Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Teberrüken Uluçay’ın konuşmasının arkasından bugünkü toplantı sonlanmış oldu.

Bir sonraki Genel Kurul, yasama ve denetim gündemiyle 23 Kasım Perşembe günü saat 10.00’da toplanacak.

Uluçay

CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, tam gün eğitim ve Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) mevzularına yer verdiği güncel konuşmasında ilk olarak bütçe görüşmelerine değinerek,  öngörülen gelir ve giderlere bakıldığını 7 milyarlık bütçe açığı öngörüsüne işaret etti. Uluçay, bu rakamın ülkenin kendi gelirleriyle mevcud projeksiyon ve tahmin giderlerinin karşılanmasında eksi 11 milyar civarında bulunduğunu söylemiş oldu. 

Bütçe değerlendirmelerinde enflasyonun yüzde 60 ve doların 34 TL olarak kabul edildiğini kaydeden Uluçay, bu rakamların gerçekleşip gerçekleşmeyeceği mevzusunda çarşının ciddi kaygı içinde bulunduğunu belirtti. Yaşanmış olan sıkıntının sebebinin içsel faktörlerin yanında ekonomiyi etkileyen dışsal faktörler bulunduğunu ifade eden Uluçay, Gazze’de yaşananlar ve gidişatın, belirsizliğinin KKTC açısından da sıkıntıların devam edeceğinin göstergesi bulunduğunu dile getirdi.  

Uluçay, Tecim Odası’nın yayımladığı aylık gazetesinde, ağustos ayı için besin enflasyonu sıralamasında KKTC’nin dünyada 5’inci sırada olduğuna işaret ederek, ilk 4 ülkenin Venezüella, Lübnan, Arjantin ve Türkiye bulunduğunu kaydetti. Ekim ayında da durumun iç açıcı olmadığını söyleyen Uluçay, ithalat sistemi ve Türk lirası kullanımından dolayı açıklanan enflasyon rakamının üstünde bir enflasyonla karşı karşıya kalındığını savundu.

Türkiye’de yaşanmış olan ekonomik sıkıntılar ve Türk Lirası’nın döviz karşısındaki değerinin belirsizliği hakkında konuşan Uluçay, gelecek dönemde birçok yatırımcı tarafınca işaret edilen Türkiye Cumhuriyeti’nin yaşayacağı sıkıntıların ülkede yansımasının pozitif yönde olamayacağını savunarak, KKTC’nin kendi kaynaklarını hızlıca devreye koyması icap ettiğini söylemiş oldu; Yeşil Hat Tüzüğü vasıtasıyla meydana getirilen ihracat rakamlarına dikkat çekti.

Eğitim Bakanının konuşmasında değindiği tam gün eğitim hakkında da konuşan Uluçay, kendi görüşünün en azından bu yıl pilot uygulaması yapılması ve öngörülen çalışmaların 2024-2025 döneminde yapılması yönünde bulunduğunu kaydetti. 

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin içinde bulunmuş olduğu durumdan kurtulması için devletin olanaklarının yönlendirilmesi icap ettiğini korumak için çaba sarfeden Uluçay, DAÜ’nün KKTC’ye yarattığı gelirle ele alınması icap ettiğini belirtti. Uluçay, üniversiteye burslu gelen öğrencilerin de bir halde harcama yaptığına dikkat çekerek, kurumlara haiz çıkılması çağrısında bulunmuş oldu. 

Çavuşoğlu

Ulusal Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, Uluçay’ın arkasından söz alarak, tam gün eğitimle ilgili geçmişe nazaran tüm okullarda ciddi bir eğitim süresi arttığını kaydederek, pilot uygulamanın asla bilinmeyen mevzularda belli bir mekanda uygulanabileceğini, ülke genelinde olamayacağını belirtti. Çavuşoğlu, daha ilkin Şehit Ertuğrul İlkokulu’nda meydana getirilen pilot uygulamayı hatırlattı.

Çavuşoğlu, tam gün eğitim mevzusunda kendilerinden beklenilen yiyecek hizmetinin dünyanın hiçbir ülkesinde uygulanmadığını kaydetti. Bu aşamada noksan taraflarının ihtiyaçlı küçüklere yapılacak yardım bulunduğunu, bunun da ek bütçeyle sağlanacağını belirten Çavuşoğlu, bu katkının ilk bulunduğunu, şartlar iyileştikçe artacağını söylemiş oldu. 

Bu mevzuda tartışmaların devam edeceğini söyleyen Çavuşoğlu, Bakanlar Kurulu’ndaki tüm bakanların hükümet programının ve tam gün eğitim için alınan kararların arkasında bulunduğunu dile getirdi. 

Konuşmasında DAÜ’nün önemine vurgu meydana getiren Çavuşoğlu, bu mevzuda hükümetten talep edilen ve kabul gören 3 mevzu bulunduğunu kaydetti. Çavuşoğlu, bunların oluşan 1 milyar TL’lik verginin devlet tarafınca üstlenilmesi ve yapılandırılması, Toplumsal Sigortalar emeklilerinin DAÜ’de çalışmasının önünün açılması ve DAÜ’den emekli maaşı alanların devlete aktarılması bulunduğunu belirtti. 

Bu taleplerin yerine getirilmesi için çalıştıklarını söyleyen Çavuşoğlu, DAÜ’nün bir nesil için değil, ilelebet yaşaması için kurulduğunun altını çizdi. DAÜ’nün de yapması gerekenler bulunduğunu söyleyen Çavuşoğlu, orada birçok insanoğlunun “cebine dokunulunca DAÜ’yü bu hale getirenin kendisiymiş benzer biçimde tavır aldığını” savundu ve fedakarlık şartına dikkat çekti. 

Çavuşoğlu, CTP Milletvekili Sami Özuslu’nun, yerinden söz alarak, personel giderlerinin oranının ne kadar olduğu ve niçin bugüne dek önlem alınmadığı yönündeki sorularını yanıtında, buraya gelene kadar gidişatın iyi olmadığı mevzusunda kimseyi ikna edemediklerini kaydetti. Çavuşoğlu, bir düzenleme yapılmazsa yaşam pahalılığıyla beraber gelirlerin yüzde 20-30’unun bir tek personele gideceğini belirterek, yatırım yapılabilmesi için bu rakamın gelirlerin yüzde 70’ini geçmeyecek şekilde olması icap ettiğini söylemiş oldu. 

DAÜ’den talep ettikleri verilerin kendilerine tedarik edilmesi mevzusunda da aylardır beklediklerini söyleyen Çavuşoğlu, “DAÜ yaşatılacak sadece sürdürülebilir kriterlerle” dedi. 

Uluçay

Bakan Çavuşoğlu’nun arkasından tekrardan söz alan CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, DAÜ’de neredeyse konsensüsle bir yönetim belirlendiğini ve bunun desteklenmesi icap ettiğini kaydetti. 

Mühim olanın kurumu kurtarmak ve sürdürebilir yapıya ulaştırmak bulunduğunu belirten Uluçay, yasal faizlerin işlenmesine ilişkin onay verildiğine dair duyum aldığını, bu doğruysa pozitif yönde bir gelişme bulunduğunu kaydetti.

Nazım Çavuşoğlu yerinden söz alarak, faizler mevzusunda Uluçay’a informasyon verdi.

KTAMS Meclis’te bir saatlik uyarı grevi yaptı

KTAMS Meclis’te bir saatlik uyarı grevi yapmış oldu