DOLAR
34,0120
EURO
38,1196
ALTIN
2.835,36
BIST
9.909,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C

KIBRIS Burak Maviş: Yönlendirme, Manipülasyon, Duygusal İstismar ve Görmezden Gelme Var

23.09.2023 19:27
8
A+
A-
KIBRIS
                                        Burak Maviş: Yönlendirme, Manipülasyon, Duygusal İstismar ve Görmezden Gelme Var

[ad_1]

Maviş , ‘Din Kültürü ve Terbiye Bilgisi’ kitaplarında, “Yönlendirme, Manipülasyon, Duygusal İstismar ve Görmezden Gelme Var” dedi.

Açıklamanın tamamı ise şu şekilde:

‘Din Kültürü ve Terbiye Bilgisi’ kitaplarında,
YÖNLENDİRME, MANİPÜLASYON, DUYGUSAL İSTİSMAR VE GÖRMEZDEN GELME VAR
Geçtiğimiz yıl gösterilen ‘Din Kültürü ve Terbiye Bilgisi’ ders kitabı içinde insan hakları, mahalli/evrensel/biz/ötekiler, demokrasi/laiklik, cinsiyet, anlam hatası ve çocuğa görelik benzer biçimde alanlarda sorunlu örnekler yanında ‘görmezden gelme’ yada ‘ötekileştirme’ de gözlenmekteydi. 
Bu yıl güncellenen ve değiştirilen kitaplarda ise bu problemler derinleşmiştir. Bunun yanında çocukta negatif izler bırakacak manipülasyon, yönlendirme, dikkatsizlik ve duygusal istismar içeren görseller kitaplara eklenmiş, eğitim/kültür bilgisi açısından ise yerellik, çocuğa görelik, uzaktan yakına ilkesi dikkate alınmamış; yansızlık, ayrımcılık, din ve vicdan hürriyeti ile ilgili yasal mevzuat ile problemler oluşturmuştur. Kıbrıslı Türk Toplumu’nun din algısına, toplumsal yaşama kültürel bir müdahale söz mevzusudur.
Sorunlu eski kitaplar ile sorunları derinleşmiş yeni kitaplar içinde gözle görülür farklar ise;
1- Kitaplarda yönlendirme ve manipülasyon yapılmaktadır.
Hazırlanan kitaplar gerçeğin çarpıtılarak, mantıksızlaştırılarak, abartılarak,  değişik yorumlayarak yada gizleyerek, manipülatörlerin dini beklentilerini, bağnazlığını ve aşırılığını gerçekleştirmek için birer araçtır. Kitaplardaki bilgiler ufaklıklara düşünmek yada değerlendirmek için gerekseme duyduğu zamanı tanımadığı benzer biçimde, karşısındakine de istediğini elde etme şansını artırır. Sorgulama, seçme, geliştirme kabiliyetini kısıtladığı ve tek bir gerçeğe sualsiz inanç beklenildiği ve bu dini beklentiyi yerine getirmesi gerektiği yönde bir kişi olma / erişkin olma yolculuğuna yönerge olarak yol açmış olduğu fikri ile duygusal manipülasyon olarak mantıkta uyuşmaktadır. Kitaplardan sual yanıt kısmı kaldırılarak ufaklıklara açık bir duygusal manipülasyon empoze edilmektedir.
2- Duygusal istismar içeren görseller ve dogmatik bilgiler kitaplara yerleştirilmiştir.
Çocuklar 12 yaşa kadar görsel öğrenme ile öğrendikleri detayları pekiştirirler. Şundan dolayı 12 yaşa kadar informasyon, gözlem ve tecrübe etme yanılma ile kavramsallaştırılır. 12 yaş sonrası düşünme ve sorgulama zamanıdır. O yüzden ufak yaş gruplarına din eğitimi öğretim değil, dogmatik dayatmadır.
3-. Din Kültürü ve Terbiye Bilgisinde sınırı olan kapsamda olan öteki dinler kitaplardan çıkarılmıştır.
Tüm dinlerin ve inançların anlatılması ile bireyler kendilerine yakın bulmuş olduğu inancı seçerler. Bunun içinde ilkin tüm dinleri ve inançları bilmek gerekir. Tek başına din dersini tek bir din üstünden anlatmak, dayatma ve yönlendirme olur. Bu eğitim ilkelerine terstir. Evlatların informasyon/gerçeklik edinme gereksinimleri ve gereksinimleri vardır.

[ad_2]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.