DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

YENİDÜZEN, TC-KKTC Eğitim Mutabakat Zaptı’nı paylaşıyor

YENİDÜZEN, TC-KKTC Eğitim Mutabakat Zaptı’nı paylaşıyor
24.10.2023 18:23
3
A+
A-

egitim_-isbirligi_1-ok.jpgegitim_-isbirligi_2-ok.jpgegitim_-isbirligi_3-ok.jpg

 

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI İLE TÜRKİYE CUMHURİYETİ MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ARASINDA İŞBİRLİĞİ MUTABAKAT ZABTI

Bu zapt, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Anayasası, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ulusal Eğitim Yasası ve eğitimle ilgili öteki mevzuatla beraber okunması mümkün ve bundan sonrasında “taraflar” olarak anılacak Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın iyi niyet temelindeki ortaklaşa iş hususlarını ihtiva eder.

 

Madde 1             Hala Sultan İlahiyat Koleji’ndeki eğitim-öğretim faaliyetleri, KİSAV’ın Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi’nden kiralama protokolü koşullarına uygun olarak yürütülür.

Madde 2             Hala Sultan İlahiyat Koleji’nde hâlâ hazırda bulunan Kolej Programının yanında, aynı kampüs, aynı bina, aynı müdürlük altında 2019-2020 Öğretim Yılından itibaren, kademeli bir yaklaşımla İlahiyat Anadolu Lisesi Programı açılacaktır.

Madde 3             Kademeli bir yaklaşımla açılacak İlahiyat Anadolu Lisesi Programı; 2019-2020 Öğretim Senesinde altıncı (6.) sınıfına ve 2020-2021 Öğretim Senesinde lise kademesinde bulunan İlahiyat Meslek Alanı Programının, İlahiyat Anadolu Lisesi Programına dönüştürülmesiyle dokuzuncu (9.) sınıfına talebe kabul etmeye başlayacaktır.

Madde 4             İlahiyat Anadolu Lisesi Programına kayıt hakkı verilmesi kolej imtihanlarının kapsamı haricinde bir anlayışla okulun imkânları ve programın gerekseme duyduğu yeterlilikler programlar arasındaki denkliği sağlamak suretiyle TC Ulusal Eğitim Bakanlığının uygun görüşü alınarak KKTC Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığınca belirlenecek esaslara bakılırsa olacaktır.

Madde 5             Hala Sultan İlahiyat Koleji’nde yer alacak İlahiyat Kolej Programı ile İlahiyat Anadolu Lisesi Programı içinde talebe yatay geçişleri olanaklı kılınacaktır. Yatay geçişlerde; İlahiyat Anadolu Lisesi Programından, İlahiyat Kolej Programına geçişler imtihanı gerektiren, İlahiyat Kolej Programından, İlahiyat Anadolu Lisesi Programına geçişler ise imtihanı gerektirmeyen düzenlemeler esas alınacaktır.

 

Madde 6             Hala Sultan İlahiyat Koleji’nde yer alacak İlahiyat Kolej Programı ve İlahiyat Anadolu Lisesi Programının öğretim programları (müfredat) ve haftalık ders dağılım çizelgeleri, bahse mevzu programların gerekseme duyduğu alan yeterliliklerini karşılayacak bir yaklaşımla programlar arasındaki denkliği sağlamak suretiyle TC Ulusal Eğitim Bakanlığının uygun görüşü alınarak  KKTC Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığınca belirlenecektir.

Madde 7             Meslek derslerindeki verimi çoğaltmak amacıyla öğretim teknikleri açısından talebe sayısına bağlı sınıflar oluşturulması, Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin tüm programlarında da uygulanır.

Madde 8             Hala Sultan İlahiyat Koleji’ndeki öğretmen, yönetici ve öteki tüm görevliler KKTC mevzuatlarına bakılırsa atanır ve vazife yaparlar. Sadece okulda bulunan tüm alanları dikkate alan bir anlayışla gereksinim duyulan alanlarda koordinasyonun sağlanması bağlamında okul idaresi ile işbirliğinde çalışacak koordinatörler görevlendirilir.

Madde 9             Bütünlüklü bir yaklaşımla eğitimde sürenin hem yıl içindeki hem de gün içindeki süresi dikkate alınarak öğrencileri eğitim-öğretim uygulamaları ile daha çok buluşturmak ve bu uygulamaların verimliliğini çoğaltmak amacıyla başlatılacak tam gün eğitim projesinin pilot emekleri için belirlenecek okulların, değişik tür ve kademelerde olması sağlanacaktır.

Madde 10           Tam gün eğitim projesi pilot uygulamalarının, değişik tür ve kademedeki okullarımızda olması esasına bağlı olarak Hala Sultan İlahiyat Koleji de tam gün eğitim projesinin pilot uygulamasının gerçekleştirileceği okullarından birisi olarak belirlenecektir. Ortaya çıkacak ihtiyaçların karşılanmasıyla beraber 2019-2020 Öğretim Senesinde pilot okullarda tam gün eğitime geçilebilir.

Madde 11           Tam gün eğitim projesinin gerek pilot uygulamalarında gerekse bütünlüklü bir halde sürdürülebilir bir anlayışla eşzamanlı olarak sisteme entegre edilmesinde ortaya çıkması olası ihtiyaçların (ulaşım, iaşe, alt yapı, hizmetler vb.) karşılanması için her türlü ekonomik desteğin verilmesini taraflar kabul eder.

Madde 12           KKTC ile TC içinde kültürel ilişkilerin gelişmesi, mesleki uygulamalar, yaz eğitimi, kültürel etkinlikler, kardeş okul ve her kademedeki öğrencilerin yetişim yapmalarına imkân verilmesi için daha yoğun işbirliğine gidilecektir.

Madde 13           KKTC Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Ulusal Eğitim Bakanlığı her alan ve kademedeki öğretim programı (müfredat), ders kitabı oluşturma, materyal geliştirme ve öteki eğitimsel uygulamalar için teknik düzeyde ortaklaşa iş yapar.

 

Madde 14           Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesinden kiralama koşullarına uygun olarak Hala Sultan İlahiyat Koleji öğrencilerinin konaklama, eğitim gereksinimleri, takviye kurslar, bu kursların gereksinim duyan kitap-yayın ve otomasyon desteği KİSAV tarafınca koordine edilir.

Madde 15           Bu Mutabakat Zaptı 09 /07/ 2019 tarihinde Türkçe olarak iki aslolan nüsha halinde imzalanmış olup, yedi (7) yıl süre ile akdedilmiştir. Bu süre sonundaki altı (6) ay içinde taraflardan herhangi birisinin değişik bir değerlendirmesi olmaması durumunda otomatikman uzamış kabul edilir.

          Ziya SELÇUK                                                                            Nazım ÇAVUŞOĞLU

               TÜRKİYE CUMHURİYETİ                                       KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ

                 MİLLİ EĞİTİM BAKANI                                        MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANI

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.