DOLAR
32,2727
EURO
34,7937
ALTIN
2.412,03
BIST
10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Çok Bulutlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C

Kendi Evini Yaptırmak İsteyenler İçin Şehitoğlu Construction Direktörü Ali Solak Tavsiyeler Paylaştı

Kendi Evini Yaptırmak İsteyenler İçin Şehitoğlu Construction Direktörü Ali Solak Tavsiyeler Paylaştı
28.09.2023 22:42
3
A+
A-

Arsa alıp, kendi evini yaptırmak isteyenler için dikkat çeken bir içerik hazırladık. Evin yapım süresinden, maliyet hesabına kadar birçok dört gözle beklenen soruya cevap var. Kıbrıs Emlak Merkezi’nde konuğumuz Şehitoğlu Construction Direktörü İnşaat Mühendisi Ali Solak.

ali solak kıbrıs

Kendi Evini Yaptırmak İsteyenler İçin Şehitoğlu Construction Direktörü Ali Solak Tavsiyeler Paylaştı

Yaşamlarımızda artık hiçbir şey eskisi şeklinde değil. Pandemi ile geçen ortalama iki senelik sıkıntılı süreç, dünyada birçok şeyi değiştirdi. Ev sahibi olma alışkanlıkları da bu değişenler içinde…

Çoğunluk önceleri köy evi tarzında, kırsalda ve tenhada oturmaktansa, kalabalığa karışmayı tercih ediyordu. Lüks siteler, rezidanslar parlayan yıldızdı. Fakat pandemi ile beraber, bilhassa de karantina günlerinde müstakil yaşamın kıymeti bir kez daha ortaya çıktı.

Kırsal ve tenha olarak tanımlanıp ikinci plana atılan yaşam modeli, şimdilerde gene popüler.

Kıbrıs Emlak Merkezi ziyaretçi hareketlerine ve değişen alışkanlıklara baktığımızda, arsa arayışında ciddi bir artış var.

Evet, arayanların bir kısmı yatırım amaçlı düşünüyor. Şu demek oluyor ki alıp, değerlenmesini bekleyecek, para kazanacak. Fakat güvenilir olun ki, büyük bir kısmı kendi yaşam planını oluşturmak için arsaları filtreliyor.

Son aylarda “uygun fiyatlı bir arazi alıp, kendi evimi yaptırayım” düşüncesi baskın durumda.

Peki bu niyete girenler, iyi mi bir yol izlemeli? Ev yaptırmak isteyen, nelere dikkat etmeli? Bireysel taleplere anahtar teslim çözümler sunan Şehitoğlu Construction Direktörü İnşaat Mühendisi Ali Solak ile bilgileri konuştuk.

“Bahçeli Yer Evi Konseptinde Artış Var”

Pandemi ile beraber İnşaat yapım taleplerinde ne şeklinde değişimler yaşandı?

Bazı sektörler için sıkıntılı bir süreç oldu pandemi. İnşaat sektörü içinse taleplerin azalmadığı, aksine değişkenlik göstererek arttığı bir dönem…

Mesela eskiden alım gücü daha yüksekti ve ev sahipleri değişiklik istedikleri süre ikinci, hatta üçüncü evlerini alabiliyordu. Fakat günümüzde hem döviz karşısında hızla eliyen Türk Lirası’nın durumu, hem enflasyon gerçeği alım enerjisini oldukca ciddi sarstı. Öyleki olunca da yenisini almak yerine, mevcudu yenilemek sonucu ile daha oldukca karşılaşmaya başladık.

Bilhassa de karantina günlerinde evinde sıkışıp kalanlar, neye ihtiyacı bulunduğunu daha iyi gözlemledi. Mevcut evinde konforunu arttırmak için, tadilat isteğiyle gelenler bir fazlaca fazla.

İkinci bir değişimse şehirden kırsala geçiş… Sakin ve izole yaşam, pandeminin yaşamımıza kattıklarından biri oldu. Kent merkezinde, yoğun mahallelerde, kalabalık apartmanlarda yaşayanlar rotayı asla düşünmeden kent dışına çevirdi.

Coronavirüsün korkuttuğu günlerde evinde kapalı kalanlar tabiatın, bahçenin, temiz havanın kıymetini yaşayarak anlamış oldu. O yüzden kent haricinde arsası olan yada uygun fiyatlı arsa alanlar kendi evini yaptırmaya başladı.

Aynı şekilde yalnız kendi evini yaptıranlar için değil, konut projelerine de pandemi sonrası talepler biçim veriyor. Bahçeli yer evi konseptinde artış var.

“İnşaat İzni Alınmamış Yapı, Kaçak Durumundadır”

Niyete girmek ilk adım… Peki sonrası iyi mi devam ediyor? İnşaatın oluşum safhaları neler?

İnşaata başlamanın ilk adımı projenin oluşturulması. Birçok şahıs projenin yalnız mimar tarafınca tasarlandığını düşünse de biz inşaat mühendisleri statik projeleri tasarlar, makine mühendisi mekanik projeleri tasarlar, elektrik mühendisleri de elektrik projelerini tasarlar. Paydaşlar mesleki odalardan lüzumlu proje onayını aldıktan sonrasında, projeler sahibine teslim edilir. Proje sahibi belediye, kaymakamlık şeklinde devletin birimlerinden inşaat iznini alarak inşaatına başlayabilir. İnşaat izni alınmamış bir yapı kaçak yapı durumundadır. Biz müteahhitler de inşaat izni aşamasından sonrasında projenin tüm inşasını koordine ederek, lüzumlu teknik adımlarla binayı teslim etmekle görevimizi yerine getiriyoruz.

6-8 Ayda İnşaat Teslimi

El sıkışmanızdan anahtar teslimine geçen süreci anlatır mısınız?

Mevcut projeler için teklif onaylandıktan sonrasında sözleşmeler yapılıp, bir iş programı oluşturmaktayız. İş planına gore iş sağlığı ve güvenliğe uyarak doğru araç-gereç, doğru ekipman, doğru nitelikli elemanlar ile doğru ürün elde etmeyi hedefliyoruz.

Proje teslimleri yapım ebatlarına ve tüketicinin isteğine gore değişiyor. Orta büyüklükteki bir betonarme konutun yapımı 6-8 ay şeklinde bir sürede tamamlanıyor.

“Ekim – Kasım Ayları En Uygun Dönem”

Mevsim olarak, inşaat uygun bir dönem var mı bilhassa tercih edilen? 

Senenin her döneminde inşaata başlanabilir. Fakat kişisel tecrübelerime dayanarak bir başlangıç belirtmek gerekirse tavsiyem Ekim-Kasım ayları olacaktır. Yağmursuz, kuru dönemde kazı işleri yapılması binanın temelinin sert zeminde oturmasına olanak elde edecektir. Ek olarak oldukca sıcak ve oldukca soğuk dönemlerde dökülen betonun tazyik dağılımı, düşeceğinden ılık mevsimler avantaj elde edecektir. Unutulmamalıdır ki depremi ilgilendiren kısım binanın taşıyıcı sistemi, doğrusu iskeletidir.

“Metrekare Maliyeti 400 Sterlin”

Bu yazıyı okurken kafasında hesap meydana getiren okurlarımız için averaj bir maliyet paylaşır mısınız?

Oldukca sık aldığımız bir sual. Hepimiz bütçesi dahilinde hayallerini hayata geçirmek için bu hesabı yapmak istiyor. Bina yapım birim maliyetleri mimar ve mühendisler odalarında Türk Lirası olarak sık sık güncellenerek yayınlanmaktadır. Fakat TL’nin hızla kıymet kaybını göz önüne alırsak, maliyet günden güne artıyor. Ben akılda kalıcı bir informasyon olsun diye, sterlin olarak paylaşayım ortalamayı. Geçtiğimiz aylarda m2 hesabı averaj 350 sterlinden hesaplanıyordu, şu sıralar 400 sterlin olarak düşünebilirsiniz metrekare maliyetini. Şu demek oluyor ki 100 metrekarelik bir ev yaptıracaksanız, 40 bin sterlin şeklinde bir sayı çıkıyor.

“Kulaktan Dolma Bilgilerle Bina İnşa Edilemez”

Kıbrıs Emlak Merkezi okurlarına bir mesajınız var mı?

Kıbrıs Emlak Merkezi okurlarına önerim bir sıhhat problemimiz olduğunda iyi mi ki bir doktora başvuruyorsak, aracımız arızalandığında iyi mi ki bir oto tamircisine başvuruyorsak, bir bina yapımı yada tadilatı için de yetkili teknik bilgiye haiz bilir kişilere başvurarak binaların yapımını sağlasınlar. Kulaktan dolma bilgilerle sıhhatli bir bina inşa edilemez. Yaşam alanımız oldukca kıymetli.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

 

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.