DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
19°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Bir Başarı Hikâyesinden Fazlası – Salih Sarpten

Bir Başarı Hikâyesinden Fazlası – Salih Sarpten
05.03.2024 11:11
10
A+
A-

 

 

ss1-005.jpg

Gençlerimizi, kendilerine söz hakkı vermeyen, geleneksek anlamdaki zihinsel şablonlarımızdaki “başarı” anlayışı ile değerlendirdiğimiz bir eğitim sisteminden geçiriyoruz. Bu sistem içinde alışıla geldik “başarı” hikâyelerinden oldukca daha fazlasına imza atmış bir gençle söyleşi etme fırsatı buldum. İşte o kısa sohbetten size aktarmak istediklerim.

Gençler, toplumların geleceğini hazırlayan kişi olma hususi durumunun yanında bugünün en dinamik kesimini oluşturma adına da son aşama mühim bir fonksiyonu yerine getirmektedir. Bu olgu bir toplumun haiz olduğu en mühim potansiyeldir. Bu nedenledir ki; ülkelerin en mühim zenginlikleri haiz oldukları genç nüfusun ta kendisidir.

Öte taraftan bugünün dünyasında genç olmak zor bir iştir. Hele üniversiteli bir genç olmak oldukca daha zor olsa gerek… Bundan dolayı genç dediğimiz kişi, artık her şeyi daha değişik görebilen, daha değişik değerlendirebilen bireydir. Dahası bugünün gençlerinin küresel yetkinlik becerilerine haiz olması gerekliliği vardır. Tam da Mert Karakaya şeklinde…

Sevgili Mert’le, Kıbrıs Türk Eğitim Sisteminden İngiltere’nin önde gelen üniversitelerinden birisi olan Reading Üniversitesine, sonrasında da “Ernst & Young” firmasındaki iş kabulüne varan başarı öyküsünü konuştuk. “Ernst & Young”,  başvuruların bir tek %3’ünün kabul edilmiş olduğu, 140 değişik ülkede etkinlik gösteren internasyonal denetim ve danışmanlık hizmeti veren dünyanın ilk dörtteki finansal firmalarından biri…

Mert’le sohbetimize lise yıllarındaki eğitiminden başladık. Tahmin edebileceğimiz şeklinde ilk sorum: “Lise ve üniversite iyi mi bir eğitim yaşamın oldu?” Mert’in yanıtı, bir gencin verebileceği en samimi yanıttı:

  • Aslen öteki gençlerden değişik değildi yaptıklarım. Lise yıllarında da üniversite eğitimimde de okul notlarım ve girdiğim sınavlarda aldığım puanlarım oldukça iyiydi. Sadece emin olun öyleki tüm zamanımı ders çalışmaya ayıran bir talebe değildim. Hatta diyebilirim ki basketbol oynamak, basketbola ilgilenmek en oldukca zamanımı alan uğraş olmuştur.

O halde yanıtlanması ihtiyaç duyulan daha mühim bir sual vardı: “Peki, fakat seni bu başarıya taşıyan ne oldu?” İşte başarı öyküsünün temel sebepleri bu soruya verilen yanıtın satır aralarındaydı:

  • Sanırım kendimi geleceğe iyi yetiştirebilmişim. Mesela oldukca iyi bir yabancı dil eğitimim var. İngilizceyi ana dilim şeklinde kullanabiliyorum. Okumak istediğim üniversiteye beni taşıyacak derslere odaklanabildim. Kendi sorunlarımı kendim çözmeyi, gelecekte karşıma çıkabilecek olumsuzluklar için kendimi yetiştirmem icap ettiğini öğrendim. Aslen tüm bu özellikleri kazanmamda annemin, babamın ve bilhassa ablamın büyük katkıları var. Hem bu denli mesuliyet alarak yetişmemde esas yol gösterici oldular, hem de benim o yaşlarda fark edemediğim sorunlarla karşı karşıya kaldığımda neler yapmam icap ettiğini öğrenmemi sağladılar. Fakat şunu da söylemem gerek İngiltere’de öğrendiklerim oldukca daha mühim beceriler kazanmama niçin oldu?

 

ss3-003.jpg

Mert’e “İngiltere’de öğrendiklerim derken neyi kastediyorsun?” diye sorduğumda aldığım cevap tam bir ders niteliğindeydi:

  • Burada (İngiltere) düşünce haiz olmak oldukca mühim, aslına bakarsak haiz olduğun bu fikri söylemek ve korumak için çaba sarfetmek daha oldukca mühim… Girişimci olmak, mesuliyet almak oldukca mühim… Değişik görüşlere saygı göstermek, değişik ülkelerden gelen insanlarla beraber çalışabilmek oldukca mühim… Küresel sorunlarla ilgilenmek oldukca mühim, iklim değişikliği, işsizlik ve göçmenlerin sorunları ile ilgilenmek oldukca mühim… İşte tüm bu tarz şeyleri öğrendim.

Ve sorulması ihtiyaç duyulan esas sual: “Mert, böylesine mühim bir şirket senin iş başvurunu niçin kabul etti? Seni öteki mezunlardan değişik kılan neydi?”

  • Bir ihtimal inanmayacaksınız fakat basketbol oynuyor olmam iş başvurumun kabul edilmesinde mühim bir tesiri bulunduğunu söyleyebilirim. Sadece işe kabul edilmemin sebebi iyi bir basketbol oyuncusuyum diye değildi doğal olarak ki… İş görüşmesinde üniversite yıllarında basketbol oynadığımı, üniversitenin 2019 Spor ödüllerine aday seçildiğimi anlattım. Ayrıca uzun bir süre takımın çalıştırıcısı olmadığı için mesuliyet üstlenerek inisiyatif aldığımı, kriz anları yaşadığımda aldığım kararları, karşılaştığım sorunların üstesinden iyi mi geldiğimi ve tüm bunların aslına bakarsak ne kadar zor bir şey bulunduğunu anlattığım da benimle mülakat icra eden şirket yetkililerinin gözlerinin parladığını fark etmiştim…

“Sevgili Mert, oldukca teşekkür ederim. Oldukça keyifli ve mühim mesajların olduğu bir söyleşi oldu.”

ss2-007.jpg

Yukarıda okuduklarınız için birçok şey söyleyebilir. Sadece söylenmesi ihtiyaç duyulan en mühim şey; gençliğin, bir tek geleceğe havale edilecek bir yaş grubu olmadığıdır. Gençlik bugünün ta kendisidir. Gençlik, devamlı etken ve dinamik olma halidir.

Ülkeyi yönetenlere bıkmadan usanmadan söylenmelidir: Gençleri önemseyen uygulamaları hayata geçirmelisiniz, firiklerini dinlemeli, görüşlerine kıymet vermelisiniz. Onlara küresel yeterlilikler kazandıracak sistemler kurmalı, 21’inci yüzyıl becerilerini kazandırmalısınız. Gençlerden yana taraf olmalısınız

 

Bu yazı toplam 4453 kez okunmuştur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.