“Partideki hepimiz kurultay sonuçlarına katlanır”
“Ulusal Birlik Partisi ülke demokrasisinin haritasını çizen partidir” diyen Taçoy, “UBP eğer kurultayını yapmazsa KKTC’deki demokrasi ve tüm partilerin ne kadar etkilendiğini görmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Demokrasiye inanmış bir parti olan UBP’nin bunu her kurultayında göstermiş bulunduğunun altını çizen Taçoy, partideki her insanın kurultay sonuçlarına katlandığını söylemiş oldu.

Taçoy, kurultay sonuçlarına ilişkin küsmelerin önceki yıllarda yaşandığını anımsatarak, “sadece biz her şeyi deneyim etmiş ve yaşamış insanlarız. Bazı şeyleri yaşayıp bunların ne bulunduğunun siyaseten analizini yapmak görevi o dönemlerde bizlere düşmüştü. O yüzden bugün ne ile karşı karşıya olduğumuzun ve iyi mi bir yol haritası çizmemiz icap ettiğini iyi biliyoruz” dedi.

Bu tarz şeyleri UBP Genel Başkanı Üstel’e de aktarmış bulunduğunu ifade eden Taçoy, o yüzden şu an oldukça rahat bir pozisyonda bulunduğunu kaydetti.
Hasan Taçoy, UBP’de kurultay sürecine ilişkin olarak iki senelik sürenin 28 Ekim’de dolmuş bulunduğunu vurgulayarak, parti tüzüğünün 21’inci maddesinin iki senenin sonunda kurultayın yapılmasını ve bunun için Parti Meclisi’nin yer ve tarih belirlemesini emrettiğine dikkat çekti.

2025’in Cumhurbaşkanı, 2026’nın da mahalli yönetimler seçim yılı bulunduğunu anımsatan Taçoy, “burada tartışılması ihtiyaç duyulan fazlaca fazla mevzu vardır. Bu seçimlerin ne süre yapılacağının ve hatta genel seçimlerin bile tarihinin tartışılmasına gerek kalmıştır. Politika öyleki bir ivmedir ki bu kararların bir an ilkin alınması ve yol haritasının ona bakılırsa çizilmesi lazımdır” dedi.

“Son iki seçimde alınan sonuçlar UBP’ye yakışmadı”
Kurultayın derhal peşinden Cumhurbaşkanı seçimi olduğuna ve derhal bu seçimin hazırlığına girileceğine işaret efen Taçoy, bu süreçte partinin aday belirlenmesi, hükümetin de izlenecek yola karar vermesi gerekeceğini söylemiş oldu.

Son iki seçimde alınan sonuçların analizinin doğru yapılması halinde UBP’ye yakışmayan sonuçlar olduğu gerçeğinin görüleceğine vurgu meydana getiren Taçoy, “hem mahalli seçimde hem de ara seçimde almış olduğu netice UBP’ye yakışmadı” dedi.

Meydana getirilen analizlerde bazı “yüzer gezer” oyların UBP’den CTP’ye kaydığının fazlaca net bir halde görülmekte bulunduğunu ifade eden Taçoy, yeni bir düzenleme ve yapılanma ile seçmene tekrardan inanç aşılanmasına gerekseme bulunduğunu kaydetti.

Taçoy, KKTC halkının siyaseten dünyaya vereceği mühim mesajlar bulunduğunun altını çizerek, “dünyada hissedilen ve görülen bir fazlaca husus vardır. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün açıklamış olduğu İsrail doğalgazının Türkiye’den pazarlanması bile Kıbrıs meselesini yakından ilgilendiren konulardan bir tanesidir. Bunlar varken ve KKTC kendi kendisine kafi gelecek siyasetleri geliştirecek taraftır diye bahsettiğimiz yerde etrafımızda neler olup bittiğini fazlaca yakından takip eden bir yapının oraya oturması gerekmektedir. Her şeyden haberdar bir halde gelişmelerin takip edilmesi gerekmektedir. Bu yüzden yalnız bir kurultaydır deyip geçemeyiz. Bu kurultay yalnız UBP Genel Başkanı’nı belirlemeyecek. Ülkedeki hükümeti ve yeni başbakanı da temsil edecek bir noktadır. Ülke siyasetinde daha değişik ne benzer biçimde adımlar atılabileceğini de ortaya koyacak bir düzenlemeyi bu kurultay getirecektir” dedi.
Cenup Kıbrıs Rum Yönetimi’nin KKTC’yi görmezden gelmiş olarak Türkiye ile irtibata geçmeye çalıştığına işaret eden Taçoy, Türkiye’nin ise devamlı olarak KKTC ve oradaki yetkililerle görüşülmesi icap ettiğini söylemekte bulunduğunu kaydetti.

Hasan Taçoy, mazeret üretmeden gereğini meydana getirecek bir siyasetin paylaşılmasına gerekseme bulunduğunu ifade ederek, UBP’yi kuranların hangi misyonla yola çıktıklarının asla unutulmaması icap ettiğini söylemiş oldu.

“Meydana getirecek fazlaca işimiz var” diyen Taçoy, devletten devlete iki devletli politikanın zemininin bulunduğunun gösterilmesinin önemine vurgu yapmış oldu.
Taçoy, “bundan dolayıdır ki UBP kurultayının fazlaca mühim bulunduğunu ve bir an ilkin yapılmasının koşul bulunduğunu söylüyorum” dedi.

“Tüzük değişikliği konuşmak abesle iştigal olur”
UBP tüzük değişikliği mevzusuna ilişkin bir suali yanıtlarken, “tüzük değişikliğinin Ünal beyin abi olarak görevi tek başına alma talebinin grubumuzda onaylanmasından sonrasında tarafımca gündeme getirildiğini söylemeliyim” açıklamasında bulunan Taçoy, son olarak halini görmediği değişim çalışmasının 2023’ün Ocak ayında tamamlanması icap ettiğini, sadece bu hedefin aşıldığını söylemiş oldu.

LAÜ Akademisyenleri “En Etkin Bilim İnsanları” listesinde yer aldı 

LAÜ Akademisyenleri “En Etkin Bilim İnsanları” sıralamasında yer aldı 

“şimdi artık kalkıp da tüzük değişikliği konuşmak abesle iştigaldir” diyen Taçoy, “şu sebeple artık ne yapmış olursanız yapın, kaçarı yok kurultayı yapacaksınız. Bugün değilse yarın, yarın değilse sonraki gün bu kurultay olacak” vurgusunda bulunmuş oldu.

Taçoy, kurultaya fazlaca kısa bir süre kaldığını ve bundan dolayı de tüzük değiştirmenin doğru olamayacağını belirterek, kurultayın aynı tüzük ve sistemle yapılacağını açıkladı.

Tüzük değişikliğine ilişkin olarak en başta görmüş olduğu tek taslakta bir fazlaca hata tespit ettiğini özetleyen Taçoy, meclis grubunda ve MYK toplantısında bu tarz şeyleri anlattığını söylemiş oldu.

Hasan Taçoy, siyasal partiler yasasının partilere en geç 3 yıl içinde kurultay yapma şartı getirdiğini, bunu yapmayan partilerin seçime kesinlikle katılamayacağını anımsatarak, daima çekişmeli geçen ve bir çok hedeflenen zamanda çeşitli itirazlar sebebiyle tamamlanamayan UBP kurultaylarını verilen tarihin son olarak aşamasında yapmanın bu açıdan büyük risk taşıdığını söylemiş oldu.

UBP’nin seçime katılamamasına niçin olabilecek böylesi bir riski kimsenin alamayacağına dikkat çeken Taçoy, “Sayın Üstel’e tüzük çalışmasını yapabileceğimizi ve hatta kurultay günü tüzük değişikliği oylamasını da yapabileceğimizi söyledim. Sadece üç yıl sonrasında, kısaca bir sonraki kurultay zamanı devreye girmesi şartıyla” dedi.
Taçoy, tüzük değişikliği yaparken bunun tabana detaylı ve doğru bir halde anlatılması icap ettiğinin de altını çizerek, yapılanların çekinmeden gündeme getirilmesini istedi.

“Geçiş dönemindeyiz ve bu geçiş süreci içindeki kendi süresini uzatmaya çalışıyor”
Bir başka sual üstüne, Üstel’in partinin başına bir “abi” olarak ve bir “geçiş süreci” için getirildiğini anımsatan Taçoy, bu durumun kurultay ile tamamlanmış olacağını söylemiş oldu.

“Hala o geçiş dönemindeyiz ve bu geçiş süreci içindeki kendi süresini uzatmaya çalışıyor” diyen Taçoy, “bu en fazla tüzüğün ve yasaların elverdiği yere kadar gider. Onun haricinde başka bir yere gitmez. Ünal Üstel bey göreve geldiği Mayıs ayında kurultay geçmişine kadar bir abi olarak o görevi aldı. Kurultay tarihinden sonrasında kendisi aday olmak isterse doğal ki olabilir. Fakat kendisi ‘belli bir yaşa geldim, bir dönem yapmış olup gideceğim” sözüyle bu göreve geldi. Fakat eğer devam etmek isterse kurultay orada, cesareti de vardır, girebilir. Kazanırsa da gene selamlarız ve partimiz için gereği her neyse onu yaparız” ifadelerini kullandı.
Hasan Taçoy, “bir seçim şarttır ve o cesareti gösterip kurultayı yapmak lazım. Ünal beyin de bundan kaçacağını asla düşünmüyorum. O cesareti gösterip bunu yapacağını düşünmekteyim” dedi.

“Türkiye’yi UBP kurultayına karıştırma çabası var”
Birilerinin Türkiye’yi UBP kurultayına karıştırma çabası bulunduğunu ifade eden Taçoy, “bu Ulusal Birlik Partisi’nin kendi iç işidir. Bunu hepimiz bu şekilde kabul etsin. Şu andaki başbakanımız sayın Ünal Üstel de konuşmaları içinde devamlı olarak söylemiştir. İlk başlangıçta yapmış olduğu konuşmaları dinleyenler fazlaca iyi hatırlayacaktır ki, hem Faiz beye hem de Cumhurbaşkanı Tatar’a kendisini bu göreve layık gördükleri ve kendisine bu görevi tevdi ettikleri  için teşekkür etmiştir. O yüzden, kim atadı kim yapmış oldu, Türkiye’yi fazla bulaştırmasınlar. Bu tarz şeyleri lütfen ayrı koyalım. Türkiye Cumhuriyeti devletinin UBP’nin iç işleyişi içinde bir işi olmaz. UBP’de de kim isterse seçilsin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile emek verme mecburiyetinde bulunduğunu bilerek yoluna devam edecektir” şeklinde konuştu.

“Kurultay için ekonomik sıkıntıların daha da artmasını mı bekleyeceğiz?”  
“genel başkan seçildiniz fakat koalisyon ortakları sizinle çalışmak istemedi, ne olur?” sorusuna “erken seçim olur” yanıtını veren Taçoy, “uzun senelerdir siyasetin içinde olan birisi olarak seçimden çekinecek bir yanım yoktur, olması imkansız” dedi.
UBP kurultayının bir an ilkin yapılarak dünyada gelişen ekonomik sıkıntılara karşı çözüm önlemlerine odaklanılması icap ettiğini ifade eden Taçoy, “bu kadar sıkıntının içinde kurultay mı olur” söylemlerine “peki ne süre olacak? ekonomik sıkıntıların daha da artmasını mı bekleyeceğiz?” yanıtını verdi.