DOLAR
32,2661
EURO
34,8070
ALTIN
2.411,74
BIST
10.273,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C

Değirmenlik’te TAŞIMACILIK HUZURSUZLUĞU!

Değirmenlik’te TAŞIMACILIK HUZURSUZLUĞU!
30.08.2023 21:50
3
A+
A-

Didem MENTEŞ

Değirmenlik bölgesinde kamu araçları işletmecileri içinde huzursuzluk yaşanıyor. Bölgede hizmet veren 11 otobüs şirketi arasından bir firmanın, Değirmenlik güzergahında ‘T’ izni bulunmayan başka kişilere ilişkin araçlarla talebe taşımış olduğu iddia edilerek, Eğitim Bakanlığı’ndan taşınan talebesi sayısından fazla ödeme yapıldığı iddia edildi.

Öte taraftan Eğitim Bakanlığı’nda taşımacılığa ayrılan 25 milyon TL’lik ödenekten, otobüsteki refekatçilere ödenecek 6 milyon TL’de açık olduğu ileri sürüldü.

YENİDÜZEN’e konuşan Eğitim ve Kültür Bakanlığı Bakanlık Müdürü Ali Düzen, 6 milyon TL’lik bir açık olduğu yönündeki iddiaların mesnetsiz bulunduğunu belirterek, taşımacılıkla ilgili tüm ödemelerin yapıldığını söylemiş oldu. Düzen, bu yıl kamu taşımacılığında yeni bir uygulama yapılacağını belirterek, Okul müdürünün verdiği bilgiler ışığında hepimiz öğrencisini taşıyacak.  Otobüsler taşıdıkları talebe sayısı kadar ücret alacak” dedi.

 

Değirmenlik’te ÖĞRENİCİ TAŞIMACILIĞI firmalar içinde huzursuzluk yarattı… Bölgede hizmet veren 11 otobüs şirketi arasından bir firmanın, bu güzergahta ‘T’ izni bulunmayan başka kişilere ilişkin araçlarla talebe taşımış olduğu, Eğitim Bakanlığı’ndan taşınan talebesi sayısından da fazla ödeme yapıldığı ileri sürüldü… Bakanlık’ta taşımacılığa ayrılan 25 milyon TL’lik ödenekten, otobüsteki refakatçilere ödenecek 6 milyon TL’de açık olduğu da iddialar içinde…

 

Suiçmez: “Erdoğan Eyri ile 150 talebe üstünden ödeme alıyor”

Değirmenlik bölgesinde kamu taşımacılığın meydana getiren Suiçmez şirketi yetkililerinden Fuat Suiçmez, Erdoğan Eyri adlı şirket sahibinin, Değirmenlik güzergahında ‘T’ izni olmayan başka kişilere ilişkin araçlarla talebe taşıdığını iddia ederek, Eyri’nin bulunan 5 ‘T’ izninin Yakın Doğu Üniversitesi güzergahı için geçerli bulunduğunu ileri sürdü. Suiçimez, Eğitim Bakanlığı’nın geçen yıl yapmış olduğu sözleşmelere nazaran her şirkete 50’şer talebe taşıma izni verirken, Erdoğan Eyri’ye 150 talebe taşıma izni üstünden ödeme yaptığını ileri sürdü. İlköğretim öğrencileri için otobüste bulunan 2 refakatçi yerine 3 refakatçi tutarı aldığını ileri sürdü.

Suiçmez, şu iddiaları yapmış oldu: “Değirmenlik bölgesinde kendi araçlarıyla taşımacılık yapmıyor. 5 T izni var fakat bunlar YDÜ’deki araçları içindir. Hem YDÜ’de hem de Değirmenlik bölgesindeki ekmek yiyor. 3 araçla işi meydana getirecek fakat Eğitim Bakanlığı’nda 8 sözleşmesi var. Okul öncesi, ana okul ve ilköğretim öğrencileri için ayrı ayrı refakatçi olur ve ona nazaran ödeme yapılır. Fakat Erdoğan Eyri, bu öğrencilerin hepsini bir otobüse koyarak bir rehber koyup, 3 rehber ödemesi alır. Onlarca defa şikayette bulunmamıza karşın bu adam korunuyor. Haksızlık yapılıyor. Geçen yıl her okul taşınacak okul sayısını bildiriyor. Geçen yıl 100 taneydi. Eğitim Bakanlığı bizimle 50 talebe alımı için sözleşme yapmış oldu. Erdoğan Eyri ile 150 kişilik sözleşme yapmış oldu, bu yıl içinde geçerlidir. İlköğretimde biri minibüsü bir de otobüsü olmak suretiyle toplam 75 talebe üstünden ödenmesi gerekirken, 200 şahıs üstünden iyi mi ödeniyor? Ben bir otobüsle 50 çocuk taşırım, o, bir minibüsle benden fazla para kazanır. Ayrıca geçen hafta otobüste unutulan çocuğun bulunmuş olduğu otobüste Erdoğan Eyri’ye aittir. Sürücü onun damadıydı. Bakanlık, şoförün aynı güzergâhta otobüs kullanamayacağı yönünde karar aldı fakat şimdi Değirmenlik ortaokulu öğrencilerini alıyor. Bir cezada uygulanmadı.”


Eyri: “İddialar mesnetsiz”

YENİDÜZEN’in ulaşmış olduğu Erdoğan Eyri ise tüm iddiaları yalanlayarak, şirketinin 8 tane ‘T’ izni bulunduğunu, bunların 5 tanesinin çalıştırıldığını öne sürerek, kendi araçlarıyla taşımacılığı yaptığını savundu. Değirmenlik köyü, Değirmenlik ortaokulu, Şht. Mehmet Eray İlkokulu ve subay evlatları olmak suretiyle 185 tane öğrenciyi 3 otobüsle taşıdığını ve bu sayı üstünden ödendiğini korumak için çaba sarfeden Eyri, Eğitim Bakanlığı ile geçen dönem meydana getirilen sözleşmeyi göstererek, faaliyette bulunan otobüsleriyle ilgili ‘T’ izinlerini ve evraklarını gösterdi.  Eyri, şu savunmayı yapmış oldu:

“Benim 8 tane ‘T’ iznim var, bunların 5 tanesi kullanılıyor. Yeni araçlarımın evrakları var. Makinede mesele olduğundan aktarma yapamadım. Okullar açılmadan ilkin eski araçlarımın üstünden ‘T’ izinlerini söktüm fakat daha takamadım. 18 Eylül’de okullar açıldı, Salı günü otobüste kalan çocuk vakası oldu. Arabanın işletmeciliği var, muayenesi, servisi tamamdır. Şuanda onun üstünde de ‘T’ iznim var. Benim 8 aracım var, oğlumun ve kardeşimle beraber 13 vasıta var. Karşı firmalar bizi hazmedemedi. Değirmenlik için 5 ‘T’ iznimi kullanıyorum. Rehberlerle meydana getirilen iddialarda doğru değil. Bir rehber bir araçtadır öteki rehber ise öteki aracımdadır. Şuanda 3 otobüsle öğrencileri taşıyoruz. Sabahleyin ben otobüsle yukarı çıkarım ortaokulu alırım. İlkokullar ufak olduğundan onları 7:302dan sonrasında toplarım. 7:30’da aracın biri doğuya biri batıya gider.

Ben araçlarımda hep yenilik yaptım. Ayrıca ben 2011 model otobüs aldım, talebe taşımacılığında ilk kez kullanılıyor. Hep eski model otobüsler kullanılır Karşı taraftaki şirket hep eski otobüsle seyahat yapıyor. Ben evlatları sırf kapıdan alıp kapıya bırakmak için araçları küçülttüm. Zira yollar daracık ve sırf bizlerden istedikleri için aracı küçülttüm. Ben hizmet yapıyorum bunu engellemeye çalışıyorlar.  Benden yakınma edenlerin de YDÜ’de vasıta var. Lefkoşa hattına benim oğlum gider. İlahiyat Koleji’ne de ben giderim. Bizlere hep böldüler. Ben köyden 80, ortaokuldan 50, Şht. Eray İlkokulu’ndan 30 ve 25 subay evlatları olmak suretiyle 185 talebe taşırım. İlkokul öğrencilerini 2 araçla taşırız. Araçlar küçüktür derler fakat yollardan dolayıdır.

 

İddiaların hedefindeki şirket ve Eğitim Bakanlığı tüm iddiaları reddetti, Eğitim ve Kültür Bakanlığı Bakanlık Müdürü Ali Düzen, bu yıl kamu taşımacılığında yeni bir uygulama yapılacağını belirterek, “Okul müdürünün verdiği bilgiler ışığında hepimiz öğrencisini taşıyacak.  Otobüsler taşıdıkları talebe sayısı kadar ücret alacak” dedi.

 

Düzen: “Bu yıl okul müdürünün verdiği bilgiler ışığında hepimiz öğrencisini taşıyacak”

YENİDÜZEN’e konuşan Eğitim ve Kültür Bakanlığı Bakanlık Müdürü Ali Düzen, 6 milyon TL’lik bir açık olduğu yönündeki iddiaların mesnetsiz bulunduğunu belirterek, taşımacılıkla ilgili tüm ödemelerin yapıldığını söylemiş oldu. Düzen, bu yıl kamu taşımacılığında yeni bir uygulama yapılacağını belirterek, “Okul müdürünün verdiği bilgiler ışığında hepimiz öğrencisini taşıyacak.  Otobüsler taşıdıkları talebe sayısı kadar ücret alacak” dedi.

Düzen, şunları aktardı: “Geçen dönem taşımacılığa kuruşuna kadar ödemeler yapılmış oldu. Bu yıl Kar-İş ile yeni protokol yapılıyor, imzaya kaldı. 31 Ekim’e kadar tüm şoförlerden evraklarını getirmelerini istiyoruz. Okullar yavaş yavaş yerleşiyor, tüm okullardan talebe sayısı gelecek. Okulların açıldığı gün sözleşme yapamayız şundan dolayı talebe sayıları net değil. Geçen yılki rakama nazaran yapılsa sorun olur. Dolayısıyla bu süreç içinde, biz, okullardan gelecek sayılarla tüm taşıyıcıları mecburi tutuyoruz ve 31 Ekim’e kadar evrakları getirecekler. Evraklar geldikçe biz sözleşmeleri yapıyoruz. Kasım ayından itibaren sözleşmeler yapılacak. Geçen yıl meydana getirilen sözleşmeler, yenisi yapılana kadar devam eder. ‘T’ izni olmayan birisiyle sözleşme yapmıyoruz. Aslına bakarsan ödeneğe gittiğinde ‘T’ izni eğer olmazsa ödenemez. Bu üç elden geçer ve gider. Sadece kaç tane ‘T’ izni var ise, taşımış olduğu talebe kadar ödeme alırdı. Bu yıl taşıdıkları talebe sayısı kadar ücret alacaklar. Geçmişte yerine nazaran doluluk oranı diye bir şey vardı. Bunlar hep kaldırıldı. Bilhassa aynı bölge içinde birden fazla taşıyıcılar var ise, bu şekilde bir uygulama getirildi. Değirmenlik’te geçenlerde bir toplantı yapılmış oldu. Bilhassa ilköğretim ile ilgili bir sorun yaşanmıştı. Kimin ne kadar talebe taşıyacağı, kaç tane çocuk için ödeme alacakları, kimin hangi güzergahtan geçeceği hepsine paylaştırıldı. Mesela oradaki ilkokulda 150 talebe var ise ve 3 tane taşımacı var ise, bu 3 şirket o öğrencileri paylaşacak. 150 öğrenciyi 50’şer taneden paylaşacak. Otobüslerin sığdığı kadar alınacak. Geçmişte aktarmalar yapılırdı, bu aktarmalar olamayacak. Okul müdürlerine yetki verdik. Otobüsün plakasını, şoförünü, refakatçisini hepsini belirleyecek. Değişim yapmayacak, değişim meydana getirecek olursa yedi gün içinde okul müdürüne izin verecek. Bilhassa Değirmenlik bölgesinde bu şekilde bir tedbir alınmıştır, kimse kimsenin hakkını yemeyecek. Okul müdürünün verdiği bilgiler ışığında hepimiz öğrencisini taşıyacak”

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.