştır. 
Sendikamız 17 Ağustos ve 17 Eylül tarihlerinde Eğitim Bakanlığını kitapların basımı, mefruşatların ihalesi ve öğretmen kadroları ile ilgili Bakanlık önünde fiil yaparak uyarmıştır. Uyarılara karşın Eğitim Bakanlığı kitap ve defter ihalesine geç çıkmış, Dolar yerine Türk Lirası ile ihaleye çıkmayı seçmiş, öğretmen kadrolarını %25 azaltmıştır. Ikazlar ve eylemler neticesinde öğretmen kadrolarının tamamlanması adına somut adımlar geç de olsa atıldı. 
Sendikamız, Türkiye’den para akışının durduğunu, eğitim yatırımları için ayrılan kalemin bloke edildiğini; Türkiye’nin bütçeye verdiği borcu, tabanca olarak kullanmaya başladığını ifade etmemize karşın, dörtlü koalisyon bu mevzuda suskun kalmayı tercih etmiştir.
Bununla beraber dörtlü koalisyonun hükümet programını açıklamış olduğu 9 Şubattan günümüze ortalama 8 aylık bir süre geçmiştir. Eğitim ve Kültür Bakanlığı hükümet programında 30 yakın tavsiye ile yer almıştır.” 
Eğitim Bakanlığının önerilerden hangisini hayata geçirdiğini sorup “hiçbirini hayata geçirmemiştir” yanıtı veren Burak Maviş, şöyleki devam etti:
“Aksine okullar kitapsız, deftersiz, öğretmensiz açılmış, bu durum tarihe not edilmiştir. Türkiye’den artık öğretmen gelmeyeceği söylenmesine karşın bu yıl da hususi eğitim ve rehber öğretmenler getirtilmiştir. 495 rehber öğretmen, 126 hususi eğitim öğretmeni işsizliğe mahkum edilmiştir. Türkiye’den gelen öğretmenlerden 5 tanesi Bakanlığın kilit noktalarında TC Elçiliği emri ile göreve getirilmiş, beş senelik süresi dolan iki şahıs Eğitim Bakanlığı’nın talebi ile geri gelmiştir. Ülkemiz insanı işi olmayan beklerken başka bir ülkeden öğretmen getirilmesini kabul etmediğimizin altını kırmızı ile çizeriz.
Dörtlü koalisyon bu 8 aylık sürede eğitim-öğretim faaliyetleri için mühim bir adım atmamıştır. Eğitim Bakanlığının organize olamaması, sorunların çözümü için inisiyatif alamaması ve eğitimin gene sorunlarla başlaması toplumda derin bir hayal kırıklığı yaratmıştır. 
Eğitim-öğretim faaliyetlerine kalıcı çözümler beklerken Eğitim Bakanlığı yetkililerinin peş peşe Adana, Fas ve Antalya’ya gitmesinin ise özrü yoktur. Eğitim Bakanlığı yetkilileri yurtdışında olmak yerine kitapların basımı için matbaaların başlangıcında ve öğretmeni noksan okulların sorunlarını dinlemek için masanın başlangıcında olmalıydı. Hatırlatırız ki mesuliyet bunu gerektirir.
Sendikamız kamusal eğitimin takip edeni olmaya ve eğitim-öğretimin faaliyetlerinin geliştirilmesi için alternatifler yaratmaya devam edecektir.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.