DOLAR
32,2569
EURO
34,8200
ALTIN
2.424,19
BIST
10.055,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C

Baştaşlar Construction Direktörü Ahmet Baştaş Kıbrıs Emlak Merkezi’nin Konuğu Oldu

Baştaşlar Construction Direktörü Ahmet Baştaş Kıbrıs Emlak Merkezi’nin Konuğu Oldu
25.09.2023 13:54
5
A+
A-

Baştaşlar İnşaat Direktörü Ahmet Baştaş ile firmanın 2022 yılı hedeflerini, Esentepe bölgesinin gelişim planlarını ve Sun Valley projesinin detaylarını konuştuk. Satış rekorlarının kırılacağı bir yıl olarak tanımlıyor Ahmet Bey 2022 yılını ve dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan noktalara değiniyor.
Detaylar haberimizde.

ahmet-baştaş-baştaşlar-inşaat-sun-valley-cove-pine-valley-esentepe-girne-kyrenia-residental-project

1969 yılından bugüne yaptıkları tüm projelerde kalite, itimat ve hizmet anlayışını benimseyen Baştaşlar, 2022 yılına da yeni projeler ve dijitalleşme altyapıları ile hazırlandı. 1998 yılından beri Ahmet Baştaş’ın Direktörlüğü yapmış olduğu şirket, yüzlerce aileyi ev sahibi yapmış oldu ve hayata geçirmeye devam ediyor.

Sektördeki deneyimlerini, bu deneyimleri satın alan gereksinimleri ile birleştirmeyi ve doğru planlamanın önemini konuştuk Ahmet Baştaş ile. Esentepe’de inşa ettikleri Sun Valley dinlence köyünü, benimsedikleri konsepti, 2022 yılı planlarını ve dijitalleşmeye verdikleri önemi söyledi Ahmet Bey.

Girne Esentepe bölgesine kazandırdıkları konsept projeler ile yaşam standardını yükseltmeyi hedefleyen Ahmet Baştaş ve ekibi, 2022 yılına da hazır. Stratejik planlamaya bilhassa vurgu icra eden Ahmet Baştaş, Esentepe’nin ilerleyen dönem içinde dünya genelinde tanınmış bir bölge olması için çalışmalarına da devam ediyor.

2022 senesinde ana hedeflerinin dijitalleşmek bulunduğunu vurgulayan Baştaş, sektör paydaşlarına da tavsiyelerde bulunmuş oldu.

Keyifli okumalar..

“Ana Hedefimiz Dijitalleşmek”

2021 yılı sizin için iyi mi geçti?

Stratejik olarak hedeflediğimiz planımızın. Bizim için başarı göstermiş bir yıl oldu.

Biz her yılımızı stratejik planlarla belirliyor ve ona uygun hareket ediyoruz. 1 yıl önceki durum ve oluşan şartları göz önünde bulundurarak bu raporları oluşturuyoruz. Hem kendi durumumuzu hem de müşterilerin nereye gittiğini görüyoruz. Satış hedefleri, yeni projeleri ve birçok mevzuyu buna bakılırsa gözden geçirip organize ediyoruz. Kendimize ilişkin inşaat kısmı, finansal ve öteki yatırımlarımızı bu stratejik plan doğrultusunda ilerletiyoruz.

Geçen yıl ana hedefimiz dijitalleşmekti. Bunun altyapısını 3 senedir kuruyoruz sadece hızlandırdık.

Niçin diye sorarsanız, İsviçre’de ki bir dergide bir profesörün yapmış olduğu araştırmaya bakılırsa, 2027 yılına kadar varlıklarını, informasyon birikim ve tecrübelerini dijitale taşımayan şirketlerin %75 oranında yok olacağını okudum ve bu yazı beni oldukca etkiledi. Dijitalleşmeye hız kazandırdık. Bu da bizlere oldukca güzel bir ivme kattı.

Peki stratejik planlamanız doğrultusunda hedeflerinizi tutturmuş ve hatta üzerine ulaşmış olmanızın başarısı dijitale yaptığınız yatırım mı? 2022 senesinde ki dijital hedefleriniz nedir?

Evet, bunun ciddi bir tesiri var. Hedeflerimizi tutturduk ve bu bir tek projelerde değil.

Dijitalleşmeyen öteki firmalarımız bunun ne kadar mecburi bulunduğunu 3-5 yıl içinde görecekler. Bir tek dijital pazarlama değil, öteki tüm altyapılar da dijitalleşmek zorunda. Biz bunu %75 oranında gerçekleştirdik.

Bizim planlarımız 5 yıllıktır, rüzgara bakılırsa biçim almıyoruz. Son dönemde onca yaşanmış olan olumsuzluğa karşın bir tek 1 projemizde birkaç aylık gecikmenin haricinde yaşadığımız bir olumsuzluk olmadı. %50 iş gücü kaybı yaşadık, ona karşın plana ayak uyduruyoruz hatta planda önde olduğumuz noktalarımız bile var.

Bizim için ve Esentepe için oldukca kıymetli olacak olan marina inşaatına başladık, devletten meydana gelen bir gecikmemiz vardı. O devam ediyor ve süratli ilerliyoruz. Hem bölgeye hem de bizlere ivme kazandıracak bir yatırım.

Heart Center dediğimiz spor, SPA vb aktivitelerin içinde olacağı bir karmaşa inşa ediyoruz. Yaz ayına kadar tamamlanacak. Bizim faaliyetlere yaptığımız oldukca ciddi bir yatırım var. 5 senelik planda ilk 2 yıliçerisinde bu faaliyetlerin %75éini bitirmiş olacağız.

“Metrekare Değil Yaşam Alanı Satıyoruz”

Sizinle yaptığımız bir röportajımızda biz metrekare değil yaşam standardı satıyoruz demiştiniz, bu politikanız devam ediyor, yatırımlarınızdan anladığımız kadarıyla. Iyi mi aşama kaydediyor?

Sun Valley konseptini biz 2018 senesinde planladık ve gerçekleştirmeye başladık. Proje üretmek amaçlı değil de dört dörtlük bir hizmet sunacağımız bir yapı oluşturmak istedik.

Günümüzde insanoğlu hizmeti ayağına istiyor, bir tek ev almak değil, alan transferinden konaklamasına kadar olan tüm hizmetleri resort seviyesinde istiyor. Tüm dünyanın kompakt yaşama döndüğünü gördük, spor salonu elinin altında olsun, SPA elinin altında olsun istiyor insanoğlu.

Bir de tüm bu tarz şeyleri tabiat ananın içinde yaşamak istiyor.

“Her insanın Ziyaret Etmek İsteyeceği Bir Lokasyon Oluşturuyoruz”

Sun Valley Resort & Residence iyi mi oluştu?

Bizim hedef ülkelerimiz Şimal Avrupa ülkeleri ve biz onlara bakılırsa projelerimizi tasarlıyoruz. Acentelerimizle oturduk ve gereksinimlerini belirledik ve faaliyetlerimizi belirledik ve bunu bir proje haline getirdik. Sun Valley Resort & Residence olarak oluşturduk.

Kıyı projemizi yine dizayn ettik hem de dünyanın tanınmış mimarı olan Saffet Kaya Bekiroğlu ile beraber. Ödüllü bir mimar ve o kadar da güzel dokunuşları oldu projeye.  Cove projemizde deniz kenarını, marinayı ve öteki faaliyetleri içeren kıyı projemizi tekrardan tasarladı ve o projeyle Sun Valley her insanın ziyaret etmek istediği bir lokasyon olacak. Ve bu Akdeniz’de olacak bu oldukca mühim.

Tüm bunlar bir çekicilik katıyor fakat bizim konseptimiz tabiat ananın içinde, deniz ve dağın içinde rahat, etken ve sulh dolu bir ortam oluşturmak. Ve bu doğrultu da başarıyla ilerliyoruz.

“Sun Valley Konsepti Artık Hissedilecek”

Sun Valley projesinde kaç konut inşa etmeyi planlıyorsunuz?

Bitmiş 200 konutumuz var, 100 tane konut bu yılsonuna tamamlanacak, 100 tane planlayıp, satışa sunduğumuz var. Toplam 800 civarında konut inşa etmeyi planlıyoruz bu bölgede. Plajın tamamlanması, restoranın tamamlanması benzer biçimde detaylarımız var. 2023 senesinde tüm faaliyetlerimizin %75’ini tamamlayacağız.

Sun Valley konsepti hissedilecek artık ve fark yaratacak.

“Esentepe Bölgesi Gelişim Bölgesi Olarak Seçilmeli”

Esentepe’nin mimarlarındansınız, bölgenin gelişimizi iyi mi yorumluyorsunuz?

Biz bir tek projelerimiz için değil bölge için de çalışıyoruz. Belediye ve devlet kurumları ile sürekli görüşüyor ve projeler üretiyoruz. Bölgenin gelişimi ile ilgili Müteahhitler Birliği ile ilgili bir seminer düzenleyeceğiz. Bir tek bizim yaptığımız faaliyetler bölgeye kafi değil. Burasının bir gelişim bölgesi olarak seçilmesi ve durağan olan emek harcamaları hızlandırmak gerekiyor. Long Beach benzer biçimde bir projeyi hayata geçirmek, sonrasında zamanı çekim noktalarını restore ederek yine ziyarete açmak isteriz. Bölgeyi çekici kılmak ve kıyı bölgelerinde ki projelerle birleştirmek istiyoruz.

Ana hedefimizde kendi insanımız bölgeye gelsin ve gezsin. Bir tek yabancı yatırımcı değil hedefimiz. Plajların gelişmesi, yürüyüş yollarının yapılması, altyapı yatırımlarının yapılması benzer biçimde birçok mevzuda hazırlanmak gerekiyor. Halk ile gelen yabancı müşterileri buluşturmak istiyoruz. Yürüyüş yollarının yanında yapılacak avmleri ve toplumsal tesislerle halkı teşvik edeceğiz. Bölge halkının yatırımcıya uzaktan değil yakından bakmasını ve iş alanları oluşturmak istiyoruz. Bölge halkına da imkanlar sunmak gerekiyor, bu yıl bunu da başaracağız.

Öteki bölge müteahhitlerinin rotayı Esentepe’ye çevirmiş olmaları hakkında düşünceniz nedir?

Fazlaca iyi olur aslen. Bölgede ne kadar oldukca yatırımcı şirket olursa o denli süratli bir halde gelişir. Ben öteki arkadaşlarımızı hiçbir vakit rakip olarak görmedim. Daha çok sinerji oluştururuz ve elimizden gelen yardımı hayata geçirmeye da hazırız.

“Kur Artışı Yabancılar İçin Avantaj Oldu”

Son zamanda kurlardaki bu artış sizin yabancı satın alan portföyünüzü iyi mi etkiledi?

Yabancılar için bir avantaja dönüştü, yaşam daha ucuz oldu. Yabancılar için bir tek kendi vatanlarında yaşanmış olan zamlar var bu zamlar da insanların bizi tercih etmelerini sağlamış oldu. Bilhassa Almanya son dönemde bir atağa başladı. Bizim tanınmamışlığımız ve hiçbir sisteme bağlı olmayışımız bizim için bir avantaj oldu. Güneş olduğu ve bu tabiat olduğu sürece bu bizim için avantaj doğal olarak. Bizim bir tek altyapıları geliştirmemiz gerekir, yollar, devlet daireleri, sıhhat kuruluşları.

Bizim en büyük partnerimiz devlettir sadece bizimle paralel gidemiyor. Devletin de altyapısını geliştirmesi gerekiyor. Devletin {özel sektör} vizyonuna yetişmesi ve bizimle paralel adım atması gerekir. İnşallah daha güzel olacak.

“Satış Ofisi Değil, Satış Destek Ofisimiz Var”

Iyi mi bir pazarlama stratejiniz var?

Biz yatırımcıyız. Biz ürünlerimizi tanıtmaya, bu doğrultuda materyaller yapmaya başladık. Satışı acenteler yapsın, ikimiz de onlara destek olalım istiyoruz.

Bizim pazarlamamız acente geliştirmek üstüne kurulu. Aslına bakarsanız satış ofisimiz yok, satış destek ofisimiz var.

“Bu yıl Emlak Sektöründe Satış Rekorları Kırılacak”

2022 yılı için mesajınız nedir?

Sektörle ilgili pozitif yönde sinyaller görüyorum, bu yıl emlak sektöründe satış rekorlarının kırılacağına inanıyorum. Ümitliyim bu yıl için. Bilhassa pandeminin öteki ülkelerde ki ekonomik ve yaşam şekillerini etkilemesi bizlere yarar sağlayacak bunu deneyimliyoruz.

“Devletin Yap-Sat Sektörünün Önünü Açması Gerekiyor”

Devlet yetkililerinin de bizim önümüzü açmasını ve beraber hareket etmemizi istiyoruz. İnşaat yap-sat sektörü lokomotif sektörlerin önderlik yapar. Hiçbir teşvik almadan 500 milyon/senelik satış değerine ulaştık. Ekonomiye gerçek sektöre katkısı oldukça yüksek. Turizmde teşvik var, şahıs başına ödenir ve vergi muafiyetleri var. Eğitimde ciddi teşvik ve vergi muafiyeti var. Yap-sat inşaat sektörüne teşvik yok hatta engelleme bile var. Ekonomiyi bu sektör kurtaracak ve kıymet vermek gerekiyor. Annan planında bütçemizin artı verdiği dönem yap-sat sektörünün getirmiş olduğu bir sonuçtur. Krizden çıkış yolu inşaat olarak konumlandırılır. Yabancı sermayenin adaya gelişinin kolaylaştırılması gerekir.

Ek olarak kurumsallaşmaya ehemmiyet verilmeli. İleride sorun yaşamadan önlemler alınmalı. Devlet eliyle standartlarımızın belirlenmesi gerekiyor. Bu da sektör paydaşlarımıza tavsiyem. Standartları oluşturup, bunlara uyduğunuzda satın alan şikayetlerinin azalacağınız hatta biteceğini görmüş olacaksınız. Sektörün standarda uydurulması gerekiyor.

“Yabancı Satışçıların Kayıt Altına Alınması Fazlaca Mühim”

Başka bir mevzuda, tüm satıcıların kayıt altına girmesi gerekir. Yabancı emlakçıların kayıt altına girmesi engellenmemeli, bu mevzunun çözülmesi gerekir. Esas satışlarımızı icra eden yabancı kökenli satışçıları, kayıt altına almanın önünün açılması gerekir. Mahalli emlakçıyla beraber bu işi yapmasının önü açılabilir ve şuan ki kayıt dışının önlenmesi gerekir. Ek olarak emlakçıların ödediği vergilerin azaltılması gerekir. Asla alamamaktansa düşük ücretler alınabilir.

Yatırımcılar için tavsiyeleriniz nedir?

Burada ev alırken firmanın geçmişine bakarak ve geri dönüş alarak ilerlemesi gerekir. Bu mevzuda da müteahhitler birliğiyle bir çalışmamız var. Tüm firmaları kapsayacak sadece araya pandemi girdi. Yeniden bir sıkıntılı durum yaşanmaması gerekir.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: baştaşlar, ahmet baştaşEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.