DOLAR
32,3580
EURO
34,6917
ALTIN
2.383,59
BIST
10.188,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
22°C

Hisse Hisse Payda Nedir? – Kıbrıs Emlak Merkezi

Hisse Hisse Payda Nedir? – Kıbrıs Emlak Merkezi
27.08.2023 04:52
10
A+
A-

Tapularda çoğunlukla karşılaşılan hisse ve payda ne de demek?
Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

Tapu yada koçan türlerinde çoğunlukla karşımıza çıkan hisse hisse payda ne anlama geliyor?

Bir yapının bulunmuş olduğu arsa üstünde bağımsız bölüme ilişkin olan arsa oranı hisse, hisse edilmiş olan ana gayrimenkulü ifade eden bölümde payda olarak nitelendiriliyor.

Tapu belgelerinde çoğunlukla karşımıza çıkan ve iyelik oranlarını belirten hisse ve payda, hisseli bir gayrimenkul söz mevzusu olduğunda gayrimenkulün birden fazla kişiye ilişkin bulunduğunu gösteriyor.

Şu demek oluyor ki bir yapının bulunmuş olduğu arsa üstünde bağımsız bölüme ilişkin olan arsa oranı hisse olarak, hisse edilmiş olan ana gayrimenkulü ifade eden bölümde payda olarak gösteriliyor.

Tapuda hisse hesaplama işlemi hesaplama işlemi yapılırken; gayrimenkulün bulunmuş olduğu bölgenin bağlı olduğu belediye tarafınca belirlenmiş olan rayiç karşılık ve her bir bağımsız bölüm için metrekare cinsinden büyüklük dikkate alınıyor. Arsa oranı hesaplamaları kanunlara ve usulüne uygun olarak yapılır ve orantılı yapılmayan arsa oranı paylaşımları mahkeme yolu ile halledilebilir.

 

Arsa Oranı Iyi mi Hesaplanır?

 

Arsa oranı hesaplama işlemi kat mülkiyetinin kurulması esnasında oran şeklinde ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün prosedürlerine gore yapılır. Tapuda belirtilen toplam alanın metrekare cinsinden olan kıymeti, arsa payına bölünerek işlem sonucunda elde edilmiş sayı kişinin hisse kıymeti ile çarpılır ve elde edilmiş sayı ile de arsa oranı oluşturulur.

 

Rayiç Karşılık Nedir?

 

Arsa oranı hesaplama işleminde oldukça büyük ehemmiyet taşıyan rayiç karşılık, herhangi bir malın güncel piyasa kıymetini ifade eder. Rayiç karşılık; satın alınacak, satılacak, vergisi ödenecek yada sigorta ettirilecek olan mal yada taşınmazın kendi değerinin altında işlem görmesinin engellenmesini sağlar.

 

Rayiç Karşılık Iyi mi Hesaplanır?

 

Rayiç karşılık hesaplama işlemi, eğer gayrimenkulün çevresinde bulunan üç evin metrekareleri ve tutarları biliniyorsa bu metrekarelerin ve fiyatların toplanarak toplam fiyatın toplam metrekareye bölünmesi ile ondan sonra da rayiç bedeli hesaplanacak olan gayrimenkulün metrekaresi ile çarpılarak hesaplanır. Söz mevzusu işlemin sonucu; gayrimenkulün metrekare olarak fiyatını ifade eder. Bu hesaplama işlemi belediyenin belirlediği aslolan bedelden farklılık izah edebilir. Bu durumun sebebi ise rayiç karşılık hesaplanırken evin depreme dayanıklılığı, ulaşım ağlarına yakınlığı, manzarası, çevresinde bulunan okulları ve gelişim durumu benzer biçimde özelliklerin belirleyici olmasıdır.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.