DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Açık
24°C

YÖK’ten Kıbrıs’ta okuyan öğrenciler için karar

YÖK’ten Kıbrıs’ta okuyan öğrenciler için karar
05.03.2024 09:09
7
A+
A-

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), Kıbrıs’taki  üniversitelere gönderilen yazıya nazaran, Kurul tarafınca denkliği kabul edilen üniversitelerde kayıtlı öğrencilerin denklik işlemlerinde 9 Mart’tan itibaren KKTC’de bulunma şartı aranmayacak.

YÖK, 23 Mart itibarıyla başlamış olacak uzaktan eğitim sürecinin detaylarına ilişkin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer edinen KKTC’deki üniversitelerin rektörlüklerine yazı gönderdi.

Yazıda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) dolayısıyla yükseköğretim kurumlarının eğitim öğretim süreçlerinin mümkün olduğunca kesintiye uğramadan, sıhhatli yürütülebilmesi için 18 Mart’ta meydana gelen Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında, KKTC mevzuatına nazaran kurulmuş ve Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer edinen üniversitelerin önlisans ve lisans örgün öğretim programları ile YÖK tarafınca tanınan lisansüstü örgün öğretim programları için de bazı kararlar alındığı açıklandı. 

Bu kapsamda, yükseköğretim kurumlarınca her düzeydeki yükseköğretim programlarında yer edinen derslerin kuramsal kısımları lüzumlu alt yapı ve yetkinlik var ise “2019-2020 eğitim ve öğretim yılı bahar periyodu ile sınırı olan kalmak kaydıyla” uzaktan öğretimle yürütülebilecek.

Uygulamalı kısımları için belirlenen uygun zamanda her programa nazaran yoğunlaştırılmış bilimsel nitelikli takvim yapılarak eğitim verilebilecek.

 ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ KONUSU 

Yükseköğretim kurumları, program çeşitlilikleri ve alt yapı imkanlarına nazaran, yetkili kurullarının kararıyla örgün eğitimde önlisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde yürüttükleri eğitim ve öğretim faaliyetlerini, niteliği göz önünde tutarak alacakları önlem ve düzenlemelerle uzaktan öğretim yöntemiyle sürdürebilecek.

Yükseköğretim kurumları, örgün eğitim programlarındaki tüm derslerde eş zamanlı ya da eş süre olmadan uzaktan eğitim yöntemlerini kullanabilecek.

Sınavlar ve öğrenci başarısının değerlendirilmesine ilişkin hususlar, ilgili programın öğrenme kazanımları ve sonraki süreçlerde yaşanabilecek ihtilaflar ve denetlemeler de göz önünde bulundurularak, yükseköğretim kurumlarının yetkili kurullarınca belirlenen “hukuki açıdan şeffaf, açıklanabilir ve denetlenebilir ilkeler” doğrultusunda yürütülecek.

ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN DURUMU DA DİKKATE ALINACAK

Bu yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları, uzaktan öğretimle ilgili olarak alacakları her türlü önlem ve uygulamada, engelli öğrencilerin engel durumunu mümkün olduğunca dikkate alacak.

Söz mevzusu karar daha sonraki süreçte Kurul tarafınca tanınan ve Yükseköğretim Kurulu izniyle T.C. uyruklu öğrenci kontenjanı verilen KKTC’deki üniversitelerin örgün önlisans, lisans ve lisansüstü programlarında uzaktan öğretimle eğitim ve öğretimin devam edebileceği anlamına gelecek ve mevzuya ilişkin uygulama, yalnız Kovid-19 salgını dönemince geçerli olacak.

Kovid-19 salgını süresince söz mevzusu programlarda kayıtlı olan öğrencilerin denklik işlemlerinde 9 Mart’tan itibaren KKTC’de bulunma şartı aranmayacak.

-YÖK’ÜN TANIMADIĞI VE KILAVUZDA OLMAYANLARI KAPSAMAYACAK

Bu üniversitelerde 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar dönemine ilişik derslerin telafisi için her programa nazaran yoğunlaştırılmış bilimsel nitelikli takvim yapılarak, Kovid-19 salgını sonrasında yaz öğretimi uygulanabilecek ve yapılamayan sınavlar yapılabilecek. 

Bu kararlar, Yükseköğretim Kurulu tarafınca tanınmayan, YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer almayan üniversiteleri kapsamayacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.