DOLAR
32,2333
EURO
34,7457
ALTIN
2.453,25
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Hafif Yağmurlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Açık
21°C

Rüstem Ced: “Her insanın birbirine ihtiyacı olduğu bir dönemdeyiz”

Rüstem Ced: “Her insanın birbirine ihtiyacı olduğu bir dönemdeyiz”
31.10.2023 20:12
14
A+
A-

Kısa ve uzun solukta dünya ekonomisini etkileyen corona virüs yeni bir dünya düzeni oluşturuyor aslen. Peki iyi mi tedbirler alınmalı, bu krizden sonrasında iyi mi yola devam edilmeli? Biz sorduk Şifa Construction Direktörü Rüstem Ced cevapladı. Detaylar röportajımızda..

Corona virüs kısa sürede tüm dünyada etkili oldu.

Ekonomik olarak her ülkeyi etkiledi. Peki bu ekonomik krizi iyi mi hep birlite atlatabiliriz?

Şifa Construction Direktörü Rüstem Ced cevaplıyor..

Corona virüsü süreci sizi iyi mi etkiledi?

Kısa ve uzun solukta dünya ekonomisine tesirleri kaçınılmaz olan ve yeni bir dünya düzeni oluşturması öngörülen bu pandeminin, KIBRIS açısından en büyük kaygı noktalarından biri, işletmelerin iş yitirilmesine paralel olarak ortaya çıkması olası istihdam kaybıdır.

Biz, kurulduğumuz günden bu yana yalnız para kazanmayı değil, ülkemizin menfaatlerini ve ülke insanımızın refahını ön plana alan bir yapı olarak, işletmemizde bu aşamada negatif bir gelişme yaşanmayacaktır.

Biz daima olduğu şeklinde bugünde personelimizin yanındayız. ‘HEPİMİZİN BİRBİRİMİZE İHTİYACI OLDUĞU BİR SÜREÇTEYİZ’

Son dönemde tüm dünyayı saran Covid-19 tehlikesine karşı şirketinizin almış olduğu önlemler nedir?

Yeni corona virüsünün kontrolüne ilişkin belirsizlikle beraber 2020 yılı süresince daha negatif senaryoları göğüslemek için hazırlık gerekiyor. Nitekim salgın sebebiyle Çin’in ve dünyanın tüm ülkelerinin ekonomik büyümeleri üstünde negatif etkisinde bırakır yapması planlanıyor.

Bu süreci yönetmek suretiyle hükümetimizin almış olduğu kararla şirketimiz, çalışanlarımızın sağlığını korumak suretiyle ofis ve şantiyelerimizde ki emek harcamayı durdurmuş bulunuyor.

Şirketimiz yeni emek verme düzeni olan online sistemle, bulunduğumuz sektör ve pazar dinamiklerini, analizler ve uzman görüşleri ile değerlendirerek gelir ve gider risklerini ortaya koyan senaryolar hazırlıyor. Her bir senaryoya nazaran de nakit akışı, kar-zarar ve bilanço tabloları şeklinde finansallarını etkileyebilecek ve likiditeyi azaltabilecek faktörleri ortaya koyan modeller oluşturuyoruz. Bu modellere nazaran gelir-gider hesaplarının optimize edilmesi, maliyet yönetimi, satış ve satın alma analizleri şeklinde firmanın istikrarını koruyacak önlemler planlıyoruz.

Yeni emek verme düzeninizi iyi mi yorumluyorsunuz? Size ve şirketiniz için artıları eksileri neler?

Şirketimiz inşaat sektöründe olduğundan çalışmalarımızın proje ve maliyet kısımlarını sorun yaşamadan yeni emek verme düzenimizde verimli bir halde devamlılığını sürdürebiliyoruz.

Sadece işin şantiye-üretim kısmında ki duraksamayı eksi hanemize yazarken sıhhatli günlerde aradaki vakit kaybını kapatacağımıza inanıyoruz.

Sektöre ve ekonomiye yansıması sizce iyi mi olacak önümüzdeki dönemde?

Küresel ekonomide 2008-09 küresel finansal krizine benzer sert bir tesir görülmesi planlanıyor. Pek oldukca ülkede 2020 yılı ekonomisi küçülüyor ve iyileşmenin başlaması 2021 yılı ikinci çeyrek döneminde bekleniliyor.

Global anlamda oldukca talihsiz olan bu durum, ümit ederim KIBRIS ekonomisi açısından minimum hasarla atlatılabilir.

Önümüzdeki dönemde sektörümüzün hareket ve canlılığını koruyabilmek adına yeni başlamış olacak projelerin talep açısından ciddi anlamda değerlendirilip iyi bir halde planlanması ve projelendirilmesi gerekiyor. Orta gelir grubuna ilişkin kesim için kaliteli ve nitelikli olan ekonomik konutlara talep daima vardır. Biz bu mevzuda da elimizden geldiğince halkımızın yanında olacağımızın şimdiden sözünü veririz.

Sizin halkımıza ve yatırımcılara mesajınız nedir?

Ilk olarak önlemler kişiler tarafınca alınmalıdır. Hükümet lüzumlu tedbirleri almak için esasen büyük çaba gösteriyorlar. Sadece insanoğlu bu hususta dikkatli davranmaz, gereksiz yere kalabalık ortamlarda kendilerini tehlikeye atmaya devam ederlerse durum değişebilir. Bu yüzden devlet tarafınca önlemler alınmış olsa dahi yurttaş olarak biz de üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeliyiz.

İş dünyamızda ise her insanın ilkin TÜM PERSONELİNİN tam anlamıyla yanında ve destek olması gerekiyor. Sonrasında ise halkımız içinde gündelik işlerden geçimini sağlayıp da şu anda geçinemeyecek durumda olan vatandaşlarımızı görmezden gelmeyip, elimizden geldiğince destek olursak sadece beraber var olabiliriz diyorum.

Etiketler: ristem ced, şifa construction, coronaEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.