DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Zelzele İçin Evde Alınabilecek Önlemler

Zelzele İçin Evde Alınabilecek Önlemler
11.09.2023 04:26
3
A+
A-

Ihtimaller içinde bir depreme karşı evimizde ne tür önlemler alarak depreme hazırlanmalıyız?
Detaylar Kıbrıs Emlak Merkezi’nde.

Bazı önlemler yaşam kurtarabiliyor. Ihtimaller içinde bir zelzele durumunda keşke dememek için hazırlıklı olmak mühim. Tedbir alınmadığı durumda daha büyük kayıplara neden olan depremlere her durumda hazırlıklı olmakta yarar var.

Zelzele esnasında  ev içi eşyalardan kaynaklı yaşanabilecek ihtimaller içinde kazaları önlemek ve yaşanacak ziyanı en aza indirmek adına  bazı tedbirler alınmalı.

 

İşte o tedbirler:

Her şeyden ilkin evin tesisatını deneyin. Herhangi bir hasar var ise kesinlikle tamirini yapmalısınız. Depremde kaynaklı ihtimaller içinde bir yangın yada benzeri bir patlamayı önlemek adına evin tesisatı büyük ehemmiyet taşıyor.

Evinizde bulunan büyük eşyalarınızı uygun malzemelerde duvara monte etmek, ihtimaller içinde kazaları önlemede oldukça mühim.

Zehirli, patlayıcı, yanıcı maddeler düşmeyecek bir konumda sabitlenmeli ve kırılmayacak bir halde depolanmalı ve kesinlikle kilitli bulundurulmalıdır.

Dolap üstüne konulmuş olan eşyalar uygun malzemelerle sabitlenmelidir.

Soba ve benzeri ısıtıcılar duvara yada yere sabitlenmelidir.

Dolaplar ve devrilebilecek benzeri eşyalar birbirine ve duvara sabitlenmeli. Eğer sabitlenen eşya ve duvar içinde boşluk kalıyorsa, çarpma tesirini düşürmek için araya dolgu malzemesi konulmalıdır.

Tavan ve duvara asılan avize, klima vb. cihazlar bulundukları yere ağırlıklarını taşıyacak şekilde, duvar ve pencerelerden yeterince uzağa ve kanca ile asılmalıdır.

İçinde ağır eşyalar bulunan dolap kapakları mekanik kilitler takılarak sıkıca kapalı kalmaları sağlanmalıdır.

Tezgâh üstündeki kayabilecek beyaz eşyaların altına metal profil koyarak bunların kayması önlenmelidir.

Rafların önüne elastik bant ya da tel eklenebilir. Ufak nesneler ve şişeler, birbirlerine çarpmayacak ve devrilmeyecek şekilde, kutuların içine yerleştirilmelidir.

Binadan acilen çıkmak için kullanılacak yollardaki tehlikeler ortadan kaldırılmalı, bu yollar işaretlenmeli, çıkışı engelleyebilecek eşyalar çıkış yolu üstünden kaldırılmalıdır.

Geniş çıkış yolları oluşturulmalıdır. Dışa doğru oluşturulan kapılar kullanılmalı, acil çıkış kapıları kilitli olmamalıdır. Acil çıkışlar aydınlatılmalıdır.

Yataklar pencerenin ve üstüne devrilebilecek ağır dolapların yanına konulmamalı, yatağın üstünde ağır eşya olan raf bulundurulmamalıdır.

Tüm ailenin iştirakı ile depreme hazırlık planları yapılmalı ve tertipli aralıklarla tatbikat yapılmalıdır.

Bir afet ve acil durumda eve ulaşılamayacak durumlar için aile fertleri ile iletişimin iyi mi sağlanacağı, alternatif buluşma bölgeleri ve bireylerin ulaşabileceği bölge dışı bağlantı kişisi (ev, işyeri, okul içinde, haricinde yada mahalle haricinde) belirlenmelidir.

Kimlik kartları, tapu, sigorta belgeleri, sıhhat karnesi, diplomalar, geçişlik, şeklinde mühim evrakların kopyaları hazırlanarak su geçirmeyecek bir halde saklanmalıdır.

Evinizin özelliği ve büyüklüğü bakımından uygun yangın söndürme aleti kesinlikle bulundurmalı ve periyodik bakımları da yaptırılmalıdır.

Bu cihazlar; kolayca ulaşılabilecek bir yerde tutulmalı ve yeri tüm aile fertleri tarafınca bilinmelidir.

Bilhassa duvara sıkıca sabitlenerek her yıl bakımı sağlanmalı. Kullanılan cihazlar kesinlikle denetim edilerek yeniden doldurulmalıdır.

Bilhassa asansör bulunan binalarda, kapı yanlarında zelzele esnasında kullanılmaması için lüzumlu bilgilendirici ibareler asılmalıdır.

KIBRIS EMLAK MERKEZİ

Etiketler: zelzele için alınacak ev içi önlemler, depremEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.