Corona virüs ekonomik olarak tüm dünyayı etkiledi. Ülkeler bu sürecin doğru yönetilmesi, vatandaşlarının minimum zararla bu krizi atlatabilmeleri için art arda ekonomik paket açıklıyorlar. Peki Şimal Kıbrıs’ın açıklamış olduğu ekonomik paket kafi mi? İnşaat sektörünün öncülerinden Yapım İnşaat Pazarlama ve Satış Direktörü Ceren Köse konu alıyor..
Tüm dünyayı ekonomik krize sürükleyen sebep COVID-19. Ülkeler ticari faaliyetlerini devam ettirebilmek adına ekonomik paketler açıklıyor, önlemler alıyor.
KKTC’de ekonomik paketler ile faaliyeti devam eden ya da etmeyen şirketleri korumaya çalışıyor. Bu süreçte ne benzer biçimde sıkıntılar yaşanıyor ve insanların tepkileri iyi mi?
Corona virüs ile ilgili olan süreci Yapım İnşaat Pazarlama ve Satış Direktörü Ceren Köse konu alıyor.
Corona virüsü süreci sizi iyi mi etkiledi?
Corona virüs tüm dünyayı tesiri altına almış olduğu benzer biçimde bizi de oldukça etkiledi. Biz tüm şirketi kapatıp evde karantina altındayız. Tüm çalışanlarımız bizim için oldukça kıymetli. Bu zamanda risk almamayı tercih ettik.
Son dönemde tüm dünyayı saran Covid-19 tehlikesine karşı şirketinizin almış olduğu önlemler nedir?
İlk ilkin sıhhat dedik. Merkez binamızın tüm katlarına girişi kısıtladık ve ofis girişlerini dezenfektan yerleştirdik. Devletin verdiği kararla 11 Mart’tan itibaren tümüyle kapattık.
Bizim benzer biçimde internasyonal ziyaretçileri olan firmalar bu salgında risk grubunda yer almış olduğu için şirketimizin geçici süre faaliyetleri durdurduk. Şirketimiz faaliyete geçmiş olduğu vakit da sıhhat önlemlerine dikkat edeceğiz.
Yeni emek verme düzeninizi iyi mi yorumluyorsunuz? Size ve şirketiniz için artıları eksileri neler?
Firmanın tüm ekonomik aktiviteleri durdu bu süreçte. Tüm şantiyeleri durdurduk. Gerek çek gerek nakit tüm alacaklarımız durma noktasına geldi. Sadece giderlerimiz maalesef durmuyor.
Maaş ve toplumsal sigorta ödemelerini devletin belirlediği şartlar çerçevesinde gerçekleştiriyoruz. Yönetim kadromuz ve çalışan işçi kadromuzun bu zamanda yanında olmak, onlara destek olmak için uğraşıyoruz.
Fakat evvel kesilmiş çekler hala takasa girebiliyor. Bu çek takaslarının 30 Mart itibariyle açılmış olması herkesi zor durumda bıraktı. Başta faaliyetleri duran şirketlerin çeklerinin takasa gönderilmeyecek olmasına karar verildi. Sadece daha sonrasında, çeklerin durdurulması ve ötelenmesi ödeme sistemini ve tedarik zincirini negatif etkilemesi sebebiyle takasa açıldı. 15 gün olan ödeme süresini 30 güne çıkardı bir tek.
Peki faaliyeti duran tüm firmalar için bu süre kafi mi?
Ek olarak faaliyeti duran şirketlerin çeklerinin işlem gördüğünü, Bakanlar Kurulu’nun kararının bozulduğunu çoğumuz okuduk. Bankalar Birliği’de bu süreçte iyi mi ilerleyeceği mevzusunda kararsız kaldı.
Bir taraftan diyoruz ki her şeyden mühim olan sıhhat, bir taraftan da bu ekonomik belirsizlik ve karmaşa. Bu süreçte yeni krediler gündemde. Yeni kredi demek daha oldukça borçlanmak demek aslına bakarsak. Etkinlik göstermeyen tüm işletmeler için mantıklı bir süreç mi, tartışılır. Piyasaya bir faydası olacak mı dersek normal olarak olacaktır fakat sonrasını da iyi değerlendirmek gerek.
Tüm bu karantinada kalma sürecine pozitif yönde tarafınca bakacak olursak da, sakin bir dönem geçiriyoruz. Kendimizi geliştirme ve stratejik planlama yapmak için değerlendiriyoruz.
Sektöre ve ekonomiye yansıması sizce iyi mi olacak önümüzdeki dönemde?
Tüm aktivitelerin %70-80 azalmasını bekliyoruz önümüzdeki dönemde. Temel gereksinimler dışındaki sektörler ayakta kalmakta zorlanabilir. İnşaat da bunlardan birisi.
Sizin halkımıza ve yatırımcılara mesajınız nedir?
Halka mesajımız sağlıklarına oldukça dikkat etmeleri ve karantina kurallarına uymaları. Bu süreç normal olarak geçici bir süreç ve bu karantina sona erecek. Bizim dileğimiz en kısa zamanda bu pandeminin tesirini azaltması ve denetim edilebilir boyutlara gelmesi.
Sonrasında halkımız hayatlarına kalmış olduğu yerden devam etmeli ve bu süreçte paniğe kapılmamaları.
Toplumun genel sağlığı için de şu dönemde evde kalmaları.
Etiketler: ceren köse, yapım inşaatEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun