DOLAR
32,2657
EURO
35,0716
ALTIN
2.475,83
BIST
10.476,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
23°C
İstanbul
23°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
23°C

“Veliler ile okul idareleri karşı karşıya getirildi”

“Veliler ile okul idareleri karşı karşıya getirildi”
11.10.2023 17:14
5
A+
A-

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na okullarda oluşacak sorunların sistemli bir halde aksatmadan yok etme çağrısında bulunmuş oldu. Sendika, ek olarak, harcamaların karşılanması için okullara ayrılacak bütçenin okul idarecileriyle beraber belirlenerek, okulları ‘avuç açar’ pozisyona düşürmeden, eğitime ve okullara yatırım yapılması, alt yapılarının geliştirilerek fırsat eşitliği yaratılması için bir an ilkin harekete geçilmesini istedi.

KTOEÖS Başkanı Ozan Elmalı yazılı açıklamasında, “okul bütçelerinin iyi mi oluştuğu ve okul giderlerinin neler olduğu, iyi mi karşılandığı” mevzusunda kamuoyunun bilgilendirilmesinin elzem olduğuna işaret etti. 

Elmalı, Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu tarafınca “kayıtta herhangi bir ücret alınmayacağı” mevzusunda meydana getirilen izahat sebebiyle, “veliler ile okul idarelerinin karşı karşıya getirildiğini ve okullarda kaos ortamı yaratıldığını” savundu. 

KTOEÖS Başkanı Elmalı, Ulusal Eğitim Bakanlığı’na “devlet okullarına bütçe ayrılacak mı” diye sorarak, şu şekilde devam etti:  

“Şu anki okul bütçe kaynakları: Okul Aile Birliği hesabındaki para. Eğer var ise bu para Okul Aile Birliğinin kontrolünde ve sorumluluğunda olup, okul gereksinimleri okul idaresi ile beraber belirlenip okulun ihtiyacı için kullanılmaktadır. Okul Aile Birliği hesabındaki para okul velilerinin, okul yönetici ve öğretmenlerinin yapmış olduğu gelir getirici etkinlikler ve bağışlar vasıtası ile oluşturulur. Ekonomik durumu iyi olan velilerin olduğu okullar bu mevzuda kuvvetli bir Okul Aile Birliği bütçesi oluşturabilirken, maddi geliri düşük olan ailelerin olduğu okullarda bu bütçe fazlaca düşük olabilmekte, kimi zaman de asla oluşturulamamaktadır. Okulun kendi bütçesindeki para: Eğer var ise bu para okul idaresinin kontrolü ve sorumluluğundadır. Sadece meydana getirilen son düzenleme ile bu bütçenin oluşması için kaynak olan okulların kantin-kafeterya kira gelirleri Ulusal Eğitim Bakanlığına aktarılmış, okulların idaresindeki bütçe, okul idarelerinin ellerinden alınmış ve sıfırlanmıştır.

Elmalı, “okulların sırtına yüklenen” bu giderleri artırmanın mümkün bulunduğunu sadece okullara ayrılmayan bütçe ve talebe başına yapılmayan katkı ile okul idareleri ve okulların çaresiz bırakılmasının kabul edilebilir olmadığını belirtti. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.