12 yangında 3 milyona yakın maddi hasar oluştu

12 yangında 3 milyona yakın maddi hasar oluştu

Görüşmede, DAÜ yönetimi, sendikalar ve hükümetin taraf olduğu, DAÜ’nün mali açıdan sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması için hazırlanan ve 4 senelik planlama öngören protokol de konuşuldu, protokolün son kez görüşme edilip imzalanması gerekliliği ifade edildi.

Görüşmede, DAÜ’nün hazır olmayan 2024 bütçe taslağının da 30 Kasım’a kadar komiteye sunulmasına karar verildi.

Konuşmacılara söz vermeden ilkin kısa  bir konuşma icra eden Iktisat, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Resmiye Canaltay, “DAÜ’nün yaşatılması boynumuzun borcu. Burada olmanız, bu üniversiteye verdiğimiz önemi gösteriyor” dedi.

-Kılıç

İlk sözü alan DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç, bütçeyle ilgili özlü bir emek verme yapılamadığını sadece DAÜ’deki krizi çözecek bir bütçe oluşturulacağına inanç belirtti.

Kılıç, “Üniversitenin mali krizden çıkması için alınması ihtiyaç duyulan tedbirler, hükümetin alacağı kararlar, atacağı adımlar ve gelirlerimizi çoğaltmak için can suyuna gerekseme var” dedi.

Gelirlerdeki düşüşün DAÜ’de mali sıkıntıya niçin bulunduğunu kaydeden DAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç, bilhassa yabancı öğrencilerle mevzusunda mesele yaşandığını belirtti.

Kılıç, “Gelirleri çoğaltmak ve yaymak için emek verme başlattık. Kısa vadede pozitif neticeleri görebileceğimizi, orta vadede de istenen noktaya gelebileceğimizi düşünüyorum. Görüşülen protokol çerçevesinde adım atıldığını görüyoruz. Üniversite hepimizin kurumu. Ortak bir bakış açısıyla DAÜ’yü hak etmiş olduğu noktaya ulaştıracağız” şeklinde konuştu.

Kılıç, üniversitenin 16 bin civarında talebesi, bin 500 civarında çalışanı bulunduğunu bilgisini de verdi.

 -Hoşkara

DAÜ-SEN Başkanı Ercan Hoşkara da görüşmede söz alarak, üniversitede 2019’dan bu yana bütçe açığı oluştuğunu kaydederek, “Bu bugünün problemi değil. DAÜ yalnız bırakılırsa, sendikalar da mesuliyet üstenmezse mesele çözülmez…” dedi.

Hoşkara, DAÜ’de probleminin yalnız fena yönetim ve gelirlerin azalması olarak gösterilmesinin doğru olamayacağını kaydederek, “Yükseköğrenim özgür bir alana dönüştü. Denetim olmayan bir alana döndü. Eğitim enflasyona uğradı. Hükümetin bu mevzuda adım atması gerekiyor. Devlet üniversitesi olarak özeller karşısında dezavantajlıyız” şeklinde konuştu.

DAÜ’de 1 milyarın üstünde bir açıktan söz edildiğini belirten Hoşkara, “DAÜ-SEN olarak bizlere para verin bu düzeni sürdürelim demiyoruz. Üniversite için minimum 4 senelik programa gerekseme var. O güne kadar dış borca da gerekseme var” dedi.

Hukuksal hakların gasp edilmemesi ve üniversitenin kadro yapısının dağıtılmaması icap ettiğini ifade eden Hoşkara, DAÜ’deki probleminin çözülmesi için siyasal iradeye gerekseme bulunduğunu söylemiş oldu.

-Şan

UBP Milletvekili Alişan Şan, DAÜ ile ilgili protokolü kendilerinin de görmesi icap ettiğini belirterek, Maliye Bakanlığı dönemindeki tedbirlerin “pansuman” durumunda bulunduğunu kaydetti.

Şan, DAÜ’de köktencilik tedbirler alınması icap ettiğini belirtti.

-Akansoy

CTP Milletvekili Asım Akansoy, DAÜ’de palyatif bir protokole değil, sürdürülebilir yapıya gerekseme bulunduğunu söylemiş oldu.

Akansoy, DAÜ dahil tüm üniversitelerde eğitimin durumunda düşüş bulunduğunu kaydederek, “Buna karşı hep beraber çözüm bulmalıyız. CTP olarak bu vizyon çerçevesinde hareket etmeye hazırız” dedi.

-Usar

CTP Milletvekili Sıla Usar, ilkin kurumun, sonrasında çalışanın geldiğini belirterek, DAÜ-SEN’de bu anlayışı görebildiğini kaydetti.

Usar, “DAÜ rekabet etmekte zorlanıyorsa, bu öteki üniversiteler devleti çaldırmış olduğu içindir. Bu kaçağı görmezden gelemeyiz…” diye konuştu.

-Katırcıoğlu

DAÜ Mali İşlerden Görevli Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Salih Katırcıoğlu, DAÜ’nün kaybetmiş olduğu rekabet edebilirlik koşulunun sağlanmasıyla üniversitedeki krizin çözülebileceğini söylemiş oldu.

Göreve vardığında üniversitenin borç batağında bulunduğunu kaydeden Katırcıoğlu, 15 yılda kapatılamayan borcu 6 ayda kapadıklarını, denk bütçe gerçekleştirdiklerini, 2018’de kasada 80 milyon TL bırakarak görevi devrettiğini belirtti.

Katırcıoğlu, “Son 5 yılda mali işler ve tanıtım merkeze bağlandı. Tehlikeli adımlar atıldı. Başarısızlık sergilendi. Göreve gelir gelmez bütçe komisyonunu tekrardan oluşturduk. Harç komisyonunu da tekrardan kurduk…” dedi.

Üniversitelerin birim bazlı ücret politikasına geçilmesi icap ettiğini ifade eden Salih Katırcıoğlu, bu kapsamda adım atmak için üniversite ücretlerinin bu ay tekrardan belirleneceğini kaydetti.

-Tahsiner

DAÜ Mali İşler Müdürü Ahmet Tahsiner ise konuşmasında, “DAÜ’de bir kimlik problemi yaşanıyor….Devlet üniversitesi mi, devlet-vakıf mı? Hususi mi? …” diye konuştu.

Talebe getirebilmek için oldukça yüksek burslar verdiklerini de söyleyen Tahsiner, DAÜ’nün 2023 bütçesinin 2.7 milyar TL bulunduğunu kaydederek, “2024 beklentisi 4 milyar TL’lik bütçe oluşması” dedi.

-Kılıç

Tekrardan söz alan DAÜ Rektörü Kılıç, 2019’da 6 bin 500 olan yabancı talebe sayısının bu yıl 3 bin 700’e düştüğünü beyan etti. Türkiye’den gelen talebe sayısında mesele olmadığını belirten Kılıç, burs politikasını tekrardan değerlendireceklerini söylemiş oldu. Kılıç, üniversitede alacaklar mevzusunda mesele yaşandığını altını çizdi.

Kılıç, tutum ve protokolle 2024’de ortalama 540 milyon TL’lik tutum öngördüklerini söyleyerek, “Gelirlerimizi artırma, giderlerimizi azaltma yönünde çalışıyoruz. Kısa vadede üniversitenin nakite de ihtiyacı var…” dedi.

-Besim

CTP Milletvekili Filiz Besim, Ulusal Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun DAÜ’ye yönelik “hiçbirşey yapmadı” yönündeki açıklamalarını eleştirdi.

Besim, çalışanların temmuz ayında yaşam pahalılığı almadığını, 13’üncü maaşı da 4 yıl almamayı göze aldığını kaydederek, “Bunlar karar değil mi?” diye sordu.

-Hoşçakara

DAÜ-SEN Başkanı Ercan Hoşkara, “Bu protokol son bir kez daha görüşme edilecek. Ve hayata geçirilecek…Başka yolu yok… Bundan kaçarsak yargı devreye girecek. Üniversiteyi yargıya batırtmayalım. Hükümet isterse çözer, çözdürür. Protokol yoksa bütçe neye nazaran hazırlanacak, o da ayrı bir mevzu” dedi.

-Uluçay

CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, 2024’ün ekonomik olarak daha fena göründüğünü belirterek, yapılabileceğin en iyisini yalnız DAÜ için değil Gazimağusa ve KKTC için yapılması icap ettiğini söylemiş oldu.

Uluçay, “Aynı yanlış noktadayız. DAÜ’nün Gazimağusa’ya kazandırdıklarını düşünmüyoruz. Mahkeme sonucu DAÜ’yü değil, Gazimağusa’yı batırır.. 6 ay ilkin kaybettiğimizi bugün bulamıyoruz… Vakit ekonomik olarak da telafi edilemiyor” dedi.

Uluçay, DAÜ’de çalışanlara sigorta prim desteği uygulanması önerisini dile getirdi

-Özuslu

CTP Milletvekili Sami Özuslu da Ulusal Eğitim Bakanının “DAÜ üstüne düşeni yapmadı” açıklamasına işaret ederek, “Yaptırsaydınız.. Bir Tanrı’ın kulunu görevden almadınız.. Hükümetin hiçbir sorumluluğu yokmuş şeklinde davranıyorsunuz… ” dedi.

DAÜ’deki kabul edilemez ve sürdürülemez statükonun bu güvensiz tavırla değiştirilemeyeceğini korumak için çaba sarfeden Özuslu, “Haksız rekabeti faso-fiso diye nitelendirmeniz kadar talihsizlik bir şey olması imkansız. Haksız rekabet vardır ve bu korkulu durumdadır” şeklinde konuştu.

Yükseköğrenimde kalitenin öğretim görevlileriyle ilgili bulunduğunu söyleyen Özuslu, “Tutum diye profesör maaşını görürseniz DAÜ kurtulsa, kendi kendini ideme ettirse bile, bilime katkısı olmayacak” dedi.

-Şahali

Iktisat, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkan Vekili Erkut Şahali, DAÜ’nün bütçesinin 2024 bütçesinde yer alması icap ettiğini kaydederek, bunun olmaması halinde konuşulacakların oldukça daha fena olacağını söylemiş oldu.

Şahali, “Hepimiz sorumluluğu hakkaniyetli şekilde yüklenecek. Bu karşılık, DAÜ mevzusunda bizi aydınlatanlara ciro ediliyor….” dedi.

4 yılda 51 milyon dolarlık gelir fazlası olan DAÜ’nün bugün 1 milyarı aşan bir borçla boğuşmak zorunda kaldığını, çalışanların haklarına saldırı edildiğin korumak için çaba sarfeden Şahali, “DAÜ 1 Ocak’ta bütçesiz olmamalı” dedi.

Komite ondan sonra çalışmalarına ara verdi. Toplantı saat 14.30’da tekrardan başlamış olacak.