Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar, tüm dünyayı tehdit eden iklim krizine dikkat çekerek, çevre mevzusundaki sorunların bir an ilkin çözülmesi icap ettiğini açıkladı. Sibel Tatar, “Gelin hep beraber ülkemiz için katkı koyalım” diyerek, geri dönüşüme ehemmiyet verme çağrısı yapmış oldu.

Sibel Tatar, İstanbul’da düzenlenen etkinlikte “Sıfır atık küresel taahhüdü” imza atmasının arkasından çevre mevzusunda yürüttüğü ve organize ettiği emekler hakkında TAK muhabirinin sorularını yanıtladı.

-“Geri dönüşüm hızla ele alınmalı”

Tatar, çöp toplamanın hâlâ bir problem olarak ortada durmasının üzücü bulunduğunu belirterek, geri dönüşümün hızla ele alınması icap ettiğini altını çizdi, kaynakların verimli kullanılmasının önemine işaret etti.

Atıkların çevre adına büyük problem bulunduğunu vurgulayan Sibel Tatar, bu problemi çözmek adına kaynakların iradeli kullanılması icap ettiğini söylemiş oldu.

Sibel Tatar, sıfır atık taahhüdüne attığı imzayı anımsatarak, “Sözünün eri bir bayan olarak, umuyorum ki ülkem ve devletim de bu mevzuda acilen yapılması ihtiyaç duyulan icraatlar mevzusunda beni yalnız bırakmaz, hükümet bir an ilkin lüzumlu emek harcamaları mahalli yönetimlerimizle beraber hayata geçirir” dedi.

-“Tatlısu bölgesinde pilot uygulama başlattık”

Çevreye katkı sağlama amacıyla yürüttüğü çalışmalardan da bahseden Tatar, iki yıl ilkin Tatlısu Belediyesi ile iş birliği yaparak pilot bir sıfır atık projesini başlattıklarını ve bu projeyi tamamladıktan sonrasında Tatlısu Belediye Başkanı’na devrettiklerini söyledi. Projenin başarıyla sonuçlanabilmesi için Prof. Dr. Özge Özden tarafınca eğitimler verildiğini ve toplantılar düzenlendiğini belirten Tatar, çevre bilincini çoğaltmak için çalıştıklarını aktardı.

Tatlısu bölgesine 140 tane ayrıştırma çöp konteyneri yerleştirildiğini ve değişik atık türlerinin ayrıştırılmasının teşvik edildiğini belirten Tatar, bu kapsamda cüce fil ve Akdeniz foku figürlü pet toplama konteynerleri de oluşturduklarını söylemiş oldu.

Bu figürleri işin gezim boyutunu da göz önüne alarak seçtiklerini de kaydeden Tatar, üstünde cüce fil ve Akdeniz foku hakkında bilgiler içeren bir de plaka bulunan bu konteynerlerin bir benzeri yurt dışı seyahatlerinden birinde gördüğünü o günden sonrasında bu şekilde bir proje yapmayı aklına koyduğunu söyledi.

-“Cam atıklarının geri dönüşümü için makine bağışlama edildi”

Sibel Tatar, ek olarak, geri dönüşüm için mahalli geri dönüşüm firmalarıyla iş birliği yaptıklarını ve protokoller imzaladıklarını açıklayarak, cam atıklarının toplanmasını sağlayacak bir cam kırma makinesinin de Tatlısu Belediyesi’ne bağışlama edildiğini açıkladı. Camların geri dönüştürülerek belediye tarafınca kullanıldığını belirten Tatar, proje kapsamında elde edilmiş geri dönüşüm miktarının arttığını paylaştı.

-Atıkların yüzde 80’i geri dönüştürüldü

Tatar, proje ile bölgedeki atıkların yüzde 80 benzer biçimde yüksek bir oranının geri dönüştürüldüğünü dile getirerek, toplamda 170 ton cam, 30.2 ton plastik ve teneke kutu, 1 ton 960 kilo evsel yağ atığı, 50.3 ton kâğıt, 390.5 ton yeşil atık, 26 kilo pil ve 21.5 kilo tıbbi atığın geri dönüşüme göndermiş olduğu bilgisini verdi.

Yağışlı hava yarın da etkili olacak... Sıcaklık düşüyor...

Yağışlı hava yarın da etkili olacak… Isı düşüyor…

-“Öğrencilere geri dönüşüm ve çevreyi korumanın önemini anlattık”

Projeyi tanıtmak amacıyla okullarda etkinlikler düzenlediklerini ve öğrencilere geri dönüşümün ve çevre korumanın önemini anlattıklarını, okullara geri dönüşüm konteynerleri yerleştirdiklerini dile getiren Tatar, küçüklere geri dönüşümün ekonomiye iyi mi katkı sağladığını göstermeyi amaçladıklarını belirtti.

-1 Nisan 2021’den beri doğan her bebek için fidan dikiliyor

Sibel Tatar, yangınlarda ziyan olan alanlarda ağaçlar yerine ağaç ekme inisiyatiflerinden de bahsederek, doğan her bebeğin adına bir fidan dikildiğini ve annelere sertifikalar verildiğini deklare etti.

1 Nisan 2021’den bu yana devam eden proje kapsamında şimdiye kadar 6 bin fidan dikildiğini belirten Tatar, çevre koruma görevinin her insanın sorumluluğunda bulunduğunu altını çizdi.

Sibel Tatar, yönetim ve hükümetin ihtiyaç duyulan adımları atacağından güvenli bulunduğunu açıkladı ve herkesi ülkeleri için çevreye katkı sağlamaya çağrı etti, “Gelin hep beraber ülkemiz için katkı koyalım” dedi.