Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yapmış olduğu konuşmada, “KKTC Türk dünyasının Akdeniz’e oluşturulan penceresidir, o aşama kıymetli ve kutsaldır” dedi.

Best Model of North Cyprus taçları sahiplerini buldu

Best Model of North Cyprus taçları sahiplerini buldu

Tatar, KKTC’nin Doğu Akdeniz’in en güneyindeki Türk devleti olarak 40’ıncı senesinde geleceğe güvenilir adımlarla bağımsız, hür ve özgür bir devlet olarak yürüdüğünü kaydetti.

İTÜ’lü mühendislerin Türkiye’den KKTC’ye asma borularla su temin projesinde büyük katkıları olduğu hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, şimdi de gene İTÜ’lü mühendislerin katkılarıyla Türkiye ile KKTC arasına çift kablo çekilerek adanın her iki tarafının elektrik sıkıntılarına çözüm bulma için çalışmaların yürütüldüğünü söylemiş oldu.

Kırgızistan’daki temaslarını tamamlayarak İstanbul’a geçen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) fahri doktora unvanı takdim edildi.

Tatar, merasim öncesinde İstanbul Teknik Üniversitesi’nin geçmişine ilişik müzeyi ve öğrencilerin proje stantlarını da dolaştı.

Törende ilk olarak, KKTC’nin 40’ıncı yılı kutlama etkinlikleri kapsamında, Kıbrıs Türk halkına ilişik türküler seslendirildi, halk dansları gösterisi yapılmış oldu. Arkasından Cumhurbaşkanlığı tarafınca hazırlanan ve Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 40 senelik tarihini özetleyen video yayınlandı.

Rektör Prof. Koyuncu: “KKTC tüm ambargolara karşın yüzü geleceğe dönük ve kuvvetli bir halde ayaktadır”

İTÜ Rektörü Prof. İsmail Koyuncu, yapmış olduğu açılış konuşmasında, Kıbrıs Türk halkının kurucu ortağı olduğu Kıbrıs Cumhuriyeti’nden tabanca diretmesiyle atılmasının peşinden, 40 yıl ilkin KKTC’nin kurulmasına kadarki süreç hakkında informasyon vererek, “Tam 40 yıl ilkin kurulan KKTC tüm ambargolara karşın yüzü geleceğe dönük ve kuvvetli bir halde ayaktadır” dedi.

İTÜ’nün de KKTC’nin gelişimi için devamlı iş birliklerinde bulunduğunu kaydeden Koyuncu, İTÜ Şimal Kıbrıs yerleşkesinin bunun en güzel örneklerinden biri bulunduğunu belirtti.

Koyuncu, Asrın Projesi olarak vasıflandırılan KKTC’ye Su Temini Projesi’nin plan süreçlerinden inşaat aşamasına kadar, İTÜ’lü mühendislerin yoğunlukta olduğu Türk mühendis ekiplerinin yer aldığını anımsatarak, asma borularla taşınma fikrinin de bir İTÜ’lü mühendise ilişik bulunduğunu söylemiş oldu, bu projenin dünyada eşi benzeri olmayan bir proje bulunduğunu altını çizdi.

Rektör Koyuncu’nun konuşmasının peşinden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a İTÜ rozeti takıldı, cüppe giydirilerek, İTÜ Fahri Doktora Mezuniyet belgesi takdim edildi.

Tatar: “40’ıncı senesinde KKTC’nin bağımsız, özgür ve hür bir devlet olarak yürüdüğünü görmenin bahtiyarlığı içerisindeyim”

Cumhurbaşkanı Tatar, törende yapmış olduğu konuşmada, İTÜ’de bulunmaktan ve fahri doktora unvanı almaktan duyduğu memnuniyeti açıkladı.

Tatar, Türkiye Cumhuriyeti ikinci yüzyıla adım atarken, KKTC’nin en güneydeki Türk devleti olarak 40’ıncı senesinde bağımsız, özgür ve hür bir devlet olarak yürüdüğünü görmenin bahtiyarlığı içinde bulunduğunu kaydetti.

Tatar, karanın yanında deniz ve hava sahasındaki yetki alanlarıyla Kıbrıs’ın daima Akdeniz’de fazlaca mühim bir ada bulunduğunu belirtti, 1571’de bu önemin bilincinde olan ataların Osmanlı İmparatorluğu’nun güvenliği için Kıbrıs’ı Venediklilerden almak adına bir yıl süre süresince 80 bin şehit verdiğini hatırlattı.

“Su Temin Projesi’yle Kıbrıs toprakları daha bereketlidir”

1878’te adanın İngiltere’ye kiralanması ve peşinden ilhak edilmesiyle süregelen nüfus değişimlerine ve adadaki Enosis planlarına değinen Tatar, 1960 senesinde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ortak kurucularından önde gelen Kıbrıs Türk halkının, hukuka nazaran, her halk benzer biçimde kendi geleceğini belirleme etme hakkına haiz bulunduğunu kaydetti.

Coğrafi gerçeklere de işaret eden Tatar, Türkiye ve Kıbrıs arasındaki mesafenin bir tek 40 mil olduğuna dikkat çekerek, Girne’den Toros dağlarının rahatça görülebildiğini açıkladı.

Su Temin Projesi’nin Türkiye’nin “mümkündür” demesiyle başladığını ve İTÜ’nün projede büyük katkıları bulunduğunu belirten Tatar, “Kıbrıs toprakları şu anda daha bereketlidir. Kıbrıs Türk halkı o kurak iklimde kaliteli sudan faydalanmaktadır. Başardık…” dedi.

“Su projesi peşinden elektrik projesi üstünde çalışıyoruz”

Tatar, Türkiye ile Kıbrıs içinde gene İTÜ mühendislerinin katkılarıyla çift yönlü kablo çekilerek, Kıbrıs’ın her iki tarafının elektrik sıkıntısının çözümü için çalışmaların da yürütüldüğünü ifade ederek, bu projeyle ülkede güneşten elde edilmiş enerjinin Avrupa Birliği’ne kadar iletilebileceğini, kafi olmadığı zamanlarda ise havuzdan Türkiye vasıtasıyla elektrik alınabileceğini söyledi.

Bölgede uzlaşma, sulh ve refah için elektrik projesi ve öteki iş birliği önerilerini Cenup ile paylaştığına işaret eden Tatar, bu iş birliği çağrılarının yanıtsız kaldığını zira öteki tarafın talibi Yunan adası olarak gördüğünü ve Türkiye’yi adadan uzaklaştırarak Kıbrıs Türk halkını yok oluşa sürükleyecek “federalizm” üstünde ısrar eden olduklarını kaydetti.

Seneler itibarıyla Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın başlatmış olduğu şekilde Kıbrıs Türk halkının tüm iyi niyetiyle görüşmelere hazır bulunduğunu ifade etmesi ve fedakarlık göstermesine karşın karşı tarafın cevabının daima “hayır” bulunduğunu belirten Tatar; bu gelişmeler ışığında yeni siyasetin iş birliği içinde eşit egemen iki devlet temelli bulunduğunu ve bunu tüm dünyaya duyuru ettiklerini söylemiş oldu.

“KKTC ve TC’nin haklarını sonuna kadar savunacağız”

Tatar, kendi demokrasisi ile, kurum ve kuruluşlarıyla ve sınırlarıyla Kıbrıs Türk halkının yoluna kendi devam etme sonucuna saygı duyulması icap ettiğini açıkladı.

KKTC’nin toprağının üç katı kadar Mavi Vatan’da hakkı olduğuna, Türkiye’nin de bölgede ana kıta olarak fazlaca mühim hakları olduğuna işaret eden Tatar, “Ben KKTC Cumhurbaşkanı olarak, ekibimle beraber, yüreğimizle her türlü hakkımızı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin hakkını sonuna kadar savunacağız” dedi.

Kıbrıs’ın Türkiye için güvenlik açısından önemine vurgu icra eden Tatar, “Büyük çıkarlar söz mevzusudur” diyerek, bu çıkarların maddi meselelerden öte zamanı, ulusal ve güvenlik meselesi bulunduğunu kaydetti.

“Kıbrıs mevzusu zor bir mevzu, ulusal bir mevzu”

Kıbrıs mevzusunun zor olmasının yanında ulusal bir mevzu bulunduğunu ve Türk Dünyası’nı ilgilendirdiğini belirten Tatar, Türk devletlerini bir araya getiren Türk Devletleri Teşkilatı’nın ileride fazlaca daha mühim bir hale geleceğine inanç belirtti.

Tatar, “KKTC, Türk devletlerinin Akdeniz’e oluşturulan bir penceresidir” ifadelerini kullandı, “O denli mühim, o denli ulusal ve o denli kutsaldır” dedi.

Tatar, bugün dünyada yaşanmış olan savaşları anımsatarak, garantörlüğün önemine vurgu yapmış oldu; muhalefete daima söylediği benzer biçimde “saf olunmaması” icap ettiğini dile getirdi; “1974 ilkin yapılanların 5 beterini de yapabilirler” ifadelerini kullandı.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin adadaki yatırımlarını sıralayan ve ülkenin geleceğe güvenilir adımlarla adım atması için kuvvetli kurumların öneminin altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar, yapılacak her türlü bilimsel nitelikli ve ergonomik çalışmanın hayırlara vesile olmasını diledi.

Fahri Doktora Töreni’nde KKTC Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu ve KKTC İstanbul Başkonsolosu Fatma Demirel de hazır bulunmuş oldu.

Tatar’ın İstanbul temasları yarın da devam edecek

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İstanbul programı kapsamında yarın, İstanbul Tecim Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç ile bir araya gelecek ve İTO tarafınca düzenlenen “40’ıncı senesinde KKTC” sergisinin açılışını meydana getirecek.

Tatar, peşinden, Avrasya Stratejik Araştırmalar Platformu tarafınca düzenlenen “Türkiye Yüzyılında KKTC Perspektifi” adlı konferansta konuşma meydana getirecek.