DOLAR
32,2543
EURO
35,0768
ALTIN
2.463,84
BIST
10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Cumartesi Hafif Yağmurlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Homeland Properties Direktörü Murat Keleş İle Rusya – Ukrayna Savaşının Şimal Kıbrıs İnşaat Sektörüne Tesirini Konuştuk

Homeland Properties Direktörü Murat Keleş İle Rusya – Ukrayna Savaşının Şimal Kıbrıs İnşaat Sektörüne Tesirini Konuştuk
22.09.2023 14:42
7
A+
A-

Kıbrıs ekonomisinde büyük yer tutan inşaat ve emlak sektörünün gözü Rusya ve Ukrayna cenginde. Piyasanın hedef kitlesinde yaşanmış olan bu gerilim ekonomiye iyi mi yansır? Bölgede kuvvetli işbirlikleri ve satış ağı olan Homeland Properties Direktörü Murat Keleş Kıbrıs Emlak Merkezi’ne konuk oldu…

murat keleş

Rusya – Ukrayna arasındaki cenk Karadeniz’de başladı. Fakat dünyanın her noktasına sirayet etti. Aynı şekilde Akdeniz için de gündem, bu sıcak cenk…

Şimal Kıbrıs inşaat sektöründe Rusya pazarı ile çalışan firmalardan biri de Homeland Properties. Şirket kısa bir süre ilkin Rusya’da fuara katıldı, yeni işbirlikleri kurdu. Hatta Homeland Properties Direktörü Murat Keleş ile yaptığımız röportajda, Rus hedef kitlenin Şimal Kıbrıs’a yatırım düşüncelerini paylaşmıştık sizinle.

Homeland benzer biçimde birçok şirket pazarlama stratejisinde üst sıralara koyuyordu Rusya’yı, fakat cenk hesapları değiştirdi.

Peki gidişat ve beklenti ne durumda? Rus alıcılar neler düşünüyor? Şimal Kıbrıs’ın uyguladığı siyaset ve duruşu iyi mi bir tesir sağlayacak?

Konuğumuz Homeland Properties Direktörü Murat Keleş…

“Rusların Şimal Kıbrıs’a Yatırımı Artıracaktır”

Rusya-Ukrayna savaşı, Şimal Kıbrıs’ı iyi mi etkisinde bırakır?

Rusya-Ukrayna savaşıyla başlamış olan karmaşanın yaza kadar süreceği kanaatindeyim. Bu kargaşa ile beraber ülkelerin Rusya’ya karşı yapmış olduğu ambargolar artarak devam edebilir.

Ilk olarak Türkiye’nin yansız duruşundan dolayı Şimal Kıbrıs’ta yansız kalıyor. Bu da Rusların ülkemize daha oldukça yatırım yapacağı, güvenli olarak vasıflandıracağı anlamına geliyor.  Şu demek oluyor ki Rusya tarafınca oldukça ciddi yatırımlara hazırlıklı olmalıyız.

Ek olarak Cenup Kıbrıs’ta Rusya’ya karşı engelleme tatbik eden ülkeler arasına katılacak. Bu da Cenup’de yatırım icra eden Rusların Şimal’e yönelmelerini elde edecektir.

Hem de Avrupa’da çalışan Ukrayna vatandaşların işlerinin bozulması söz mevzusu. Bu da bizi fena etkileyecek bir senaryo olacak. Bunu da süre gösterecek.

“Arsa ve Konut Fiyatlarında Artış Bekliyoruz”

O süre bu Şimal Kıbrıs için fırsat mı?

Doğru kullanılırsa evet… Yaza doğru hem daire hem arsa fiyatlarının oldukça artacağı kanaatindeyim. Bugün aldığımız evleri yaza doğru alamayacağız, aynı şekilde arsaları da.

Mevcut projelerimize hız kesmeden devam ediyoruz sadece yeni proje hazırlıklarımızı yaza erteledik. Ilkin durumu iyice çözümleme etmek ve ona gore şekillendirmek istiyoruz.

Aslına bakarsanız hali hazırda projelerimiz satışına devam ediyor. Eğer beklediğimiz benzer biçimde bir talep artışı ve fiyat artışı olursa ona gore konumlanmak bizim için mühim.

“Biz Satışlarımıza Devam Ediyoruz”

Peki finansal yaptırımların negatif bir tesiri oluyor mu? Mesela para transferi durdu, kredi kartları bile çalışmıyor Rus vatandaşların..

Şimal Kıbrıs’a yatırım icra eden Rusların, yatırımlarını ödemeleri mevzusunda internasyonal ambargondan o kadar da etkilendiklerini düşünmüyorum, neticede Kazakistan, Azerbaycan üstünden gönderim yapabilirler. Ek olarak Türkiye engelleme uygulamadı, bu kanalları kullanabilir, Şimal Kıbrıs uçuşlarına devam edebilirler. Bir tek burada rublenin dolara karşı kıymet yitirilmesine dikkat etmek gerekir.

Biz satışlarımıza devam ediyoruz. Şu an için Rusya-Ukrayna savaşından etkilenmedik diyebilirim şirket olarak. Ağırlıklı Kazak ve Rus müşterilerimiz var sadece sorun yaşamadık şimdiye kadar.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: Homeland Properties, Murat KeleşEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.