DOLAR
32,2682
EURO
34,7694
ALTIN
2.392,69
BIST
10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Kıbrıs Kiralık Ev Fiyatlarında Fırsatçılık Başladı

Kıbrıs Kiralık Ev Fiyatlarında Fırsatçılık Başladı
30.09.2023 04:19
4
A+
A-

Ilkin kiralık evler tükendi, ödeme şartları değişti. Şimdi ise Türk Lirası’ndan sterline sert bir geçiş başladı. Şimal Kıbrıs’ta ev kiralayacaklar için bu gelişme pek memnun etmeyecek. Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

kıbrıs kiralık ev fiyatları

Ilkin kiralık ev kalmadı, şimdi de fiyatlar Türk Lirası’ndan Sterlin’e çevriliyor. Şimal Kıbrıs kiralık ev fiyatlarında kriz boyutunda fırsatçılık başladı…

Şimal Kıbrıs emlak sektörü için düşük peşinatla konut satın alıp, minik. taksitlerle ödeyerek yatırım yapmak tercih edilen bir yöntemdi. “Sen peşinatı ver, taksitleri kiracın ödesin” benzeri sloganlarla birçok şahıs, bu biçim projelerden ev aldı. Mesela 40 bin sterlinlik daire için 10 bin sterlin peşinat ödedi, kalan 30 bin sterlin için kredi çekti. Averaj aylık 300-400 sterlin arası bankaya ödeme yapıyordu.

Bu kazançlı modeli ilkin sterlin kurundaki sert yükseliş ve bitmeyen belirsizlik vurdu. Banka kredisi kullanırken, bankacıların Türk Lirası’nda faiz yüksek, dövizle borçlan derken verdiği “10 lira olacak ki, zarar edesin” örneği, tek tek gerçek oldu. Sterlin 11 liranın üstünde…

Yükselen kur, kiralara da yansıdı. Sterlin 5 lirayken 400 pounda kiralanan evin fiyatı 2.000 TL’ydi, kur 10 lirayı aştı, evin kirası 4 bin TL’nin üstüne çıktı. Birazcık hükümetin düzenleme girişimi, daha o kadar da cemiyet baskısıyla sterlin kiralar, bilhassa Lefkoşa’da Türk Lirası’na döndü..

Fakat dünyayı kasıp kavuran pandemi sonrası, Türk Lirası ile kiralanan evler bile boş kaldı. Bundan dolayı binlerce çalışan ülkesine geri döndü, öğrenciler gelemedi. Ev boş kalsa da, sterlinle borçlanıp yatırım meydana getiren ev sahibi taksitleri ödemek mecburiyetinde bırakıldı. Bazıları evi uygun fiyata devretmek mecburiyetinde bırakıldı, birçoğu bankalarla kriz yaşadı.

Ta ki bugünlere kadar…

Bu kez talep fazlaca, ev sayısı azca. Aylık ödeme periyodu bitti, artık 6 aylık yada senelik ev kiralanıyor Lefkoşa’da. Buna karşın ev yok, emlak acenteleri eski defterleri açtı, eski müşterilerine bile kiralık ev soruyor.

Kiralara Fahiş Zam

Arz talep dengesi şaşınca, mal sahipleri istediği şeklinde piyasayı şekillendirme niyetinde artık. Düne kadar 2000 TL’ye bile kiralanamayan evler için, yine sterline dönüş başladı. Hem de 2 bin TL’lik evin karşılığı olarak, averaj 350 sterlin istiyor mal sahipleri. Doğrusu ortalama 4 bin TL… Doğrusu tam yüzde 100 zam demek bu.

Sözleşme Koşul

Fırsatçılık yapmak isteyen bazı mal sahipleri ile kiracılar içinde yeni bir krizin işareti bu. Arada kalan ise emlak acenteleri. Dün TL ile kiraladığı ev için, mal sahibi bugün sterlin fiyat biçiyor.

Eğer oturan kiracı bu fahiş fiyat artışı talebini kabul etmezse, ikinci yöntem devreye giriyor. Türkiye’de bu zamanda yaşanmış olan kiralık ev krizi şeklinde, Şimal Kıbrıs’ta da kiracısı olan bazı mal sahipleri, herhangi bir sebeple mevcut kiracıyı çıkarmak için fırsat arıyor.

İşte burada devreye sözleşmeniz giriyor. Eğer kuvvetli bir sözleşmeniz yoksa, hatta asla sözleşmeniz yoksa büyük geçmiş olsun. Ne olursa olsun ev kiralarken sözleşme yapmalı ve o sözleşmeyi pullatmalısınız.

Türkiyeli Öğrenciler İçin Zor Dönem

Talebe periyodunu fırsata çevirmek isteyenlerin bu talepleri en fazlaca Şimal Kıbrıs’a Türkiye’den gelen öğrencileri etkileyecek şeklinde duruyor. Bundan dolayı TL’den sterline geçişte yüzde 100 zamlanan kiralar ve TL kazanan ailelerin ödeme gücü bu talepleri karşılayacak şeklinde durmuyor.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.