DOLAR
32,3956
EURO
34,7914
ALTIN
2.403,79
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

EĞİTİM BAKANLIĞINA SORULAR

EĞİTİM BAKANLIĞINA SORULAR
04.03.2024 17:53
8
A+
A-

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Fiil, Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın onay verdiği Çanakkale Kamp ve Seyahat Programı’na kızların ve adamların ayrı ayrı dönemlerde katılacak olmasını eleştirdi. 

KTOEÖS Yönetim Kurulu adına yazılı izahat icra eden Fiil, Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı’na, “Gençlik Dairesinin düzenlemiş olduğu kamplarımız karma iken, 11-18 yaş arası gençleri potansiyel ahlaksız olarak gören bu anlayış çerçevesinde hazırlanmış bu kampı, yasalarımıza karşın uygun mu görüyorsunuz? Yoksa bu bir dayatma mıdır?” sorusunu yöneltti. 

Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın tüm okullara yazı göndererek, TC Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafınca gerçekleştirilecek ve tüm harcamaları karşılanacak Çanakkale Kamp ve Seyahat Programına katılımın sağlanmasını uygun gördüğünü bildirdiğini belirten Fiil, bakanlığa bu mevzuya ilişkin 14 sual yöneltti. 

Kamp dönemlerini gösteren çizelgenin okullara açık şekilde iletilmek yerine okul müdürlerine hususi ileti olarak gönderildiğini kaydeden Fiil, 30 Haziran’dan 14 Eylül’e kadar üçer günlük 14 dönem toplam 5 bin 544 talebe gönderilmesinin planlandığını açıkladı. 

Fiil, “Sadece bu kamp dönemlerinde göze çarpan oldukca mühim bir nokta vardır; kızların ve adamların ayrı ayrı dönemlerde gitmesi tasarlanmıştır. 8 değişik dönemde adam öğrenciler,6 değişik dönemde ise kız öğrenciler” dedi. 

Son yıllarda Kıbrıs Türk toplumu için ‘dönüştürme’ emek harcamaları başlatıldığını korumak için çaba sarfeden Fiil, bu çalışmaların “Koordinasyon Ofisi dayatmaları, nüfus aktarımıyla birlikte demografik yapımızın değiştirilmesi, tanrı bilim kolejinin açılması yanında eğitim sistemimiz içindeki eklemlemeler, camilerin artırılması, kuran kursları, aile ziyaretleriyle dini sohbetler ve son olarak da Din İşleri Yasası Değişim Önerisiyle öğrencilere okul saati haricinde dini eğitim verme serbestliğinin sağlanması” hedefiyle kendini gösterdiğini iddia etti. 

“KARŞI ÇIKMALIYIZ”

Öğretmenlere, velilere, tüm topluma davet icra eden Fiil, “Eğitimimize, kültürümüze, kimliğimize, değerlerimize, nüfus yapımıza, yasalarımıza karşı meydana getirilen saldırılara, hedeflenen yurttaş modeliyle gelecekte oluşturulması planlanan dönüştürme çalışmalarına boyun eğmemeli, hep beraber geç kalmadan karşı çıkmalıyız. Bu, bu topraklarda varlığını sürdürecek olan gelecek nesillerimiz için yapmamız ihtiyaç duyulan en mühim görevimizdir” ifadelerini kullandı. 

Fiil, hedefi ve meydana getirilen emek harcamaları seyredip yorum yapmadığını öne sürdüğü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, siyasal parti ve Avrupa Birliği yetkililerini de eleştirdi. 

SORULAR

Fiil, Mili Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na şu soruları yöneltti: 

“1. Türkiye’de gençlik ve spor bakanlığına bağlı olan gençlik hizmetleri müdürlüğü tarafınca 2012 yılı gençlik kampları uygulama emirinde meydana getirilen değişiklikle karma kamp uygulamasına son verilmiştir. Kısacası 2012 yılından itibaren gençlik kamplarında kızların ve adamların bir arada eğlenmesi ve zaman geçirmesi yasaklanmıştır. Muhafazakârlığın açık açık yobazlığa dönüştürüldüğü bu haremlik selamlık uygulamasının devletimizde uygulanmasını uygun mu görüyorsunuz? Bu çağdışı, cinsiyetçi yaklaşıma onay mı veriyorsunuz? 

2.Gençlik Dairesinin düzenlemiş olduğu kamplarımız karma iken 11-18 yaş arası gençleri potansiyel ahlaksız olarak gören bu anlayış çerçevesinde hazırlanmış bu kampı yasalarımıza karşın uygun mu görüyorsunuz? Yoksa bu bir dayatma mıdır?

3.Bu kamp çerçevesinde öğrencilerin tam olarak nerede kalacağı biliniyor mu? Program içinde ne olduğu tam olarak nedir? Bilginiz var mı?

4.Kamp dönemlerini gösteren çizelgeyi okullara açık bir halde göndermek yerine müdürlere kapalı gruptan hususi mesajla göndermenizin amacı nedir?

5.Öğrencilerle gidecek olan öğretmenler de haremlik selamlık uygulamaya mı doğal olarak olacaktır?

6.Amaçlarından biri ortak kültür değerlerinin kuvvetlendirilmesi, bir diğeri, ülkelerin kültürü, zamanı ve eğitim sistemlerinin daha iyi tanıtılması olarak lanse edilen kardeş okul projesiyle Türkiye’deki okulların ziyaret edilmesi, öğrencilerin aileler yanında kalmış olarak kültürlenmesi! ve bunun bakanlığın bilhassa son bir senedir okullara katılım için teşvik dozunu artırmasının sebebi nedir? Bu projenin gerçek hedefleri nedir?

7.İlahiyat kolejinin açılması ve orada Ulusal Eğitim Yasamıza ve Anayasamıza aykırı eğitim verilmesiyle bu toplumun geleceğinin insan modelini oluşturma çalışmalarının hedeflendiğinin bilincinde değil misiniz? 

8. Kamusal eğitimin, yasalarımız çerçevesinde uygar, eşit, laik, demokratik ve parasız olması icap ettiğini unuttunuz mu?

9.İlahiyat kolejinde kız öğrencilerin başının kapatılması teşvik edilmektedir. Bu yasal mıdır? ‘Çocuk Haklarına Dair Sözleşme (Onay) Yasasına da aykırı değil midir? Toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesini gözeten bir eğitim sistemi hedeflenirken bu çağdışı çalışmalara niçin göz yumuyorsunuz? 

10.18 yaşından minik, olgunluk çağına gelmemiş küçüklere dini eğitim verilmesi Eğitim psikolojisinin neresindedir? Bu istismar değil midir?

11.Gerici zihniyetin her aktivitede kendini gösterdiği bu okulun lise bölümünde kız spor ekibi yoktur, oluşturulması engellenmektedir. Haberiniz var mıdır? Denetleme yetkiniz var mıdır? 

12.Bu okulda dershane açılacağı duyurusu bizzat okul idaresi tarafınca talebe ve öğretmenlere duyurulmuştur. Bu yasadışı değil midir? Buna izin verdiniz mi?

13.İlahiyat Koleji dışındaki devlet okullarında öğrencilere yurt imkânı sağlanmazken, ayrıcalıklı bir halde İlahiyat Kolejine yurt ve her türlü imkânın sağlanması Anayasamızın eşitlik ilkesiyle bağdaşıyor mu? 

14.Bu okulun yurtlarını kim yönetiyor? Yurtlarda abilik, ablalık sistemi var mı? Yurtların okulun içinde de ofisi var mı? Namaz kılmayı aksatan ve elindeki çizelgeyle bunun tespit edilmiş olduğu öğrencinin bir sonraki yıl yurtta kalması tehlikeye giriyor mu? Yurtları denetleyebiliyor musunuz?”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.