DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C

Dağlı Sigorta YKB Ersan Dağlı Sigorta Yaptırırken Dikkat Edilecek Mevzuları Söyledi

Dağlı Sigorta YKB Ersan Dağlı Sigorta Yaptırırken Dikkat Edilecek Mevzuları Söyledi
29.09.2023 20:11
4
A+
A-

Dağlı Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı vatanımızda hangi sigorta türlerinin yaygın bulunduğunu, hangilerine ihtiyaç duyulan önemin gösterilmediğini ve sigorta mevzusunda dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan noktaları Kıbrıs Emlak Merkezi okurları ile paylaştı. Detaylar haberimizde.

Şimal Kıbrıs sigortacılık alanında gelişmiş bir ülke. Hem bireysel hem de ticari meydana getirilen sigortaların toplam hacmi oldukça yüksek.

Sadece son dönemde yaşanmış olan pandemi krizi bu sektörü de bir süreliğine negatif etkilemeyi başardı. İnsanlar sigorta mevzusunda tasarrufa gitmeye yöneldi. Dağlı Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Ersan Dağlı ise sigorta mevzusunda tutum yapılamayacağını, risklere karşı devamlı önlemli olmak icap ettiğini söylüyor.

Gerek bireysel gerekse ticari sigortalar beklenmeyen kazalara karşı yaşam kurtarmış olur özellikte. Trafik Sigortaları, Konut Sigortaları, Ticari Sigortalar ve daha bir oldukca sigorta türü mevcut. Sadece içlerinde en oldukca Trafik Sigortaları tercih ediliyor, sebebi ise mecburi olması. Mecburi olmayan öteki sigortalar ise ikinci planda kalıyor.

Şimal Kıbrıs’ta Sigorta sektörünü, pandeminin sektör üstündeki tesirini, sigorta türlerini ve dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan mühim bilgileri Dağlı Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Ersan Dağlı ile konuştuk.

Keyifli okumalar.

Sizi tanıyarak başlamış olalım. Neler yapıyorsunuz Dağlı Sigorta olarak?

Dağlı Sigorta, 1 Eylül 2001 senesinde faaliyetlerini resmen sigorta şirketi olarak tescil ettirmiş bireysel ve kurumsal sigortacılık hizmetlerinde ihtiyaçlara yönelik yaşam dışı neredeyse her sigorta ürününü elde eden elit ve kıymetli mensubu ile KKTC’de kurulan 15. mahalli sigorta şirketidir.

Dağlı Sigorta, 2010 senesinde yürürlüğe giren Yeni Sigorta Hizmetleri Düzenleme ve Denetim Yasası (60/2010 sayılı) çerçevesinde tüm yasal yükümlülüklerini tamamlayarak 2011 senesinde, 32 sigorta şirketi arasından ruhsatnamesini alan ilk sigorta şirketi oldu.

Avrupa Birliği standartlarındaki sigortacılık hizmetlerini, KKTC halkının hizmetine sunarak, ihtimaller içinde hasarlar sebebiyle sigortalıların alacaklarını gecikmesiz şekilde derhal ödeme misyonuyla hareket etmektedir.

Dağlı Sigorta’nın vizyonu ise KKTC’nin tamamına yayılmış olan seçkin acente ağı, kuvvetli mali yapısı, değişime ve yeniliklere açık yönetim anlayışıyla beraber sigortacılık alanında uzmanlaşmış bir mahalli sigorta şirketi olarak sigortalıların gereksinimlerini ve memnuniyetini karşılamayı hedefliyor.

Dağlı Sigorta Elementer Branşta etkinlik gösteren, KKTC Sigorta Sektöründe gerek dijital gelişmede gerekse öteki hususlarda devamlı  öncülük etmiş mahalli sigorta şirketidir.

“Liderlik Vasıta Sigortası’nda”

Devletimizde en oldukca meydana getirilen sigorta türleri hangileri?

Devletimizde en oldukca meydana getirilen yaşam dışı(non-life) sigorta türlerinin başlangıcında Vasıta Sigortaları geliyor. İkinci olarak Konut ve Ticari İşyeri sigortalarından oluşan Yangın Sigortaları, üçüncü sırada Ferdi Kaza ve Kredi Sigortaları, dördüncü sırada ise Emtea ve Tekne Sigortalarından oluşan taşıma branşı geliyor.

“Kriz Döneminde Sigorta Mevzusunda Tutum Yapılmamalı”

İnsanları sigorta mevzusunda uyarmak istediğiniz mevzular neler?

Bir yıldan fazla süredir tüm dünya ve ülkemiz pandemi sebebiyle zor bir dönemden geçiyor. Covid-19 toplumsal yaşamdan ekonomiye, eğitimden iş hayatına kadar her alanda yaşamı derinden etkileyerek birçok dengeyi değiştirdi. Her kriz periyodu vardığında toplumlar haklı nedenle tutum hayata geçirmeye yöneliyor.

Geçmişinde hasar yaşamamış, sigortanın faydalarını hissetmemiş kıymetli tüketiciler, ilk tutum edilecek konulardan birinin sigorta harcamaları bulunduğunu düşünüyor. Bir oldukca sigortalı, ‘Mecburi Trafik Sigortası’nın sigortalanmada kafi olabileceğine inanıyor. Tutum yapayım derken, ‘Kasko’, ‘Konut’ ve ‘Ticari İşyeri’ sigortalarını yenilememe yönüne gidebiliyor.

‘Mecburi Trafik Sigortası’,  ‘Kasko, Konut ve İşyeri Sigortası’nın yerini ALAMAZ . Cemiyet ve bireyler olarak ekonomik anlamda zor günlerden geçtiğimiz hepimizin malumudur. Sadece yaşamın getirmiş olduğu riskler kişilerin ya da kurumların kendi başına alacağı önlemlerle ortadan kaldırılamaz. Yaşamın içinde  kimi zaman insanların hiçbir suçu yada dikkatsizliği olmadan dahi bir kazaya karışma ihtimali bulunuyor. Bununla birlikte yaşadığımız  küresel ısınmaya bağlı olarak iklim değişimleri ile depremler, fırtınalar, sel ve su baskınları ve daha bir oldukca risk ile de karşı karşıya kalma ihtimalimiz her geçen gün artıyor. Aşırı yağan yağmurlar sebebiyle neredeyse 1 yılda yağan metreküp yağış bir günde yağabiliyor artık. Hepimiz Dağlı Sigorta olarak tüm müşterilerimizin gereksinimlerine en uygun teklifleri ve teminatları elde eden ekonomik paketler sunuyoruz.

Bireysel ve kurumsal müşterilerimize her durumda bütçelerine en uygun sigorta paketlerini seçmelerini ve sigorta yaptırmaktan asla vazgeçmeyip değerlerini güvence altına almalarını tavsiye ediyoruz.

“Kıbrıs’ta İlk Online Ödeme İle Sigorta Yapabilen Şirketiz”

Pandemi periyodu iyi mi geçti sigortacılık sektöründe ?

Bundan önceki senenin aynı dönemine nazaran prim üretiminde belli bir oranda azalma sadece sonraki dönemlerde tekrardan düzelme oldu.

Dijitalleşmeye oldukca yoğun emek harcayan Dağlı Sigorta olarak biz,  bu olağan dışı duruma oldukca süratli adapte olduk.

Bu dönem Dağlı Sigorta için olağanüstü verimli , çözüm odaklı  geçti. Web sayfamızı 4 dil haline getirdik, aslına bakarsanız hazır olan  altyapımızı  daha da güçlendirdik  Sigortalılarımıza online ödeme, online Trafik Sigortası yapma imkanı sağladık. Kapalı dönemde web sayfası üstünden kayda kıymet tahsilatlar gerçekleştirdik. Bu uygulamaya uzaktan erişimle Kıbrıs’ta ilk online ödeme meydana getiren sigorta şirketi olduk. Yalnız kimlik bilgisi ve plaka numarası yazarak cep telefonu üstünden sigortalılarımızın prim ödemelerini pürüzsüz öğrenim ettik. Bu sistem, sigorta sektörümüzün ilk uygulaması olarak tarihteki yerini aldı. Sistemimiz bu yönde Covid-19 sürecine adını yazdıran nadir uygulamalardan biri oldu. Mevcut altyapımızı oldukca süratli bir halde adapte ettik ve müşterilerimiz de bu uygulamayı kullanmayı sevmiş oldu. Hasar ve hasar sonrası süreçlerimizi de mesela ekspertiz, evrak işlemleri özetlemek gerekirse sigortaya ilişkin birçok işlemimizi dijital ortamda yaptık, çok da fazla başarıya ulaşmış olduk. Başarı göstermiş oldukça da bu süreç bizi 4 Mayıs 2020’den itibaren online e-sigorta  için de cesaretlendirdi. Yaptığımız işten güvenli olarak daha da teknolojik adımlar attık ve nihayet 10 Eylül 2020 Kıbrıs’ta ilk ve tek e-sigorta online poliçe uygulamasını gene sektöründe hatta tüm Kıbrıs Adası genelinde İlk ve Tek sigorta şirketi olarak halkımızın hizmetine sunduk.

İnşaat All Risks Sigortası

Bizi İnşaat All Risks Sigortası hakkında bilgilendirir misiniz ? 

İnşaat Sigortası konusunu teşkil eden değerlerin güvence  süresi içinde, inşaat alanında bulunmuş olduğu sırada, inşaat süresinde bu poliçede gösterilen istisnalar haricinde kalan, evvel bilinmeyen ve ani bir sebeple herhangi bir ziya ve hasara uğraması halini güvence sağlamaktadır.

İnşaat All Risks Sigortası ile proje faaliyetlerinin başlangıcından bitimine kadar geçen süre içinde, inşaat faaliyetlerine özgü ani ve beklenmedik sebeplerle ortaya çıkacak hasarlara ilaveten

  • Naturel afetler (zelzele, sel, seylap, toprak kayması, fırtına…)
  • Yangın, yıldırım, infilak
  • Hırsızlık
  • Şantiye-işletme kazaları
  • Dikkatsizlik, sabotaj

nedenleriyle oluşabilecek risklere karşı projeyi güvence altına alır.

İnşaat Sigortası kapsamı haricinde kalan hususlar genel şartlarla ve poliçe üstünde belirtilen hususi şartlarla sigortalıya bildirilmektedir. Genel olarak ani ve beklenmedik olmayıp, süre içinde artarak meydana gelen hasarlar, inşaatta meydana gelen tüm gizli saklı ve naturel kusurlar güvence haricidir.

İnşaat sigortası yaptıran ile yaptırmayan arasındaki fark nedir?

İnşaat sigortası yaptıran bir şirket ani bir sebeple bir ziya ve hasara uğramış olduğu süre poliçede belirtilen karşılık ve şartlarda hasarını tazmin edebilir. Poliçeye haiz olmayan bir şirket ise tüm hasarı kendisi karşılamak zorunda kalır.

İnşaat All Risks Sigortası’nın gerekliliği; projenin devamlılığın sağlanması, ana para, iş gücü ve süre kayıplarının önüne geçilmesi mevzularında ortaya çıkıyor.

“İnşaat All Risks Sigortası Yaptırırken Bu Detaylara Dikkat Edin!”

İnşaat All Risks Sigorta primi iyi mi hesaplanır?

İnşaat Sigortası primi;

  • Proje bedeli,
  • Projede kullanılacak İş ekipmanları Bedeli,
  • Geçici şantiye ve Tesislere ilişkin karşılık,
  • Çalışan sayısı ve
  • Proje süresi ile bağlantılıdır.

Sigorta bedeli; işin bittiği andaki karşılık üstünden tespit edilmelidir. Şu demek oluyor ki sigorta bedeli; proje bedelidir. Karşılık mevzusu bir çok süre karmaşıklığa niçin olabilmektedir. Karmaşıklığı önlemek için, sigorta bedeli belirlenirken ihale bedeli dikkate alınabilir. Sadece uzun soluklu poliçelerde bu karşılık süre içinde yetersiz kalabilmekte ve enflasyona yenik düşebilmektedir. Bu yüzden; büyük inşaat projelerinin tamamlanmamış sigorta riskine karşı korunabilmesi için döviz bazında sigorta yapmak devamlı doğru bir yöntem olabilir.

“Bütçeler İçinde Sigorta Oranı Yok”

Başka bir mevzumuz da Konut Sigortası. Konut Sigortası vatanımızda yaygın mı?

Devletimizde Konut Sigortalarında sigortalanma oranı oldukca düşük.

Toplumumuzda mevcud kadercilik anlayışının tesiri ile vatanımızda sigortacılık ve sigorta yaptırma anlayışı, olması gerekenin oldukca oldukca altında yer ediniyor. Buna birde ekonomik gelir düzeyi  düşüklüğü de eklenebilir. Ayrılan bütçe içinde üzülerek söylüyorum ki, kültürel olarak da sigorta oranı neredeyse yok.

“Konut Sigortası Yaptırmanın Püf Noktaları”

Konut Sigortası yaptırırken nelere dikkat etmeli?

Değişik şirketlerin Konut Sigortası paketleri karşılaştırılırken ne olursa olsun sağlamış olduğu güvenceler üstünde durulmalı ve sigorta poliçesinin bilhassa tehlikeli olarak görülen durumları ne olursa olsun kapsamasına dikkat edilmelidir.

Sigorta Şirketleri sigortalanacak olan kıymeti genel anlamda müşterilerin beyan etmelerini ister. Doğru olan  şirket yetkilisinin sigortalanacak olan değerler mevzusunda sizinle istişare edip poliçe üstünde   mutabakatlı kıymet oluşturulmasıdır.

Ek olarak bina kıymeti belirlenirken dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan öteki mühim husus binanın tekrardan inşa değerinin sigorta bedelini oluşturacağının bilinmesidir.

Şöyleki ki;  herhangi bir hasar sonucunda arsaya zarar gelmeyeceğinden arsa kıymetini sigorta değerine dahil etmemek gerekir. Sadece unutulmaması ihtiyaç duyulan nokta binanıza ilişkin kapı, parke, mutfak ve benzeri malzemeler şeklinde binayı oluşturan tüm yapı malzemelerinin cinsel ve kalitesi konutun gerçek kıymetini değiştiren faktörlerdir.

Poliçe üstünde konuta ilişkin bilgilerin tam ve doğru yansıtılması mühim. Evin brüt metrekaresi, yapı seçimi, adresi, bina ve eşya için sigorta bedelleri ve var ise binanın ekleri(garaj, havuz vb.) ne olursa olsun  belirtilmelidir.

Konut Sigortasının yaptırılması  esnasında dikkat edilecek bir öteki mühim nokta da sigorta poliçesinin kapsamadığı konuların iyi anlaşılmasıdır. Aksi halde bir tazminat talebi esnasında tarafların anlaşmazlığa düşmesi mümkündür.

Öteki mühim bir husus; Poliçenin ödemesi ne olursa olsun yapılmalı; ödemesi yapılmayan poliçeler  firmalar tarafınca etken olarak kabul edilmemektedir.

“Uzaktan Erişimle Alan kişi Memnuniyeti”

Genel olarak  sigorta yaptıracak insanlara bir mesajınız var mı ?

Çağımız teknoloji çağı. Artık Dağlı Sigorta’nın web uygulamasından teklif almak ve poliçe yaptırmak oldukca kolay. Pandemi ortamında uzaktan erişimle satın alan memnuniyetini elde eden tek sigorta şirketiyiz. Sigortalılarımıza bu imkanı sunmaktan gurur  duymaktayız.

Şimal Kıbrıs’ta yatırım  düşünenler için Türkçe ,İngilizce  ve Rusça hususi içerikler , haberler ve yatırım fırsatları sunan Kıbrıs Emlak Merkezi için yorumunuz nedir ?

Tek kelime ile  muhteşem bir etkinlik içerisindesiniz .

Aslına bakarsan doğru olan da budur. Satın alma eğilimi  içinde bulunan hep beraberce buluşulacak yer teknoloji alanıdır, web alanıdır. Bu alanda da en iyisini yaptığınızı izliyor ve gözlemliyorum. Başarı göstermiş olduğunuzu ek olarak görüyorum. Sizleri yürekten kutlama ederim.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: ersan dağlı, dağlı sigorta, inşaat asigortası, konut sigortası, online sigortaEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.