DOLAR
32,2797
EURO
34,7164
ALTIN
2.389,95
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
19°C
İstanbul
19°C
Açık
Pazartesi Açık
22°C
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Çok Bulutlu
17°C

Evlatların ilk okuma-yazma eğitiminde en sık karşılaşılan mesele: ‘Velilerin ilgisizliği’

Evlatların ilk okuma-yazma eğitiminde en sık karşılaşılan mesele: ‘Velilerin ilgisizliği’
14.08.2023 05:36
4
A+
A-

Fehime ALASYA

Kıbrıs’ın kuzeyinde ilkokuma yazma öğretimi araştırıldı, 30 okul yöneticisinin görüşleri temelinde mevzu mercek altına alındı.  

Talim ve Terbiye Dairesi eski Müdürü Aşkın Doygunel ve öğretim görevlisi Ahmet Güneyli tarafınca meydana getirilen ‘Öğretim Liderleri Olarak Okul Yöneticilerinin Görüşleri Temelinde İlkokuma Yazma Eğitimi Değerlendirilmesi’ isminde araştırmada ihtimaller içinde çözüm bulguları da ortaya kondu.

Meydana getirilen araştırmada;  okul yöneticilerinin en sık karşılaşmış olduğu sorunların başlangıcında ‘velilerin ilgisizliği’ geldi bu probleminin, aile-öğrenci kaynaklı olduğu görüldü.

Söz mevzusu sorunları ‘eğitim programının nitelikli problemi’ ve ‘derslik mevcutlarının kalabalık oluşu’ takip etti.

Çalışmada; ek olarak “ilkokullara yönelik rehberlik biriminin kurulması” gerektiği üstünde duruldu, okul yönetimlerinin ilkokuma yazma eğitimindeki sorunları çözmesine yönelik derslik mevcutlarını düzenlemesi, öğretmenlere bu konudaki sorunları çözmesine yönelik hizmet içi eğitimler düzenlenerek, kurslara katılmaları gerektiği yer aldı.

30 okul yöneticisi…

Araştırmada;  Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na bağlı ilköğretim okullarında vazife icra eden 30 okul yöneticisi emek verme grubunu oluşturdu.

Cinsiyet eşitliği, yaş grubu, mezun olunan üniversite, toplam emek verme süresi, değişik beş ilçe ve okullardaki talebe sayısı kriterleri baz alındı.

ARAŞTIRMADA ORTAYA ÇIKAN ÖNEMLİ BULGULAR:

  • Okul yöneticilerinin en sık karşılaşmış olduğu mesele: Velilerin ilgisizliği, eğitim programının nitelikli problemi ve derslik mevcutlarının kalabalık oluşu
  • ‘Velilerin ilgisizliği’ problemi, aile-öğrenci kaynaklı…
  • ‘Eğitim programının nitelikli problemi’, Kıbrıs’ın kuzeyindeki genel eğitim sistemiyle ilgili…
  • ‘Derslik mevcutlarının kalabalık oluşu’, okul ve okul yönetimiyle ilgili…
  • İlkokullara yönelik rehberlik birimi kurulmalı.
  • Azca okullara talebe kaydırılmalı, derslik sayısı artırılmalı.
  • Hizmet içi eğitimler düzenlenmeli, öğretmenler kendilerini geliştirmek için bu kurslara katılmalı.
  •  Talebe anne-babaları ‘veli eğitimlerine’ katılmalı, veli-okul ortaklaşa iş desteklenmeli.
  • İlk okuma yazma eğitiminde uzmanlaşmış denetmenler yetiştirilmeli.

 

 

İlk okuma-yazmadaki problemler 4 başlıkta toplandı…

Talebe gelişimine uygun ve öğrenmeyi merkeze alan öğretim…

Araştırmada, ilk okuma-yazma eğitiminde ortaya çıkan problemler dört ana başlık altında toplandı.

Buna nazaran; okul yöneticilerinin öğretmenlerden beklentileri, kendi sorumluluklarına, eğitimdeki sorunlara ve bu sorunların çözüm önerilerine ilişkin görüşler çalışmada yer aldı.  

Meydana getirilen çalışmada okul yöneticisinin okuma yazmayı öğreten birinci derslik öğretmeninden beklentileri içinde ilk sırada ‘talebe gelişimine uygun ve öğrenmeyi merkeze alan öğretim yapmak’ yer aldı.

Okul yöneticilerinin beklentilerini sırasıyla ‘öğrenciye rol model olmak ve pozitif kişilik özelliklerine haiz olmak’, ‘etkili eğitim gerçekleştirmek’, ‘öğretmenliği sevmek’ ve ‘iş disiplinine haiz olmak’ takip etti.

‘Öğrencilerin gelişimini destekleme’ okul yöneticilerinin en büyük sorumluluğu

Okul yöneticilerinin sorumlulukları da çalışmada yer aldı, bu mevzuda yöneticilerin verdiği cevaplar paylaşıldı.

Çalışmaya katılan yöneticilerin en büyük sorumluluğunun ‘öğrencilerin gelişimini destekleme’ olduğu açıklandı.

Bununla beraber okul yöneticilerinin; ‘öğretmen seçme ve öğretmene destek olup rehberlik etme’, ‘öğretmene öğrenme ortamını düzenleme’ ve ‘ölçme-değerlendirme sürecine katılma’ konularının da kendi sorumlulukları yer içinde olduğu ifade edildi.

VELİLERİN İLGİSİZLİĞİ, EĞİTİM PROGRAMLARINDAKİ SORUNLAR, SINIFLARIN KALABALIKLIĞI!… Meydana getirilen araştırmada;  okul yöneticilerinin en sık karşılaşmış olduğu sorunların başlangıcında ‘velilerin ilgisizliği’ geldi bu probleminin, aile-öğrenci kaynaklı olduğu görüldü. Söz mevzusu sorunları ‘eğitim programının nitelikli problemi’ ve ‘derslik mevcutlarının kalabalık oluşu’ takip etti.

 

Yöneticilere nazaran en büyük mesele: ‘Velilerin ilgisizliği’

Araştırmada okul yöneticilerinin eğitimdeki sorunlara ilişkin görüşleri de paylaşıldı, en sık yaşanmış olan üç madde açıklandı.

Buna nazaran okul yönetiminin en fazla ‘velilerin ilgisizliği’, ‘eğitim programının nitelikli problemi’ ve ‘derslik mevcutlarının kalabalık oluşuna’ yönelik sorunlarla karşılaşmış olduğu ifade edildi.

Yöneticilerin ek olarak ‘bireysel eğitimin yapılmaması’, ‘sık öğretmen değişikliği’ ve ‘fiziki ortamın yetersizliği’ şeklinde değişik problemler da yaşamış olduğu çalışmada yer aldı.

Problemler genel anlamda aile-öğrenci ve genel eğitim sistemiyle ilgili…

Çalışmada; velilerin ilgisizliği’ problemininin, aile-öğrenci kaynaklı olduğu görüldü.

İkinci sırada yer edinen ‘eğitim programının nitelikli problemi’ mevzusunun ise Kıbrıs’ın kuzeyindeki genel eğitim sistemiyle ilgili olduğu göze çarptı.

 ‘Derslik mevcutlarının kalabalık oluşu’ probleminin ise okul ve okul yönetimiyle ilgili olduğu açıklandı.  

 

 ÇÖZÜM BULGULARI DA PAYLAŞILDI… Talim ve Terbiye Dairesi eski Müdürü Aşkın Doygunel ve öğretim görevlisi Ahmet Güneyli tarafınca meydana getirilen ‘Öğretim Liderleri Olarak Okul Yöneticilerinin Görüşleri Temelinde İlkokuma Yazma Eğitimi Değerlendirilmesi’ isminde araştırmada ihtimaller içinde çözüm bulguları da ortaya kondu.

 

Madde madde çözüm önerileri…

“İlkokullara yönelik rehberlik biriminin kurulmalı”

Meydana getirilen araştırmada çözüm önerilerine de yer verildi.

Buna bağlı olarak ilk okuma yazma eğitimindeki sorunları çözmesine yönelik, ilkokullara yönelik rehberlik biriminin kurulması gerektiği üstünde duruldu.

Okul yönetimlerinin sorunlarının çözümü için ise derslik mevcutlarını düzenlemesi gerektiği, şu demek oluyor ki azca okullara talebe kaydırarak ve derslik sayısını artırarak çözüm üretilmesi gerektiği ifade edildi.

Ek olarak hizmet içi eğitimlerin düzenlenmesi ve öğretmenlerin kendilerini geliştirmek için bu kurslara katılmalarına da vurgu yapılmış oldu.

“Veli-okul ortaklaşa iş desteklenmeli”

Talebe anne-babalarının ‘veli eğitimlerine’ katılmalarının sağlanması ve veli-okul işbirliğinin desteklenmesi gerektiği açıklandı.

Bunlarla beraber; ilk okuma yazma eğitiminde uzmanlaşmış denetmenlerin yetiştirilmesi ve okullara gönderilerek öğretmenlere destek verilmesinin önemine değinildi.

Araştırmada; okul yöneticilerine öğretim liderliği mevzusunda hizmet içi eğitimlerin sunularak, okullardaki öğretimin niteliğinin artabileceğine yer verildi.

 

yeniduzen-satin-aliniz-230.jpg

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.