DOLAR
32,2657
EURO
35,0716
ALTIN
2.475,83
BIST
10.476,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
23°C
İstanbul
23°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Şimal Kıbrıs Emlaklarında Satışta Tek Yetki Verme İlgisi Azalıyor

Şimal Kıbrıs Emlaklarında Satışta Tek Yetki Verme İlgisi Azalıyor
24.09.2023 12:28
2
A+
A-

İnşaat firmaları için de ehemmiyet taşıyan tek yetki devri, fena niyetle buluşunca sıkıntıya düştü. Sütten ağzı yanan, yoğurdu üfleyerek yiyor. Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

Nerede çokluk, orada kargaşalık ve ilgisizlik var diyorduk. Tek yetkinin doğru bir halde uygulanmış olduğu projelerde getirmiş olduğu neticelerle önemini pekiştiriyorduk. Fakat tek yetki işi o şekilde bir hale geldi ki, inşaat firmaları artık uzak duruyor. Ki durmakta da haklı, anlatacağız…

Kendi satış ofisi olmayan inşaat firmaları için projeyi satmanın tek yolu, emlak acenteleri ile ortaklaşa iş. Son yıllarda sayısı artan, fakat mesleki birikim ve deneyim oranı düşen emlak acentelerinin durumunu da düşününce, oldukca kolay bir süreç değil.

Kapı kapı gezip, emlak acentelerine projesini anlatmak ve satış beklemek yerine, tek acente ile anlaşmak avantajlıydı inşat firmaları için. Muhattap belliydi, yol haritası netti.

Fakat bu süreçte bazı acenteler yapamayacakları satışlar, tutamayacakları sözler, yanına bile yaklaşamayacakları vaatler ile kendi kendine zarar verdi diyebiliriz. Üstelik bir tek kendilerinin değil, sektörün zararına oldu bunlar.

Tek yetkili satış sözleşmesi imzalayıp da mağdur olan inşaat firmalarına nazaran senaryo hep durağan(durgun). Bazı acenteler tek yetkili satış hakkını alabilmek için yüzlerce acenteye sunum sözü veriyor, ellerinde bulunduğunu iddia ettikleri global yatırımcılar ile toplu alım garantisi sunuyor, sözleşme imzalandıktan sonrasında ise geri çekiliyor. Elindeki tek yetkili sözleşmeyi gösterip, başka konut projelerini de almaya çalışıyor. Böylece portföyünü zenginleştiriyor. Satın alan çıkmış olduğu süre ise komisyon oranı hangisinde yüksekse, onu satıyor.

Şu sebeple nede olsa tek yetkili sözleşmede yaptırım tek taraflı. Doğrusu acente satamazsa, verdiği sözü tutamazsa bir yaptırımı yok. O yüzden bu açığı kullanan sayısı oldukca fazla.

İşte bu yüzden birçok inşaat şirketi tek yetkiden uzak durma sonucu almış durumda.

Bazıları kendi satış ofisini kuruyor, bazıları birkaç acente seçip onlarla emek vermeyi deniyor.

Kendini, markasını ve projelerini en doğru şekilde özetleyen ve aktaran inşaat firmaları ise devamlı emlak acentelerinin kolay satış yapmış olduğu bir seçenek olarak öne çıkıyor. İlgi görüyor.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

En güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.