DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Ekonomik Protokol’de “A-B Öğretmen” krizi

Ekonomik Protokol’de “A-B Öğretmen” krizi
10.10.2023 03:42
2
A+
A-

En mühim çıkmaz “A Öğretmen”, “B Öğretmen” uygulamasına son verilmek istenmesi ile yaşanıyor.

Kıdemli öğretmenlerin ilköğretimde haftalık 25, ortaöğretimde ise haftalık 20 saat olan ders saatini 15 saate kadar indiren “A – B Öğretmen” uygulamasının kaldırılması tartışılıyor.

 Bir başka irdelemenin “öğretmenlerin hazırlık ödeneği”nin kaldırılması ya da “kriz sürecinde geçici olarak dondurulması” yönünde olduğu söylendi.

ÇAVUŞOĞLU, ANKARA’DA

 Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, “resmi temaslar” için Ankara’da. YENİDÜZEN’in ulaşmış olduğu Eğitim Bakanı, “Bu yönde konuşmak ya da spekülasyonlar üstüne izahat yapmak doğru olmaz, dönünce konuşuruz” dedi.

Meltem SONAY

Türkiye ile KKTC arasındaki “Ekonomik Protokol” bu kez eğitime kilitlendi. Bilhassa “A-B öğretmen uygulaması” ve “hazırlık ödeneği” münakaşa yarattı.
Öğretmenlerin “Hazırlık Ödeneği”nin kaldırılması ya da ekonomik kriz sürecinde geçici olarak dondurulması istendiği iddiası ortaya atıldı.
“Hazırlık Ödeneği”ne yönelik, hem Türkiye hem de KKTC heyetinden değişik Maliye uzmanlarının değişik formüller ürettiği öne sürüldü.
En mühim çıkmaz ve uzlaşmazlık ise “A Öğretmen”, “B Öğretmen” uygulamasına son verilmek istenmesi ile yaşanıyor. Kıdemli öğretmenlerin ders yükünü azaltan “A Öğretmen” ve “B Öğretmen” uygulamasına son verilmesi “Ekonomik Protokol” taslağı ile masaya getirildi.
Bu iki kategori, kıdemli öğretmenlerin, ilköğretimde haftalık 25, ortaöğretimde ise haftalık 20 saat olan ders saatini 15 saate kadar indiriyor.

Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun bu yönde adım atılması halinde hükümetin büyük sorun yaşayacağı görüşünü ortaya koyduğu ve hemen hemen uzlaşı sağlanamadığı öğrenildi.

Bu iddialar, resmi isimlerce doğrulanmadı ya da yalanlanmadı. Türkiye ve KKTC teknik heyetinden uzmanların, “A Öğretmen” ve “B Öğretmen” kategorilerinin eşitsizlik ve verimsizlik yarattığı iddiasını da ortaya koyduğu bildirildi.
“A Öğretmen” ve “B Öğretmen” uygulamalarının ortadan kaldırılması için yasal değişikliğe de gereksinim duyuluyor.

Eğitim Bakanı Çavuşoğlu: Dönünce konuşuruz

YENİDÜZEN’in bu yöndeki sorularını yanıtlayan Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, “spekülasyonlar üstünden izahat yapmak istemediğini” açıkladı.

Şu sıralar “resmi temaslar” için Ankara’da bulunan Çavuşoğlu, şu anda bu mevzuda konuşmanın doğru olamayacağını söylemiş oldu, ‘Dönünce konuşuruz” dedi.

Çavuşoğlu Ankara’da, ‘resmi temaslar’da…

Ziraat Bakanı Nazım Çavuşoğlu dün, ‘resmi temaslarda’ bulunmak suretiyle Ankara’ya gitti.

Çavuşoğlu’nun Ankara ziyaretinin protokolle ilgili olmadığı söylenirken, ziyaretin daha oldukca ‘yükseköğrenim’ ve ‘denklikler’ gündemli olduğu da elde edilmiş bilgiler içinde.

Dün, Türkiye Kültür ve Gezim Bakanı Mehmet Ersoy’la görüşen Çavuşoğlu’nun bugün Türkiye Ulusal Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanı sıra YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ile bir araya gelmesi planlanıyor.

Çavuşoğlu’na Ankara temaslarında Müsteşarı Aytunç Şirket, Yükseköğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Dr. Ziya Öztürker ile Kültür Dairesi Müdür Şehbal Hamzaoğulları,  Talim Terbiye Dairesi’nin eski ve yeni Müdürleri Murat Aktuğ ve Salih Sarpten de birlikte rol alıyor.

‘A Öğretmen’, ‘B Öğretmen’de ciddi münakaşa!

Ekonomik Protokol emek vermesi çerçevesinde Eğitim Başlığı altında görüşülen mevzular içinde en ciddi sıkıntının, Öğretmenler Yasası’nda da bulunan ‘A Öğretmen’, ‘B Öğretmen’ uygulamasında olduğu ifade ediliyor.

Ekonomik Protokol’le ilgili taslakta kıdemli öğretmenlerin, haftalık 25 saat olan ders saatini 15 saate kadar indiren bu uygulamanın kaldırılması var.

Öğretmenler Yasası’na nazaran hizmetinde ilkin 20, peşinden da 25 yılını dolduran öğretmenler, ilkin ‘B Öğretmen’, peşinden da ‘A Öğretmen’ kademesine aşama kaydediyor, ilköğretimde 25, ortaöğretimde de 20 olan haftalık ders saatleri 15’e kadar düşüyor.

‘Yeni öğretmen alımı’na karşı…

Protokol taslağındaki bu yöndeki ısrarlı talebinin sebebinin, öğretmenlerin ders sayılarının düşmesinin ‘kamuya yeni öğretmen alımı’ anlamına gelmesinden kaynaklandığı söyleniyor.

Öğretmenlerin çalışmış oldukları senenin artmasına bağlı olarak ders saatlerindeki azalmanın yaratacağı ‘boşluk’ için gerekecek öğretmen istihdamına sıcak bakılmıyor.

Hazırlık Ödeneği’nde durum karışık

Ekonomik Protokol’de öğretmenlerin ‘Hazırlık Ödeneği’ne ilişkin de pürüzler olduğu ifade ediliyor.

Öğretmenlerin “Hazırlık Ödeneği”nin kaldırılması ya da ekonomik daraltma sürecinde geçici olarak dondurulmasının istendiği söylenirken, “Hazırlık Ödeneği”nin protokolde asla yer almadığı, hükümetçe bu ödeneğe protokolde yer verilmediği de iddialar içinde yer ediniyor.

yeniduzen-satin-aliniz-20190709115843.jpg

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.