DOLAR
32,2855
EURO
34,8109
ALTIN
2.452,26
BIST
10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Açık
20°C

“Eylül ayında konteyner derslik, konteyner okul, çadır istemiyoruz”

“Eylül ayında konteyner derslik, konteyner okul, çadır istemiyoruz”
20.09.2023 03:45
2
A+
A-

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), “zelzele risk raporunda öncelikli olmalarına karşın ileri tetkikleri yapılmadığı” sebebi öne sürülerek bugün 12 okulda greve gitti.

Değirmenlik İlkokulu önünde “Okul Güvenliği, Problemler ve Çözüm Önerilerimiz” temalı basın açıklaması icra eden sendika yetkilileri, güvenli bir okul ve eğitim ortamı için 13 maddelik taleplerini kamuoyu ile paylaştı.

 

Maviş: “Bu ülkenin yetişmiş insan gücü, data, beceri ve potansiyeli var”

KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş konuşmasında, Türkiye’den öğretmen talep edilmesini eleştirdi. Ülkede işi olmayan öğretmenler bulunduğunu dile getiren Maviş, “Bu ülkenin yetişmiş insan gücü, data, beceri ve potansiyeli var” dedi.

14 değişik branşta TC Eğitim Bakanlığı’na bağlı 280 öğretmenin halihazırda okullarda vazife yaptığını dile getiren Maviş, tüm öğretmenlerin emeklerine teşekkür edilerek, Türkiye’den öğretmen talep edilmesinin sonlandırılmasını istedi. Maviş, “bu durumun utanç verici bulunduğunu” savundu.

 

“Eylül ayında konteyner derslik, konteyner okul, çadır istemiyoruz”

İlköğretimde 5 okulda binaların boşaltıldığını, 3 okula konteyner sınıflar konulduğunu, 2 okulda ise binaların kullanılmadığını ifade eden Maviş, “Eylül ayında konteyner derslik, konteyner okul, çadır istemiyoruz” dedi. Maviş, binaların onarım edilmesi, tekrardan yapılması icap ettiğini kaydetti.

Ailelere de seslenen Burak Maviş, “Okullar kalabalık ise, binalar riskli ise, talebe, öğretmen mutsuz ise, sizlerden hela kağıdı için bile para talep ediliyor ise bundan Eğitim Bakanlığı mesuldür” dedi.

Evlatların eğitiminin teminatının öğretmen bulunduğunu vurgulayan Maviş, ailelerin bu mevzuda öğretmene itimat duymaya devam etmesi icap ettiğini belirterek, beraber savaşım çağrısı yapmış oldu.

Okulların bugün okul yöneticileri, öğretmenler ve ailelerin yardımıyla ayakta durduğunu dile getiren Maviş, Eğitim Bakanı’na çekilme çağrısı yapmış oldu.

 

Güler: “Evlatların okulda can güvenliği yok”

Değirmenlik Okul Aile Birliği Başkanı Recep Güler de, evlatların okulda can güvenliği olmadığını belirterek, Ulusal Eğitim Bakanlığı’nı göreve çağrı etti.

 

Basın açıklaması

Arkasından KTÖS Eğitim Sekreteri Süleyman Gelener hazırlanan basın açıklamasını okudu.

Gerçek eğitim gündemlerinden birinin zelzele risk raporu ve okul güvenliği bulunduğunu dile getiren Gelener, İnşaat Mühendisleri Odası’na bağlı kişilerin bir ay şeklinde kısa bir sürede ülke genelinde ortalama 200 okulda 835 binayı tarayarak, ihtimaller içinde bir zelzele esnasında yıkılma durumuna nazaran risk sıralaması yaptığını açıkladı. 

Rapora nazaran, yalnız belirli okullar değil ülke genelinde neredeyse tüm devlet okullarının ve hastanelerinin kesinlikle bir bakım-onarımdan geçmesi icap ettiğinin tespit edildiğini kaydeden Gelener, “İleri tetkiklerin yapılarak, bu binaların güçlendirilmesi, bir bölümünün yıkılması ya da tamamen tekrardan yapılması gerekmektedir” dedi.

İlköğretimde 112 okulda öğretmenlerin vazife yaptığını dile getiren Süleyman Gelener, bu okulların 89 tanesinin 1974 öncesi inşa edildiğini, 50 yılda ise yalnız 23 yeni okul inşa edildiğini belirtti. Gelener, bu okulların inşaat aşamasında yönetmelikler gereği saha ve araç-gereç kontrollerinin ne kadar sıhhatli ve standartlara uygun yapıldığının ise bilinmediğini öne sürdü.

Mart ayından beridir gösterilen sıralama üstünden okul binalarının ileri tetkiklerinin yapılması ve detaylı bir raporun ortaya çıkmasını beklediklerini kaydeden Gelener, “hükümet ve Eğitim Bakanlığı’nın bunun niçin tamamlanmadığına dair toplumu bilgilendirmediğini” belirtti.


13 maddelik talep

Okullarda sıhhatli ve güvenli bir eğitim-öğretim ortamı oluşturulması için lüzumlu tüm tedbirlerin alınması icap ettiğini ifade eden Gelener, sendikanın, 13 maddelik taleplerini sıraladı. Talepler şöyleki:

“-Okul bina ve eklentilerinde çekince arz eden durumların ivedilikle ortadan kaldırılması

-Okul çevre trafiğinin okul giriş-çıkış saatlerinde nezaret altına alınması

-Okul çevresinde öğrencilerin toplumsal ve sıhhat bakımından gelişimini negatif etkileyen hususların belirlenmesi ve bu bağlamda tedbirlerin alınması

-Okul bahçelerinde bulunan her türlü oyun parkı ve spor alanının güvenli bir halde düzenlenmesi

-Okul bahçesinde öğrenciler için çekince oluşturan trafo şeklinde ciddi çekince kaynaklarının acilen kaldırılması

-Okul ve okul çevresinin yeterince aydınlatılması

-Yaşanabilecek her türlü naturel afet ve acil durum karşısında okul nüfusu ve öğretmen sayısı dikkate alınarak, belirli çalışanlara bu mevzularda eğitimlerin verilmesi

-Okul bina ve eklentilerinde yangın tehlikesine karşı önlemler alınması

-Okullarda temizlik ve hijyen koşullarının en üst düzeyde sağlanması yönünde tedbirlerin alınması

 -Okulların derslik, laboratuvar, kantin vb. şeklinde yerlerde ısı, ışık ve havalandırmanın sıhhat şartlarına uygunluğu yönünde lüzumlu önlemlerin alınması

-Güvenli ve sıhhatli okul ortamının sağlanması, sürdürülebilir şartların oluşturulması için her türlü eğitim ve rehberlik faaliyetlerine ehemmiyet verilmesi

-Okul ve kurumlarda sertlik, saldırganlık ve akran zorbalığı oluşmasına niçin olabilecek risk faktörlerinin belirlenmesi ve bu faktörlerin etkilerini en aza indirecek tedbirlerin alınması

-Okul binalarına kamera ve alarm sistemlerinin kurulması”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.