DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

C. Arıklı Emlak Brokerı Canan Arıklı inşaat ve emlak sektörün iyileşmesi için önerilerini paylaştı – Kıbrıs Emlak Merkezi

C. Arıklı Emlak Brokerı Canan Arıklı inşaat ve emlak sektörün iyileşmesi için önerilerini paylaştı – Kıbrıs Emlak Merkezi
02.11.2023 23:12
1
A+
A-

C. Arıklı Emlak Brokerı Canan Arıklı 2019 senesinde yaptıkları yatırımları, 2020 yılından beklentilerini ve sektörün daha iyi olması için alınacak önlemleri Kıbrıs Emlak Merkezi okurları için söyledi. İşte detaylar..

Senelerce Oray İnşaat satış müdürlüğü görevini yürüttü Canan Arıklı. Daha sonrasında gelen talepler üstüne kendi emlak acentesini açtı. Şimdi C. Arıklı Emlak Brokerı. Uzun seneler inşaat sektöründe edinmiş olduğu tecrübeyle yeni bir hamle yapmış oldu. Hususi bir portföy ile hizmet veriyor emlak acentesiyle. Oray İnşaat’tan da kopmadı aile şirketi olduğundan.

İşte Canan Arıklı’nın inşaat ve emlak sektörünü Kıbrıs Emlak Merkezi okurları için değerlendirdiği röportaj..

Firmanız neler yapıyor?

Biz inşaat şirketi ve emlak firmasıyız. Hem yap- sat hem de emlak danışmanlığı yapıyoruz. Emlak danışmanlığına yeni geçiş yaptık. İngiltere de ki müşterilerimizin talebi üstüne emlak danışmanlığı hizmeti vermeye başladık. Normalde bir tek yap- sat yapıyorduk. Bizlere güvendikleri için bizim evimize bakar mısınız, bizlere kiracı bulur musunuz, satmama destek sunar musunuz şeklinde yurtdışı müşterilerimizin talebi üstüne bu işi ustalaşmış anlamda hayata geçirmeye karar verdik. Güzel bir başlangıç yaptık, oldukça pozitif gidiyor süreç.

2019 yılı şirketiniz için iyi mi geçti?

Talep oldukça fakat 2019 senesinde piyasa birazcık durgun geçti, tüm emlak şirketleri inşaat firmalarının tek söyleyebileceği durum bu sanıyorum. Oray inşaat olarak biz elden ödemeli bir satış yaptığımız için sistem olarak oldukça etkilemedik. Bu süreç 2020 senesinde değişecek ve artacaktır diye beklentimiz var.

Sterlinin yükselmesi, faizlerin çıkması şeklinde durumlar insanları korkuttu doğal olarak, bu da yatırımlara yansıdı. Sadece son dönemde tapu harç indirimlerinin uzaması, faizlerin düşmesi ve kurun oldukça oynamaması birazcık hareketlilik sağlamış oldu.

Kıbrıs halkı evlenip yeni bir ev ihtiyacı duyduğunda ya da yatırımım olsun diye konut alıyor. Bizim mahalli halk ile beraber Türkiyeli yatırımcılara ve öteki ülke vatandaşlarına satmayı hedefliyoruz.

2020 beklentileriniz ne yönde?

2020 yılından güzel yönde beklentilerimiz var doğal olarak ki. 2019 senesinde durgun geçen piyasa 2020 senesinde patlayacak diye düşünüyoruz.

Hükümet belirsizliklerinin de ortadan kalması gerekiyor doğal olarak. Bu da insanları birazcık korkutuyor. Bununla beraber bizde ki tapu çeşitliliği insanların kafasını karıştırıyor. Bu tapu çeşitliliğinin de ortadan kaldırılması gerekiyor bence.

Sektörünüzün daha da iyileşmesi amacıyla yeni yıl için önerileriniz neler?

Biran ilkin sektörün ileri gitmesi için eşdeğer koçan, Türk koçan, tahsis mallarının tek bir düzene çıkması ve hepsinin eşit olması lazım. Kısaca bugün şube bankaları dediğimiz bankalar Türk koçanlı bir konuta %80 kredi verirken, tahsis koçanlı bir konuta %65 kredi veriyor. Bu durumun netleşmesi durağan(durgun) bir orana gelmesi gerekmiyor mu? Siz yatırımcı olsanız kafanız karışmaz mı? Sonuçta tüm koçanlar KKTC’nin verdiği bir koçan değil mi? Bu bir düzene girerse bence mallarımız daha bir kıymetli olur. Söylediğim şeklinde hani KKTC’de yüksek oranda mücahit malı var, tahsis malı var. İnsanlar mağdur olabiliyor, satmak isteyen satamıyor, almak isteyen sual işaretinde kalıyor. Türk malı istiyor fakat Türk malı daha pahalı neye gore daha pahalı?

Yatırımcılara mesajınız nedir?

Şimal Kıbrıs’ta inşaat ve emlak sektörünü araştırmalılar kesinlikle. Daha kolay imkanlar var mı bakmalılar. Esasen birçoğu yapıyor sadece yapmayanlar da var.

İnşaat sektöründe maliyetler terfi etti. Bireysel satıcılar da mallarına yüksek fiyat istiyor. Ayrıca emlak danışmanlarına büyük vazife düşüyor. Değerleme, bölgedeki öteki konutların satış tutarları oldukça mühim bir mala kıymet biçerken. Emlak danışmanlarının yapmış olduğu bir yanlış daha var bence. 100 bin sterlinlik mal için 110 bin sterlin satış fiyatı konuyor, aradaki fark komisyon olarak alınıyor. Bu sayı yüksek geliyor bana. Hem ev sahibinin müşterisi yüksek fiyattan dolayı kaçıyor hem de ev uzun süre satılamıyor.

Yatırımcılardan benim bir talebim var. Lütfen araştırın, doğru insanlarla çalışın. Sektörü bilen özveri ile işini meydana getiren inşalar sizi doğru yönlendireceklerdir.

Kıbrıs Emlak Merkezi için düşünceleriniz…

Kıbrıs Emlak Merkezi ile bir aile gibiyiz. Fazlaca güzel ve fedakâr yürüyen bir çözüm ortaklığımız var. Devamlı bağlantı halindeyiz ve hakikaten memnunum bu tutumlarından. Başarılarının devamını temenni ediyorum her iki tarafın da.

Etiketler: canan arıklı, oray inşaatEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.