DOLAR
32,3632
EURO
34,6871
ALTIN
2.392,25
BIST
10.163,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
22°C

Lapta Bölge Rehberi – Kıbrıs Emlak Merkezi

Lapta Bölge Rehberi – Kıbrıs Emlak Merkezi
09.09.2023 14:48
14
A+
A-

Akdeniz’in incisi Girne’nin batısında, Beşparmaklar Dağları’nın en büyük dağı Selvili Tepe’nin kuzeyinde bir gezim bölgesi Lapta.
Kıbrıs Emlak Merkezi olarak; yemyeşil dağları, köyleri, gür nebat örtüsü, ılıman iklimi, bolca suyu ve limonları ile Kıbrıs’ın en güzel yerleşim yerlerinden birini tanıtacağız sizlere.

Tarih süresince Lapathos , Lapethia , Lapethos , Lapida , Lapitho , Lapithos , Lapthia , Lambousa , Imeroessa ve Lapithea adları ile anılan Lapta, dağ yamaçlarından sahile kadar yayılıyor.

7 mahalleden kurulu olan Lapta bölgesinde 7 tane kilise ve 3 tane cami bulunuyor.

Bölgede yoğun olarak limon ağaçları görüldüğünden limon sembolü ile anılıyor.

Zamanı dokusu ve coğrafi konumu ile adeta bir cenneti çağrıştıran Lapta’da tabiat sporları ve su altı faaliyetinde bulunan merkezler bulunuyor.

Lapta’nın el sanatları kültürü içinde Lapta İşi diye malum nakış işleme, bölgede oldukça popüler.

Tarih süresince değişik medeniyetlere ev sahipliği meydana getiren bölgede Bizans, Lüzinyan, Venedik, Osmanlı ve İngiliz tesirleri görülüyor.

 

Lapta işi nedir?

Kıbrıs’ta 19. yüzyıla dayanan bu nakış, daha oldukça Kıbrıslı Türk hanımefendiler tarafınca yapıldığı için, Türk İşi olarak biliniyor. 1930 yıllarında Lefkoşalı olan Kıbrıslı Türk öğretmen Fikriye Hanım, Lapta İlkokulu’na öğretmen olarak atandı. Fikriye Hanım tarafınca tel üzerine gererek büyük bir sabırla uygulanan bu nakış, sonrasında köy kızlarına ve hanımlarına öğretildi. Böylece bu nakış Lapta’da yoğun olarak yapılmaya başlandı ve yöre köylere de yayıldı. Bu yüzden, bölgeden adını alan nakışa Lapta İşi denildi. Lapta İşi, bilhassa Ozanköy (Kazafana), Göçeri (Bilelle), Dağyolu (Fota), Yılmazköy (Şillura) ve Denya köylerinde genç kızlar tarafınca işleniyor ve halen popülaritesini koruyor.

 

Lapta Gezilecek Bölgeler

Zamanı dokusu ve kültürel değerleri ile Şimal Kıbrıs’ın gezim kenti olan Lapta ’da Lambousa antik kentinin kraliçe havuzu, kaya mezarları, liman, Akhiropietos Manastırı, Aziz Evlalios Kilisesi var.

Botanik bahçe Green Heights Park ve Babil Bahçeleri Lapta’da huzurla gezilebilecek bölgeler içinde.

Açık hava yürüyüşü sevenler için Kıyı sahil yürüyüş yolu da Lapta’nın öne çıkan bölgeleri içinde.

 

Lapta Zamanı Bölgeler

Geçmişten günümüze zamanı dokusunu sakınan Lapta’da çeşitli uygarlıkların etkilerini görebilmek mümkün.

Ayios Fanourios (Phanourios) Şapeli ve Adak Yeri olarak malum mağara, Antik Lambusa ve Mezarlık Alanı, Roma Periyodu’ne ilişik olduğu tahmin edilen Balık Havuzu, Ahiropietos Manastırı, Deniz Feneri, kayaya oyularak meydana getirilen Aziz Evlambios şapeli Ahkiropietos Manastırı, zamanında Lambusa’nın piskoposu olan Evlaliyos’a adanmış bir kilise olan Aziz Evlaliyos Kilisesi zamanı bölgeler içinde öne çıkanlar.

 

Lapta Otelleri

Gezim bölgesi Lapta’da birbirinden güzel butik oteller ve lüks oteller bulunuyor.

Le Chateau Lambousa, Lapida Garden Hotel, Hotel Sempati ve Rose Gardens Holiday Village Lapta’da bulunan otellerden bazıları.

 

Lapta Demografik Yapısı

Lapta bölgesinde ortalama bin civarında Alman ve İngiliz uyruklu nüfus yaşıyor.

Bölgede çalışanların büyük bir kısmını işyar ve işçiler oluşturuyor. Geriye kalanlar ise gezim sektörü ve minik endüstri işletmelerinde çalışıyor yada ziraat, hayvancılık ve balıkçılık ile uğraşıyorlar.

 

Lapta Festivalleri

Gezim kenti olan Lapta’da, Internasyonal Lapta Gezim Festivali düzenlenerek bölge tanıtılıyor.

Çeşitli ülkelerden halk dansları ekiplerinin katılarak renk katmış olduğu kortej yürüyüşü ile süregelen festival, çeşitli gösteriler, Kıbrıs kültürünü yansıtan sergiler, birçok konserle bölgeye canlılık katıyor.

Akdeniz Ayrelli Festivali ile yöredeki güzelliklerin ve bölgede yetişen ayrelli bitkisinin etkinliklerle tanıtımı yapılıyor.

 

Lapta Kiralık Daire

Turizmin noktası olarak öne çıkan Lapta bölgesinde her bütçeye uygun kiralık konut tipleri bulunuyor.

Bilhassa dinlence amaçlı günlük yada aylık kiralık dairelerin de bulunmuş olduğu Lapta ‘da, tatilinizin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

İster dinlence ister oturma amaçlı olsun Kıbrıs Emlak Merkezi’nden kiralık ilanlar bölümünde, aradığınız kriterlerdeki Lapta kiralık dairelere ulaşabiliyorsunuz.

 

Lapta Satılık Daire

Şimal Kıbrıs konut projeleri içinde öne çıkan bölgelerden önde gelen Lapta, yabancı yatırımcılar tarafınca yoğun ilgi görüyor.

Bilhassa dağ ve denizin ortasına konumlanan konutlarıyla dikkat çeken bölgeye inşaat firmaları tarafınca villa, rezidans ve konsept projeler inşa ediliyor.

Lapta ‘da satılık daire ilanlarına göz atmak için Kıbrıs Emlak Merkezi’ni inceleyebilirsiniz.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: lapta kiralık evler, lapta satılık evler, lapta, girneEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.