DOLAR
32,2565
EURO
34,6856
ALTIN
2.401,53
BIST
10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C

Emlak Dünyası Brokerı Nadir Meta karantinasız KKTC düzenlemesini değerlendirdi

Emlak Dünyası Brokerı Nadir Meta karantinasız KKTC düzenlemesini değerlendirdi
02.10.2023 16:47
2
A+
A-

Çift aşılı yolcular karantina olmadan Şimal Kıbrıs’a gelecek. Peki bu düzenleme emlak sektörünü iyi mi etkisinde bırakır? Emlak Dünyası Brokerı Nadir Meta ile konuştuk. Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

ender meta kıbrıs emlak dünyası

Emlak Dünyası Brokerı Nadir Meta karantinasız KKTC düzenlemesini değerlendirdi

Kıbrıs emlak sektörü için yeni bir dönem başlıyor. Gezi kısıtlamalarında meydana getirilen yeni düzenleme, aylardır KKTC’ye gelemeyen yatırımcılara karantinasız gezi fırsatı sunuyor. Peki beklenti ne yönde? Sektörde neler oluyor, yatırımcı ne düşünüyor? Şimal Kıbrıs’ın ilk ve tek emlak haber-ilan portalı Kıbrıs Emlak Merkezi olarak, sektörün tecrübeli isimleriyle süreci değerlendirdik. Onlardan biri de Emlak Dünyası Brokerı Nadir Meta.

Nadir Meta pandeminin emlak sektörü ve yatırımcı üstünde bıraktığı negatif etkilere dikkat çekiyor. Kira getirisini düşünerek ev alanın yaşamış olduğu zorluklara vurgu yapıyor. Açılım sonrası hareketliliğin ilk pozitif tesirini, esnaf ve çarşı pazarın göreceğini düşünüyor.

“Durgunluk Var”

Piyasanın şu anki durumunu iyi mi yorumluyorsunuz?

Şu dönemde piyasa oldukça durgun. Sterlinin son hamlesi ve yüksek faiz konut alımını zorlaştırdı ve hepimiz beklemeye geçti. Arsa-araziyi de parası hazır olan, ev yaptıracak parası da olan alıyor. Kimse borçlanıp hareket etmek istemiyor bu zamanda. Genel bir durgunluk söz mevzusu.

“Para Girişiyle Piyasa Hareketlenir”

Uzun süredir beklenen bir haber geldi, gezi engellemelerinin azaltılmasıyla piyasa hareketlenir mi? Beklentiniz ne yönde?

Hareket talebe gelmesiyle adım atar ve Cenup kapısının açılmasıyla. Euro’nun TL karşısında kıymet artışı buradaki esnafa kazandırır. Piyasaya para girişiyle esnaf canlanır ve piyasa hareketlenir.

Konut alımının önündeki engel sterlin kuru ve faiz oranları. Gene yabancı yatırımcılar Girne ve İskele bölgesine yatırım hayata geçirmeye devam ederler sadece yerli halk artık bu şartlarda alım yapamıyor. Bugün ev alsa ödeyeceği kredi taksiti averaj 8 bin TL, aynı evi kiralasa averaj 2500 TL. Niçin kiralamak varken ev alsın. Ya da insanoğlu ev alır kiraya verirdi. Dolayısıyla kira geliriyle taksit ödeyebilirdi, şimdi o da mümkün değil. Bu şartlara baktığınız vakit ev almak kolay değil artık.

“Fiyatlar Daha Da Düşebilir”

Fiyatlara yansır mı bu talep?

Fiyatlarda yükselme olmaz bir ihtimal daha da düşebilir. Yerli insanların alım için güçleri belli, evlerin satış tutarları belli, piyasanın durumu da belli. Bu şartlarda fiyat artışı mümkün görünmüyor.

“Müteahhitler Çekiniyor”

Yeni projeleri tetikler mi peki?

Maliyetler arttıkça müteahhitler konut hayata geçirmeye çekiniyorlar. 

Satış yok, yığın oldukça. Bu şekilde olunca hepimiz beklemeye geçti. Alımların başlamasıyla müteahhitler de konut yapımını hızlandıracaklardır. 

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.