DOLAR
32,2767
EURO
34,8232
ALTIN
2.392,72
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Açık
24°C

Pandemi Sonrası Şimal Kıbrıs’ta Değişen Dekorasyon Alışkanlıkları

Pandemi Sonrası Şimal Kıbrıs’ta Değişen Dekorasyon Alışkanlıkları
29.09.2023 06:52
5
A+
A-

Kıbrıs Emlak Merkezi okurları bir süredir dekorasyon içeriklerini takip ediyor. Pandemi sonrası evlerde geçirilen süre ve sonrasında oluşan değişiklik ihtiyacını Dorem Mimarlık ve Renovasyon Kurucu Ortağı Olgay Attepe ile konuştuk. Detaylar dikkat çekici, hatta düşünce verici.

olgay attepe kıbrıs

Pandemi tamamımız için köklü değişimlere sebep oldu. Kimisi evine kapanmış olduğu dönemde saç modelini, kimisi emek verme düzenini, kimileri ise evin şeklini değiştirdi. 

Bilhassa sokağa çıkma yasakları döneminde tespit edilen eksikler yada fazlalar için dekorasyon emekleri hala daha devam ediyor. 

Peki ev içinde normalin oldukça daha üstünde süre geçirdikten sonrasında, tüketicinin en oldukça gözüne batan ve değişiklik yapmak istediği detaylar ne oldu? Ne tür çözümler arıyor?

Kıbrıs Emlak Merkezi’nde konuğumuz, KKTC’de dekorasyon sürecini yakından takip eden ve ergonomik çözümler sunan Dorem Mimarlık ve Renovasyon Kurucu Ortağı Olgay Attepe.

“Asla Olmadığı Kadar Evlerinde Süre Geçirdiler”

Pandemiyle gelen kapanmanın, aşılama başlayana kadar yaşadığımız evlerde oturma mecburiyetinin iyi mi bir tesiri oldu dekorasyon ihtiyacına?

Tüm dünyayı tesiri altına alan pandemi sürecinde olduğu benzer biçimde, Şimal Kıbrıs’ta da tüketiciler yaşam alanlarında daha oldukça süre geçirmeye başladı. Kim bilir asla olmadığı kadar evlerinde kaldılar. Kimileri yaşam alanlarında olan eksikleri daha net görme imkanı buldu, kimileri ise yeni fikirleriyle bir arayış içine girdi. Bu taleplere çözüm bulmak için çeşitli araştırmalar meydana getiren tüketici, kimi zaman oldukça süre geçirdikleri yaşam alanlarını zenginleştirmek amacıyla ufak dekorasyon dokunuşları, kimi zaman ise büyük ölçekli yenilemelere gerekseme duydu.

“Mutfak ve Salonlarda Değişiklik İlk Sırada”

Peki gelen taleplere gore değerlendirirseniz, en oldukça hangi alanlar evde oturdukça göze battı? Ne tür değişimler istedi tüketici, neler yapmış oldu?

Bahar ve yaz ayının uzun sürdüğü Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için düzgüsel zamanda en oldukça ilgi gösterilen alanlardan biri dış mekanlar, bahçeler. Fakat pandemide tam tersi oldu. Dış mekan, banyo, çamaşır odası benzer biçimde azca kullanılan bölümler değil, daha oldukça beraber süre geçirilen yerlerdeki değişime odaklandı tüketici. Evin en oldukça kullanılan bölümlerine…

Mesela TV ünitesinin karşısı ve mutfak alanında düzenlemeler birçok kişinin ortak değişiklik tercihi oldu. Kısaca mutfak ve salonlarda değişiklik ilk sırada diyebiliriz rahatça.

Bilhassa altınızı çizerek belirtmek isterim ki yenileme demiyorum, düzenleme diyorum. Şundan dolayı tüketici evde süre geçirdikçe, bazı şeylerin çok da fazla doğru konumlanmadığını görmüş oldu. Ufak dokunuşlarla, hatta bazı fazlalıkları eksilterek daha rahat bir yaşam sürebileceğini anlamış oldu. 

Dekorasyonda hafifleme, açık tonlar kullanılarak daha ferah alanlar oluşturulmak istendi. Mutfakta bu süreçte çoğumuz kendi evimizin şefi olduk ve mutfak kullanımımız da bu yaklaşımdan etkilenerek değişime uğradı. Bu mevzuda en oldukça mutfak adalarına olan talep ön plana çıkıyor. Bu sayede mutfakta daha rahat bir emek verme alanı sağlayarak tüketici pandemideki yaşam kalitesinde mühim bir artış yakalıyor. 

Salon içinde ferah bir his uyandıran yerden yüksek mobilya tercihleri ve bitkilerle dekore edilmiş iç mekanlar şu an çoğumuzun ortak çözümü oldu.

Pandemi etkisiyle başlamış olan bu değişimin, evlerde senelerdir alışkanlık haline gelen eşya kalabalığına da son vereceğini düşünüyorum. Azca ve öz mobilyanın oldukça daha kullanışlı bulunduğunu yaşayarak görmüş oldu ev sahipleri. 

“Tüketici Evinde Süre Geçirdiği Alanları Tanıdı”

Sizce devam eder mi bu değişiklik? Yoksa bir süre sonrasında eskiye dönüş olur mu? 

Devam edeceğini düşünüyorum. Şundan dolayı bir tek mevcut evlerde değil, yeni konut projelerinde de değişiklik başladı. Bilhassa de pandemi sürecinde kısa süreli de olsa ara verilen inşaat aşamasındaki konutlarda da değişim talepleri arttı. Konutunda süre geçirdiği alanları daha iyi tanıyan tüketici, inşaat halindeki projelerde de ara değişimler yaparak daha işlevsel mimarilere yöneldi.

Araştırma Sürecinde Bu Detaya Dikkat

Dekorasyon, değişiklik yada düzenleme fikri olgunlaşan tüketici, çözüm arama sürecinde neler yapıyor?

Tüketici isteklerine ulaşmak için çeşitli süreçlerden geçiyor. Hayallerindeki sonuca ulaşmak adına tarzlarını bu projelerinde yansıtmak için boya, elektrik, mobilya ve bunun benzer biçimde mevzularda çözümler sunan kişilere ulaşmaya gerek duyuyor. Birçok muhatap da bununla beraber bir planlama yükü getiriyor. Çoğu zaman bu aşamada birçok sorun ile karşılaşılır. Ek olarak beraber çalışılan kişilerin arzu edilen projede uygun kişiler olup olmadığını tüketiciler bilemeyebilir. Bu süreç uzadıkça tüketiciyi maddi yönden de negatif etkisinde bırakır. Neticesinde ortaya çıkan üründen tüketici fikirlerini doğru aktaramadığı yada gereksinimlerinde yol göstericisi olmadığı için ya da doğru kişiler ile çalışmadığı için memnun kalamayabilir.

En Kısa Zamanda, En Uygun Bütçe ile Çözüm

O süre mimarlık ofisleri benzer biçimde ustalaşmış bir destek ihtiyacı mı öne çıkıyor? 

Doğru süre ve bütçe kullanımı ile en iyi netice için evet… Mimarlık ofisleri olarak hepimiz ilk olarak tüketicinin isteklerini dinleyerek gereksinimleri için en doğru sonucu vermesi adına değişik yaklaşımlar ve çözümler ile kendilerine sunumlar yapıyoruz. Sonrasında karar verilen proje için doğru muhataplar ile doğru bir operasyon hazırlıyoruz. Bu yaklaşımımız yardımıyla tüketiciyi en kısa zamanda en uygun bütçeyle arzu etmiş olduğu projesine kavuşturuyoruz.

“Bolca Bolca Araştırın”

Kıbrıs Emlak Merkezi okurlarına bir mesajınız var mı?

Günümüzde süre tamamımız için oldukça kıymetli, bundan dolayı minimum sürede maksimum faydaya odaklı olmak hepimize kati mutluluk getirir. O yüzden doğru karar için kucak dolusu okuyun, araştırın. 

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: kıbrıs dekorasyonEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.