“Rum tarafı Pile-Yiğitler güzergahımıza girerek parselleme faaliyetlerine başladı”

“Rum tarafı Pile-Yiğitler güzergahımıza girerek parselleme faaliyetlerine başladı”

Kıbrıs Türk İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan Yağcıoğlu, BRT’de 14. Saat programına katılarak, okulların güçlendirme projeleri ile ilgili emek harcamalar hakkında izahat bulunmuş oldu. 

“AÇIK SÖYLEYİM BANA GÖRE PROJELER GECİKMİŞ DEĞİL” 

Kıbrıs Türk İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Yağcıoğlu, “Projelerin ne kadarının tamamlandığı ile ilgili yüzdelik olarak sayı veremeyeceğim. Sadece aman aman sonuna yaklaştık da demek değildir. Evet biz herhalde ortalama 15-20 okul ile ilgili emek harcamayı verdik. Sadece biz okulları verirken içinde 4, 5 yada 3 blok vardır. Kısaca 20 okul dersek 4 bloktan, 5 bloktan averaj 80-90 tane binanın projelendirme süreçlerini tamamladık.  Ötekiler esasen yapılır.Sadece geciken bir süreç var. Toplumda daha doğrusu beklenti var. Açık söyleyim; bana nazaran süreç gecikmiş değil”…

“NAMIK KEMAL LİSESİ’NİN 1 YIL İŞİ VAR”

Gürkan Yağcıoğlu, “Bazı okullar ufak dokunuşlarla 1-2-3 ay içinde tamamlanabilir. Eğer okulların tamamını planlıyorsak şuanda verdiğimiz okullardan bir Namık Kemal Lisesi fazlaca büyük ve kapsamlı. Güçlendirme projesini çıkardık, teslim ettik. Bana sorarsanız Namık Kemal Lisesi’nin 1 yıl işi var….İşin tamamını düşündüğümde 2024 ders yılına  tamamlanır. Benim şuanda gördüğüm bazı okulların 1 yıl işi olduğudur. Açıkcası mühendislerimizin projeleri ne kadar süratli tamamlayıp devlete teslim etmesine de bağlıdır. Biz bir ay içinde tüm okulları tamamlarsak yüzde 80’i seneye biter”dedi…

“GERÇEKTEN EN SON BİZ SUÇLU ÇIKACAĞIZ” 

Yağcıoğlu, “Yaşadığımız sıkıntıları çıkıp söylesem, yakınma etsem 4-5 okul proje emek harcaması geriden gelecekti. Bırakalım yakınma etmeyi biz işimize bakalım dedik.. Hakikaten son olarak biz suçlu çıkacağız da dedik. Esasen devamlı da ilk saldırıyı sağolsunlar meslek örgütlerine yaparlar. Sadece bu süreçte yaşanmış olan pek fazlaca açığı biz kapattık. Fakat bugün gene birşey olsa ilk bizlere vururlar” diye konuştu.   

 “TÜM OKULLARIN LABORATUVAR TESTLERİNİ YAKLAŞIK 1 AY ÖNCE TAMAMLADIK” 

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Yağcıoğlu, “ Sayın Başbakanın nezdinde kurulan Zelzele Komitedesinde aldığımız vazife o günlerde betonarme okul binalarının laboratuvar testlerini tamamlayıp peşinden da güçlendirme projelerini hazırlamaktı. Şuanda şunu söyleyebilirim ki; yüzde yüz olarak tüm okulların tamamının laboratuvar testleri yapılmıştır. Bu emek harcama biteli de ortalama 1 ayı geçti. Bu sonuçlar mühendislere aktarılmıştır. Bunun üstüne de proje modellemeleri ve güçlendirme senaryoları tartışılmaktadır”dedi….    

“OKULLARLA İLGİLİ ÇALIŞMA ÇOK İYİ GİDER” 

“Şuanda emek harcama fazlaca yavaş mı gider diye sorarsanız. Hayır hatta fazlaca iyi gider. Bakan Çavuşoğlu emek harcamayı öğretmen olarak eleştirir ben mühendis olarak baktığımda açık söyleyeyim o kadar da iyi yapılıyor. 50 senelik dokunulmamış bir enkazı 6 ayda ayağa kaldırmaya çalışırız bu mümkün değil.Mühendisler sahada peyder pey okulları vizleyip veriyorlar”. 

“BÜTÜN YÜK İNŞAAT MÜHENDİSLERİNE KALDI” 

Yağcıoğlu konuşmasında şu ifadelere de yer verdi..
“Biz sürecin içine girdiğimizde komitede tüm üniversitelerimiz de vardı. Belli yükleri dağıtacağımız söz mevzusu idi. Laboratuvar ve öteki yükler benzer biçimde. Fakat geldiğimiz noktada saha çalışmasının tamamı İnşaat Mühendisleri Odasına kaldı. Tüm Ada çağındaki tüm okulların, hastanelerin ve kamu binalarının herşeyi bizim üzerimizde. Bu kısa zamanda fazlaca süratli davranarak, insan deposu da yaratarak hem laboratuvarın kapasitesini hem de ekipmanı 3’e katlayıp bu sürecin altından kalktık. Cumartesi ve  Pazar da çalışmak kaydıyla”….

“PLANLAMA İNŞAAT DAİRESİ’NİN ERCAN HAVAALANINDAKİ YOĞUNLUĞU HİÇ BİTMEDİ”  

Gürkan Yağcıoğlu,“Okulların ihale sürecine girildiğinde yasal mevzuatımız gereği kamu binalarından görevli tek dairemiz Planlama İnşaat Dairesi’dir. Biz projeleri teslim ettikten sonrasında orada birim tutarları ve ihale maliyetleri tamamlansın. Metraj, bulgu yapılsın. Ondan sonrasında ihale edilsin ben de mühendislerimizi başka işlere süreyim. Fakat geldiğimiz noktada Planlama İnşaat Dairesi onu da yapamayacağını bildirdi. Ercan Havaalanında fazlaca yoğunuz diye gündemleri vardı. Anladığım kadarı ile aylardır da o yoğunluk bitmedi. Şuanda bile ne vakit arasanız hep havaalanındadırlar. Dolayısıyla bitirdiğimiz projeleri üyelereimize dedik ki; yalnız projeyi neticelendirip vermiyoruz başlayın bulgu metraj çalışmasını da hayata geçirmeye…. Hatta teslim ettiğimiz projeleri geri alıp keşfini ve metrajını da yapıyoruz” diye konuştu.

“PLANLAMA İNŞAAT DAİREMİZDE GÜÇLENDİRME BİRİM FİYATLARI YOK”

Yağcıoğlu, “Proje, bulgu ve metraj çalışmalarını tamamlanıp teslim ettikten sonrasında bu kez başka bir problemle karşılaştık. Güçlendirme dediğiniz çalışmalarda neyin nasıl sonuçlanacağını kestiremezsiniz. 50-60 senelik bir binanın malzemesi esasen ömrünü tamamlamıştır…Güçlendirmede hasarı 20 karşılık olarak belirlersiniz fakat dokunduğunuz vakit herşey elinizde de kalabilir. O karşılık  20 değil 120 de olabilir. Yasamıza nazaran Planlama İnşaat Dairesinin birim tutarları ile bulgu çıkarıp, ihale yönetilmektedir. Planlama İnşaat Dairemizde güçlendirme birim tutarları yok. Geri planda, mutfakta bu tarz şeyleri aşmak için biz çalışıyoruz” dedi. 

“EMİR KİPİ İLE HERŞEYİN ANLATILDIĞI YASALARIMIZDA UYGULAMAYANLARA NE YAPILACAĞI YAZMAZ” 

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Yağcıoğlu konuşmasında şunu da dile getirdi. 

Yağcıoğlu, “Yasalarımızda en büyük eksiklik ben okuduğum yasalar içinde söyleyim. Herşeyin iyi mi olması icap ettiğini anlatır fakat uygulamayana ne yapacağınızı yazmaz. Benim okuduğum yasalar içinde gördüğüm noksan budur. Buyruk kipi ile herşey anlatılır fakat en sonunda bu tarz şeyleri yapmayana ne yapacağınız yazmaz”..

“GELDİĞİMİZ NOKTAYA ŞAŞIRMADIM” 

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Yağcıoğlu,  “Ben geldiğimiz noktaya şaşırmadım. Biz hatta işi bilen insanoğlu olarak Komitede yazın okulların açılmasına yetişeceğiz diyenlere, bu emek harcama okulların açılmasına yetişmez diye kaç kere söyledim. Bence emek harcama 2024’de  yeni ders senesinde tamamlanır. Bana nazaran doğru hedef  2024’dür. Onlar birazcık daha iyi niyetli bakıyorlar biz ise gerçekci bakarız” şeklinde konuştu….    

“ACI HEPİMİZE DOKUNUNCA İŞ CİDDİYE BİNDİ” 

Gürkan Yağcıoğlu, “6 Şubat depreminde eğer çocuklarımız, arkadaşlarımız olmasaydı gene bu şekilde bir emek harcama olmayacaktı. Türkiye’de isterse 2 Milyon insan ölsün gene bu ciddiyet olmayacaktı. Ne vakit ki hepimizin canı yandı. Bu acı  hepimize bir yerlerden dokunmaya başladı….İşte o vakit iş ciddiye bindi. Bu yılların birikimi o şekilde 3 ayda 6 ayda kolay değil. Bugüne dek meydana getirilen emek harcama hakikaten başarıya ulaşmış çalışmadır. Bunlar kolay işler değildir”dedi.

“BU İŞLERE İNŞAAT MÜTEAHHİTİ BULMAK DA KOLAY DEĞİLDİR”

Yağcıoğlu, “İnşaat sektörünün bu kadar canlı olduğu bir dönemde kimse sizin gelip maddi anlamda bir kazancı gütmez doğrusu gelsin oradaki ufak bir okulu yada 300 Milyar TL’lik tamiratla uğraşmaz. Bu da bir gerçektir. Bu işlere inşaat müteahhiti bulmak da kolay değildir. Müteahhitler Birliği de burada ciddi baskı unsuru oluşturup üyelerini iyi denetim ediyor” dedi.