Rogers, geçen hafta Sıhhat Bakanlığının düzenlemiş olduğu etkinliğin önemine işaret ederek, kanser alanında gerek erken tanı, gerek veri toplama ve analizi açısından gidilecek daha oldukça yol olsa da kısıtlı personel ve bütçe ile meydana getirilen bu çalışmaların stratejik planlamaya ışık tutmak açısından oldukça kıymetli bulunduğunu altını çizdi.

Bu çalışmaların sürekliliği olması ve verilerin halkla paylaşılmasının halkta farkındalığı çoğaltmak ve halkı bilgilendirmek açısından da mühim olduğuna dikkat çeken Rogers, alın teri döken her insana teşekkürler etti.

-“Erken tanıya erişimi kolaylaştırmak için sıhhat bütçesinden kaynak ayrılmalıdır”

Rogers yapmış olduğu yazılı açıklamada, söz mevzusu görüşmede paylaşılan kanser verilerine gore, hanımlarda en sık görülen kanserlerin başlangıcında meme kanserinin geldiğini belirterek, meme kanserinin erken teşhis edilmiş olduğu durumda kolayca tedavi edilebilen bir kanser türü bulunduğunu, erken teşhis için kullanılması ihtiyaç duyulan yöntemin mamografi ve ultrason bulunduğunu, zamanında meydana getirilen rutin kontrollerin yaşam kurtardığını anımsattı.

Rogers şu şekilde devam etti:

“Erken tanı ile ilgili görüşmede paylaşılan verilere gore devletin Erken Tanı merkezinde geçen yıl çekilen mamografi sayısı 1758’dir.

Yedidalga'da yarın elektrik kesintisi

Yedidalga’da yarın elektrik kesintisi

Nüfusumuz mevzusunda net bir veriye haiz olmasak da 2019 projeksiyonuna gore 36-55 yaş hanım nüfusu 45.102’dir.

İstatistik Kurumu 2021 verilerine gore ise 40 yaş üstü toplam hanım nüfusu 72.284’dür. Bu sayılara oranla baktığımızda senelik çekilen mamografi sayısı bu ülkede yaşayan bayanların 36-55 yaş içinde olanlarına oranla yüzde 4, 40 yaş üstü toplam nüfusa oranla ise yüzde 2.5’tir.

Bu sayı oldukça düşüktür. Eğer erken tanı mevzusunda Sıhhat Bakanlığı samimi ise, bu yıl erken tanıyı güçlendirmek ve erişimi kolaylaştırmak için sıhhat bütçesinde lüzumlu deposu ayırmalıdır.”

-“Mobil kanser tarama aracının olması halkın erken tanıya erişimini kolaylaştırır”

Maddi kaynak ayırmak kadar, kaynağın iyi mi kullanıldığının da mühim bulunduğunun ifade eden Rogers,   görüşmede paylaşılan öteki detayları de anımsattı.

Sıhhat Bakanlığı’nın senelerdir konuşulan mobil kanser tarama aracı alma noktasında herhangi bir planı olmadığını belirten Rogers, bütçe açısından yetersizlikleri olan Sıhhat Bakanlığı’nın, her merkeze ciddi maliyeti olan bir mamografi aleti almak yerine, tek bir mobil vasıta alması ve bu araçla çalışacak nitelikli bir personel ekibi yaratmasını önerisini dile getirdi.

Rogers şu şekilde devam etti:

“O kadar da büyük bir yüz ölçümü olmayan devletimizde, Yeşilırmak’tan Dipkarpaz’a erken tanıyı halkın ayağına götürerek halkın gerçek anlamda erken tanıya erişim kolaylaştırılabilir. Aslına bakarsanız bir yılda devlette mamografi çektiren hanım sayısı bizlere hastanelerde aygıt olmasının kafi olmadığını göstermektedir. Mühim olan halkta farkındalığı çoğaltmak ve halkın erken tanı yöntemlerine erişimini kolaylaştırmaktır. Bunu da oldukça kolay ve akılcı yöntemlerle oldukça kolay çözebiliriz aslına bakarsak, yeter ki niyet olsun.”