Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, BRT’de gösterilen programa katılarak gündeme ilişkin açıklamalarda bulunmuş oldu.

Cevdet Yılmaz, İktisadi ve Mali İşbirliği protokolünün KKTC’nin varlığını ve altyapısını güçlendirmeyi, Kıbrıs Türkü’nün refahını yükseltmeyi hedefleyen bir protokol bulunduğunu söylemiş oldu.

Protokolün ortak akılla şekillendirildiğini ifade eden Yılmaz,“ KKTC’nin önceliği her neyse belgenin önceliği de odur. Büyük alt yapı projeleri var. Bunlar olmadan ülkenin gelişmesi ve yatırım ikliminin gelişmesi mümkün değil. Bunlardan biri su projesi, Ercan’ın yolları, öteki yollar, sağlıkta, eğitimde yatırımlar. Enerji alanında mühim işbirlikleri. Sulama mevzusu var. Yatırımların bir kamu tarafı bir de hususi kesimi var. Hiçbir ülke bir tek kamu yatırımlarıyla büyüyemez. Girişimciliği de desteklememiz gerekiyor. Bu protokolde bu da var. Gerçek kesime destek. Bilhassa genç ve hanım girişimcileri desteklemek. Dünyadaki girişimcilerle KKTC’deki girişimcileri bir araya getirmek bu protokolün öncelikleridir” dedi.

Tarımsal amaçlı sulama projesi mevzusunda da konuşan Cevdet Yılmaz, dünyada yaşanmış olan gelişmelerin ziraat sektörü ve gıdanın ne kadar mühim bulunduğunu gösterdiğini ifade ederek, bu mevzuda başlatılacak master planı dirimsel olarak nitelendirdi.

Yılmaz, “Devasa bir proje, deli bir proje gerçekleştirdik. Denizin altından su taşındı. Ilk olarak içme suyu için kullanıldı. Şimdi sırada sulama kısmında. Mühim emek harcamalar yürütülüyor. Ilk olarak iletim söz mevzusu. Güzelyurt ve Mesdarya’ya. Verimlilik artaracak. Aynı dekardan daha çok ürün alınacak ve refah artacak. Ticaretin, besin sanayinin gelişmesine sebep olacak. Tamamı genel ekonomiye katkı sağlayacak. İstihdama ve refaha dönüşecek” diye konuştu.

KKTC’nin depolama alanlarını da geliştirmesi icap ettiğini belirten Yılmaz, “Kendimizi geleceğe daha kuvvetli bir halde hazırlmak zorundayız. Bu anlamda oldukça mühim bir yatırım gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

Enerji mevzusuna da değinen Yılmaz, Türkiye ile enterkonnekte bir sistem oluşturmayı öngören ve bir tek KKTC’yi değil, tüm Kıbrıs’ı dünyaya entegre edecek bir projeden bahsedildiğini altını çizdi.

Cevdet Yılmaz, “Oldukça mühim bir yatırım olarak gündemimizde. Bu mevzuda bir mutabakat zaptı imzaladık. Bu mutabakatla süreci hızlandırdık. Şu anda fizibilite emek harcaması yapılıyor. Bu tamamlandıktan sonrasında yapım aşamasına geçeceğiz. İki hatlı bir sistemden bahsediyoruz. TC’den KKTC’ye, KKTC’den de dünyaya elektrik aktaracak bir sistemden bahsediyoruz. Enterkonnekte sistemin parçası olduğunuzda yenilenebilir enerji kapasitesi de genişleyecek. Arz güvenliği de sağlanmış olacak” dedi.

Bu çözüm sağlanana kadar da KKTC’nin enerji açığı mevzusundaki ihtiyaçlarının karşılanması için çalışacaklarını belirten Yılmaz, “Su şeklinde, Ercan şeklinde, bu tür projeler hayata geçtikçe Kıbrıs Türk halkı daha refah bir yaşama kavuşacak. Şimdi elektrikte de başaracağız” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, küçük problemler karşısında karamsarlığı kapılmadan bunu aşmak için çalışmak icap ettiğini, özgüvenli hareket etmek icap ettiğini altını çizdi.

KKTC’nin Türk dünyasındaki yerini ve geçen hafta Bakü’deki görüşmede Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in sözlerini de değerlendiren Cevdet Yılmaz, “Aliyev’e şükranlarımı sunuyorum. 3 devlet tek millet diyoruz. Giderek dünyada etkili bir hale gelecek. Çeşitli kanallarla ilerleyecek. Gayri insani bir izolasyonla karşı karşıya. Bunlar birer birer ortadankalkacak. Artık sanal dünya var. Böytle bir dönemde izolasyonların haksızlığı daha bir ortaya çıkar. İnşallah  azerbaycandaki hareketler daha da gelişir” dedi.

Yılmaz, “KKTC’nin Türk dünyasındaki yeri bir tek için değil Doğu Akdeniz’deki durum açısından da mühim” dedi.

TC’nin 100’üncü yılının algı edildiğine işaret eden Cevdet Yılmaz, “100 senelik birikimizi değerlendirererk yeni bir periyodu başlatıoyoruz. Biz buna Türkiye Yüzyüzyılı diyoruz. Biz basit bir ülke değiliz. Bu yüzyılın şartlarında yetişmiş insan, teknolojik gelişmişliği, demokrasisi, hukuk standartları yüksek bir ülke olarak geleceğe yürüyeceğiz. İleri ülkeler sınıfına katılacağız. Güçlenen Türkiye güçlenen ile beraber gerçekleşecek. Aynı etkiyi komşu ülkelerimizde de göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı: Kıbrıs Türk halkının kaybedeceği bir 50 yılı daha yoktur

Dışişleri Bakanlığı: Kıbrıs Türk halkının kaybedeceği bir 50 yılı daha yoktur

Yılmaz, “Geçmişimiz tarihimiz bir, geleceğimiz ve kaderimiz bir. Beraber ilerleyeceğiz ve bunun sağlayacağı refahı da beraber yaşayacağız” açıklamasında bulunmuş oldu.