DOLAR
34,5343
EURO
36,2358
ALTIN
2.999,07
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Çok Bulutlu
14°C

Tüm kesimlerin isyanı: “Bu şekilde gitmez!”

12.08.2023 05:48
9
A+
A-
Tüm kesimlerin isyanı: “Bu şekilde gitmez!”

Derya ULUBATLI

Mevcud siyasal krize eklenen video skandalı ülkeyi kaosa sürükledi, her sektördeki problemler birikti. Sektör temsilcileri “mutlak erken seçim” istedi, gidişata “dur” dedi.

Son haftalarda basına yansıyan bazı haberler “ülke yangın yerine döndü” yorumlarına niçin oldu, birçok değişik sektörden temsilci düşüncelerini YENİDÜZEN’e aktardı.

Kurultay derdi ve şantaj iddiaları içinde, ülkenin esas sorunlarının göz ardı edilmiş olduğu vurgulandı.  Günden güne artan yaşam pahalılığı ve her gün gelen yeni zamlar, ülkede senelerdir yapımı tamamlanamayan ‘yarım inşaat’ projeleri, eğitimin ve hususi sektörün dertleri toplumun genelinde negatif bir tesir yarattı. Tamamı yaşanırken hükümet çevrelerinin ‘kendi çıkarlarını gözettiği’ ve bilhassa Ulusal Birlik Partisi cephesinin Kurultay derdiyle meşgul olduğundan halkın öteki sıkıntılarını görmezden geldiği savunuldu.

Çeşitli sektörlerden oda, birlik ve sendikalar ülkedeki mevcut durumu yorumladı, ortak görüş ‘mutlak erken seçim’ oldu.

Oda ve Birlikler ne dedi?

Kıbrıs Türk Endüstri Odası Başkanı Ali Kamacıoğlu ülkenin ‘yangın yeri’ olduğundan yakındı, son 6 ayda yalnız Kurultay’ın konuşulduğuna dikkat çekti. Kamacıoğlu, yetkililerin yakında yönetecek bir ülke bulamayacağını ileri sürdü. Kıbrıs Türk Tecim Odası Başkanı Turgay Deniz ise birçok şeyin Kurultay’a kilitlendiğini ve bir an ilkin erken seçime gidilmesi icap ettiğini belirtti. Öte taraftan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer ülkenin ilk kez bu kadar ‘itibarsız’ bir hale geldiğini ve yarım kalan hiçbir projeye müdahale edilmediğini söylemiş oldu. Gürcafer, “bunca senedir iş dünyasındayım, bu şekilde fena bir yıl yaşamadım” dedi. Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber ülkenin azca gelişmiş bir demokrasiye haiz bulunduğunu , bu yüzden iktidar kavgalarının toplumu bire bir etkilediğini dile getirdi. Kanber, Oda olarak bu durumdan hastalık duyduklarını beyan etti. Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner ve Kıbrıs Türk Gezim ve Gezi Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun ise işin ‘gezim’ kısmını yorumladı, bu zamanda turizmin oldukca ‘dışlandığını’ ve kimsenin turizmi ayağa kaldırmak için adım atmadığını savundu. Son günlerde sorunlarla gündemde olan sektörlerden birinin temsilcisi, Benzinciler Birliği Başkan Yardımcısı Ertan Fidan ise hükümetten fiyat ayarlaması beklediklerini sadece halen bir sonucun çıkmadığını belirtti. Kurultay’ın kendilerini oldukca etkilemediğine inandığını da söyleyen Fidan, “yakıt konusunu siyasetin içine oldukca sokmuyorlar” şeklinde konuştu.

Sendikaların görüşü ne yönde?

Kurultay sürecinde halkın birçok problemininin göz ardı edildiğini korumak için çaba sarfeden Kıbrıs Türk Kamu Memurları Sendikası Başkanı Itimat Bengihan, hükümettekilerin kendi dertlerini düşündüğünü ve halkın menfaati için hiçbir adım atmadığını savundu. Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil ise eğitimle ilgili geçmeyi bekleyen hususi eğitim tüzüğü, öğretmen nakil tüzüğü benzer biçimde birçok yasa bulunduğunu fakat bu süreçte ‘bilgili olarak’ hiçbirinin yapılmadığını iddia etti. Öte taraftan Hür-İş Genel Başkan Vekili Ahmet Serdaroğlu “ülkede tüm yaşam durma noktasına geldi, Kurultay var diye tüm yaşam buna endekslenmemeli” yorumunu yapmış oldu.


 

Kıbrıs Türk Endüstri Odası Başkanı Ali Kamacıoğlu:

“Yakında yönetecek bir ülke bulamayacaklar”

Ülkenin ‘yangın yeri’ olduğundan yakınan Kıbrıs Türk Endüstri Odası Başkanı Ali Kamacıoğlu, bu şekilde bir süreçte hükümetin olmayışının da oldukça sıkıntılı bulunduğunu söylemiş oldu.  Son bir yıl içinde yüzde 30’luk bir değer düşürme yaşadıklarını kaydeden Kamacıoğlu, “bunu bırakın KKTC, ABD ekonomisi bile kaldıramaz” şeklinde konuştu. Kamacıoğlu şunları aktardı: “Eğer bu gidişat devam ederse yarın yönetilecek bir Endüstri Odası ve KKTC bulunamayacaktır. Tüm siyasiler boş bir uğraş içerisindedir. Bu şekilde bir durumda olduğumuz için oldukca üzgünüm”.

“Son 6 aydır yalnız Kurultay konuşuluyor”

Son 6 aydır ülkede Kurultay konuşulduğunu dile getiren Kamacıoğlu, ülke gündemini bunun meşgul ettiğini ve kimsenin halkın problemlerine bakmadığını savundu. Kamacıoğlu, “kim haklı kim haksız mühim değil, halk bu durumdayken bunların konuşulması asla doğru değil” dedi.

 


Kıbrıs Türk Tecim Odası Başkanı Turgay Deniz:

“Her şey Kurultay’a kilitlenmiştir”

Aylardır Meclis’in çalışmamasının kabul edilebilir bir durum olmadığına değinen Kıbrıs Türk Tecim Odası Başkanı Turgay Deniz, seçilmiş milletvekillerinin asli görevinin mecliste yasal emekler yapmak ve karar almak bulunduğunu sadece bunun bir türlü yapılamadığını dile getirdi. Deniz şunları söylemiş oldu: “Bilhassa bu pandemi döneminden sonrasında sektör olarak beklediğimiz birçok yasa var ve bunlar için neredeyse hiçbir şey yapılamadı. Önümüzde bir Kurultay süreci var ve birçok şey buna kilitlenmiştir. Ne yazık ki söyleyecek bir şey bulamıyoruz bu sebeple kurulacak yeni hükümet de birazcık bu kurultaya bağlıdır. Bir an ilkin yeni bir seçim hükümeti kurulmalı ve daha çok geç kalınmadan seçime gidilmelidir”.

 


Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber:

“İktidar kavgaları topluma yansıtıldı”

Pandemiden bugüne bilhassa UBP’nin içinde olduğu hükümetlerin ülkeyi yönetim edemediğini korumak için çaba sarfeden Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, “Dünyada birçok ülke iktisat ve sıhhat politikalarıyla durumu dengeye getirmeye çalıştı fakat bizim ülkemizdekiler kendi içindeki iktidar kavgaları ve çekişmeleri ile meşgul olmayı seçti” dedi. Kanber şöyleki devam etti: “Burası demokrasisi gelişmiş bir ülke olsa siyasal partilerin iç meseleleri toplumu bağlamazdı fakat burada devlet partileşmiştir. UBP devleti kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaktadır. Toplumun ve halkın gereksinimleri haricinde adımlar atılıyor ve halk uyutuluyor. Ülkede şu an bir yönetim boşluğu oluştu. Ikimiz de ekonomiyle bağlantılı bir topluluk olarak bu durumda oldukca rahatsızız ve bir an ilkin tekrardan başlayabileceğimiz, temiz bir sayfa açabileceğimiz bir devrin gelmesini istiyoruz”.

 


Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer:

“İlk kez bu kadar itibarsızlaştık”

Kıbrıs’ın kuzeyinin tarihinde ilk kez bu kadar ‘itibarsızlaştığını’ korumak için çaba sarfeden Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, ülkedeki en büyük kaybın bu bulunduğunu aktardı. Gürcafer şunları söylemiş oldu: “Iktisat dibe vurdu, çocuklarımız yurduna olan inancını yitirdi. Israrla halen çekip gitmiyorlar ve aynı mevzularla toplumun önünde münakaşaya devam ediyorlar. Yaşananları şaşkınlık ve sinirle izliyoruz. Bu anlamda UBP Kurultayını oldukca önemsiyor, bir an ilkin aklı başlangıcında birilerinin hükümete gelmesini isterim”.

“Birçok proje yarım, kimse müdahale etmiyor”

Şu anda ülkenin ‘sahipsiz’ durumda olduğuna da dikkat çeken Gürcafer, muntazam bir denetim mekanizması olmadığını ve kendi sektörlerinde de birçok işin yarım kaldığını belirtti. Tüm bakanlıkların birbirinden bağımsız hareket ettiğini ve bir şeyleri çözmeye çalıştığını ifade eden Gürcafer, ‘bütünlüklü’ bir emek verme yapılmadığı sürece hiçbir şeyin sonuca ulaşamayacağını kaydetti. Gürcafer sözlerini şöyleki sürdürdü: “Bayındırlık ve Ulaştırma, Eğitim ve Ziraat benzer biçimde bakanlıklar ayrı ayrı bir şeyler halletmeye çalışıyor sadece genel olarak ülke oldukca sahipsiz bırakıldı. Her proje yarım kaldı. Bütünlüklü bir hükümet olmadığı ve hepimiz beraber hareket etmediği sürece muntazam iş yapılamaz. Ne yazık ki hepimiz başka alemde, kendi kazanımlarının derdinde…”

“Bunca senedir iş dünyasındayım, bu şekilde fena bir yıl yaşamadım”

Bu süreçte sektörlerindeki bazı haksızlıklarla ilgili şikayetlerde de bulunduğunu sadece kimsenin bunlarla ilgili adım atmadığını da aktaran Gürcafer mevzuyu şöyleki söyledi: “Taş-yapı şirketi köy yolları için kendisine tahsis edilen malzemeyi iç piyasaya satıyor ve açıkça hırsızlık yapıyor. Bunu hükümettekilere  suç duyurusu ettim sadece bu karmaşada kimse bunu önemsemedi, tedbir almadı. Öte taraftan Büyükkonuk’ta eko köyde çivi bile çakmamak gerekirken, oldukca güzel bir tepenin altı oyuldu ve tahrip edildi. Kimse buna müdahale etmedi. Kısacası tek umursadıkları şey kurultay ve seçim. Ülkemiz ayaklarımızın altından kayıyor, iktisat yerle bir… Bunca senedir iş dünyasındayım, bu şekilde fena bir yıl yaşamadım, ümit ederim tekrar yaşamayız”.

 


Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner:

“Kimse turizmle ilgilenmiyor”

Siyasal karmaşa ve kaosun gezim sektörünü de vurduğunu belirten Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner, gelmiş geçmiş hiçbir hükümetin bu sektör için çaba göstermediğini dile getirdi.  Çağıner şöyleki devam etti: “Gönül ister ki sağlam bir hükümet kurulsun ve gezim sektörüne de lüzumlu ehemmiyet verilsin. Meclis yasa yapma enerjisini kullansın, onu tatbik eden bir hükümet olsun, gereksinimlerimiz karşılansın ve plan program yapalım sadece şu an bunların hiçbiri yapılmıyor. Şu an 2022 için bile geç kalmış durumdayız”.

“Yürekli kararlar alacak kişilere gerekseme var”

Her insanın ülkenin kaotik ortamından dolayı hükümete gelmekten korktuğunu iddia eden Çağıner, hükümete gelecek kişilerin ‘yürekli kararlar alacak’ siyasiler olması icap ettiğini belirtti. Şu an için maaşları dahi ödemekte zorluk çeken bir maliyenin varlığına dikkat çeken Çağıner, gelecek kişilerin ‘köktencilik reformlar’ yapması gerektiğine dikkat çekti. Çağıner şunları aktardı: “Bu ülkenin ekonomisi çökmüştür ve bunu kimse değiştiremez sadece bunun çıkış noktasını öngörecek olan yeni gelecek hükümettir. Birilerinin halka artık gerçeği söylemesi gerekiyor, acı gerçeği vermesi gerekiyor sadece hepimiz seçim derdiyle halka mavi boncuk dağıtıyor, güzel bir ülke resmi çiziyor. Şu anda kaos ve kurultay seçim gündemin ortasına oturmuştur sadece bunlar sanal konulardır, genel çerçevede problem oldukca daha büyüktür”.

 


Kıbrıs Türk Gezim ve Gezi Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun:

“Hükümet otoritesini kullanamadı”

Hükümetin otoritesini kullanamadığından ve süreci yönetemediğinden yakınan Kıbrıs Türk Gezim ve Gezi Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun, bilhassa pandemi döneminde takip edilen politikaların yanlışlığından yalnız kendi sektörlerinin değil, tüm ülke ekonomisinin oldukca zarar gördüğünü beyan etti. Tolun şöyleki devam etti: “Biz bu ülkeye gezgin getiremedik. Dolayısıyla adaya para da girmedi. Başka ülkeler iktisat ve sağlığı iyi mi yürüteceğim derken, bizde devamlı hükümet değişiyor ve başkaları günah keçisi yapılmaya çalışılıyor. Birçok ülkede gezim canlandı, en yakınımızdaki güneyde de bunu görmek mümkündür sadece bizim devletimizde hiçbir şey ilerleyemedi. Tüm bunların sebebi hükümetin otoritesini kullanamaması ve yüklerini devamlı başkalarına atmasıdır”.

 


Benzinciler Birliği Başkan Yardımcısı Ertan Fidan:

“Kazancımızla oynanırsa müdahale edeceğiz”

Akaryakıtın dolum tesisleri tarafınca sınırlanmasının ülkedeki en büyük sorunlardan biri olduğuna dikkat çeken Benzinciler Birliği Başkan Yardımcısı Ertan Fidan, son günlerde yaşanmış olan sıkıntılarla bağlantılı olarak hükümetten ‘fiyat ayarlaması’ beklediklerini sadece bunun halen yapılmadığını söylemiş oldu. ‘Edindiğimiz data Bakan Arıklı’nın benzincilerin kazancıyla oynamak istediği yönündedir’ şeklinde konuşan Fidan, “öyleki bir durum olursa Birlik olarak adım atacağız” dedi.

Kurultay ile ilgili de yorum meydana getiren Fidan, “bunun bizi ciddi anlamda etkilediğini düşünmüyorum, akaryakıtta bir problem olursa bundan hepimiz negatif etkilenir, bu yüzden genel anlamda yakıt konusunu siyasetin içine oldukca sokmuyorlar” şeklinde konuştu.

 


Kıbrıs Türk Kamu Memurları Sendikası Başkanı Itimat Bengihan:

“Kurultay için halkın esas sorunları göz ardı ediliyor”

Kurultay sürecinde halkın birçok problemininin göz ardı edildiğini korumak için çaba sarfeden Kıbrıs Türk Kamu Memurları Sendikası Başkanı Itimat Bengihan, Kurultay için Ulusal Birlik Partisi yetkililerinin ‘partililerine düzgüsel süreçte sağlayamadıkları bazı menfaatleri kurultaya destek sağlamak adına sağladıklarını’ savunarak geriye kalan tüm sorunların köşeye itildiğini belirtti. Bengihan şunları söylemiş oldu: “Meclisin kapanmasında ve açışında bile nisap sağlayamayan bu hükümet bayındır planında birkaç belediyeyi bir araya getirerek sonucu Birleşik Kurul’dan geçirdi. Bu, Kurultay’a iki hafta kala yapılmış oldu. Halkın faydasına olacak sorunları çözmek için hiçbir şekilde bu iradeyi göstermiyorlar sadece kendi işlerini bir çırpıda hallediyorlar. Anayasayı ayaklar altına alarak kendi menfaatleri için birçok kararnameyi Meclis’ten geçirdiler sadece halkın menfaati için bekleyen birçok yasa tasarısı için hiçbir ilerleme sağlamadılar”.

“Halk adına hiçbir adım atılmadı”

Hükümetin sözde çekilme ettiğini sadece yetkililerin halen koltuklarında oturup ülkenin kaynaklarından faydalandığını ileri devam eden Bengihan, bu sürede hükümettekilerin ülkeyi başıboş bıraktığını ve bu yolla ‘fırsatçılara’ alan açtığını savundu. Bengihan şöyleki devam etti: “Hepimiz istediği şeyi yaptırmak için fırsat kollamaya başladı. Bu ülke yöneticileri, kendi halkını fırsatçıların eline bıraktı. Bu memlekette dövizin halinden dolayı TL günden güne eriyor, iktisat, yerle bir oluyor sadece bizim tek derdimiz ülkenin başbakanı Faiz mi olacak Ersan mı? Siyasetin seviyesi ne yazık ki oldukca düştü ve bu süreçte halk adına hiçbir adım atılmadı”.


Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil:

“Birçok eğitim yasası bilgili olarak bekletiliyor”

Eğitimin pandemide yaşamış olduğu sorunları çözecek bir devlet mekanizması olmadığını belirten Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil, eğitimle ilgili geçmeyi bekleyen hususi eğitim tüzüğü, öğretmen nakil tüzüğü benzer biçimde birçok yasa bulunduğunu fakat bu süreçte ‘bilgili olarak’ hiçbirinin yapılmadığını iddia etti.

‘Düzgüsel ülkelerde bu şekilde bir meclis olmaz’ şeklinde konuşan Elcil, adanın bir ‘muhteşem hal’ bölgesi bulunduğunu savundu. Elcil şöyleki devam etti: “Burada tamamen Türkiye’nin sözü geçiyor ve Meclisi bile bizlere karşı kullanıyorlar. Bunun en güzel örneğini son gelişmelerle görebiliriz. Bilhassa AKP’nin Türkiye’de yaptıklarının benzeri burada da olmaya başladı. Toplumun sorunları, asgari ücret, eğitim ve sıhhat, bu ülkeyi hakikaten yöneten Türkiye’nin o kadar da umurunda değil, o yüzden buradaki işbirlikçiler de bunu umursamıyor ve kendi dertlerini ön plana alıyor. Ne yazık ki hepimiz de buna alet ediliyor”.


Hür-İş Genel Başkan Vekili Ahmet Serdaroğlu:

“Ülke durma noktasına geldi”

Bu kaoslardan işçi kesimin de etkilendiğini ifade eden Hür-İş Genel Başkan Vekili Ahmet Serdaroğlu, maddi tinsel birçok işlerini hükümetin durumundan dolayı beklettiklerini aktardı. Serdaroğlu şunları söylemiş oldu: “Yazışmalarımız, sözleşmelerimiz var sadece hükümetten dolayı bir türlü bu tarz şeyleri yerine getiremiyoruz. Devamlı hükümetin olmayışı ve Kurultay süreçleri öne sürülüyor. Bir kurultay süreci yaşanıyor diye ülke durma noktasına gelmemeli, yaşam buna endekslenmemeli. Hükümet ve meclistekiler vatandaşın, kurum ve kuruluşların yürüyebilmesini sağlamak için oradadır sadece Kurultay yüzünden devletin hizmetleri durma noktasına gelmiştir. Bu son aşama yanlıştır. Bu sektör olarak bizim görmek istediğimiz bir tablo değildir sadece maalesef cemiyet olarak bunu yaşıyoruz. Ümit ederim bu süreci bir an ilkin atlatırız ve bizi fena yönetenlere tekrar fırsat vermeyiz”.

 

yd-destek-gorseli-2-370.jpg

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.