DOLAR
32,2003
EURO
34,7697
ALTIN
2.418,97
BIST
10.055,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

“Görevlendirme siyasetin elinde olduğu sürece bu tartışmalar bitmeyecek”

“Görevlendirme siyasetin elinde olduğu sürece bu tartışmalar bitmeyecek”
27.09.2023 22:24
5
A+
A-

Serap ŞAHİN

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili Devrim Barçın, Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun kendi seçtiği ve öğretmenlik formasyonu olmayan 230 kişiyi, ilköğretim öğretmeni olarak istihdam ettiğini iddia etti.

Mevzuyla ilgili YENİDÜZEN’e konuşan KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, Öğretmenler Yasası’nın 10A ve 10B maddesine gore geçici vazife verildiğine işaret ederek “Bu madde yoruma açıktır, pedagojik formasyon aranmaksızın Eğitim Bakanlığı’na sınırsız yetki vermektedir” dedi. “Geçici öğretmenlik ile ilgili vazife verme süreci siyasetin elinden kurtarılmalıdır” diyen Maviş, “Siyasetin elinde olduğu sürece bu tartışmalar asla bitmeyecektir” şeklinde konuştu.

Maviş, “Vazife almak isteyen kişiler, İlköğretim Dairesi’ne müracaat yapar. Buradaki tek kriter yalnız müracaat yapmaktır. Geri kalan süreç siyasetin iki dudağı arasındadır” ifadelerini kullandı.

Öte taraftan YENİDÜZEN’in sorularını yanıtlayan Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise, istihdamın kurallara gore yapıldığını söylemiş oldu. Çavuşoğlu, “Branşlara dikkat ederek en verimli şekilde istihdam yapıyoruz. Imtihan yapılmayan branşlarda müracaat sahiplerinden hangisini seçersek seçelim gene aynı iddialarda bulunacaktılar. O yüzden bölgelere gore seçim yaptık” dedi.

 

“Eğitim Bakanlığı torpille 230 kişiyi ilköğretim öğretmeni atadı”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili Devrim Barçın, kişisel toplumsal medya hesabından yapmış olduğu açıklamada, Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun kendi seçtiği ve öğretmenlik formasyonu olmayan 230 kişiyi, ilköğretim öğretmeni olarak istihdam etmiş olduğu iddialarında bulunarak, geçici öğretmen istihdamının devlete aylık maliyeti 9 milyon TL, 9 aylık maliyeti ise 81 milyon TL bulunduğunu söylemiş oldu.

Barçın, Eğitim Bakanı’nın, 230 kişiyi istihdam etme yetkisini adaletli bir halde kullanmadığı iddialarında bulunmuş oldu. Barçın’ın paylaşımı şöyleki:

“Birçoğunun öğretmenlik formasyonu ile yakından uzaktan ilgisi olmayan, tamamen Eğitim Bakanının seçtiği 230 şahıs, geçici öğretmen olarak ilkokullarımıza istihdam edildi. Bu torpilli geçici öğretmen istihdamının Devlete aylık maliyeti 9 Milyon TL, 9 aylık maliyeti ise 81 Milyon TL’dir. Geçtim maliyeti, öğretmenlik mesleği ile yakından uzaktan ilgisi olmayanları ilköğretim çocuklarımıza eğitim vermek suretiyle ilkokullara atıyor Eğitim Bakanı. Öğretmenler (Değişim) Yasası’nda bu keyfiliğin kaldırılmasına yönelik madde önerilerimize niçin UBP’nin şiddetle karşı çıkmış olduğu daha iyi anlaşılıyor şimdi. En azından ortaöğretimdeki öğretmenlik imtihanlarına girenlerden sıra ile alsalar, o kişilerin öğretmenlik formasyonu var. Fakat olur mu asla! Eğitim Bakanı, 81 milyon TL’lik bütçe ile 230 kişiyi istihdam etme yetkisini adaletli bir halde kullanır mı asla! Hepimiz öteki tarafa bakarken bu tarafta neler yapıyorlar neler !!!”


KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş

“Geçici öğretmenlik ile ilgili vazife verme süreci siyasetin elinden kurtarılmalıdır”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, geçici öğretmenlik alımlarına yöntem bulmak yada kriterler oluşturmak yerine tartışmalı bir seçim uygulandığını ve vazife talep eden tüm kişilerin zan altında kaldığını söylemiş oldu.

“Geçici öğretmenlik ile ilgili vazife verme süreci siyasetin elinden kurtarılmalıdır” diyen Maviş, “Siyasetin elinde olduğu sürece bu tartışmalar asla bitmeyecektir” şeklinde konuştu.

Maviş, “Vazife almak isteyen kişiler, İlköğretim Dairesi’ne müracaat yapar. Buradaki tek kriter yalnız müracaat yapmaktır. Geri kalan süreç siyasetin iki dudağı arasındadır” ifadelerini kullandı.

 

“Sınırsız yetkiyi ortadan kaldırmak için Bakanlığa tavsiye sunduk”

Burak Maviş, Eğitim Bakanlığı’nın Öğretmenler Yasası’nın 10A ve 10Bmaddesine (Bakanlıkça geçici görevlendirme yapılması) gore geçici vazife verdiğine işaret ederek “Bu madde yoruma açıktır, pedagojik formasyon aranmaksızın Eğitim Bakanlığı’na sınırsız yetki vermektedir” dedi.

Sınırsız yetkiyi ortadan kaldırmak için Bakanlığa bir takım tavsiye sunduklarını kaydeden Maviş, problemi kaosa dönüştürmek yerine problemi çözecek adımlar atılması icap ettiğini, söz mevzusu olanın çocuklar bulunduğunu ve eşitsizliğe uğramamaları için bazı önlemlerin alınması ve ailelere itimat verilmesi icap ettiğini belirtti.

Maviş, KTÖS’ün geçici öğretmenlerin seçimi ile ilgili bakanlığa sunmuş olduğu önerisini şöyleki özetledi:

“Daha öncesinden vazife almış olan geçici öğretmenlerin müdür/denetmen raporuna( göreve uygunluk/liyakat) bağlı olarak tekrardan vazife alması yönündeydi. Bu önerimiz hem çalışanlara iş güvenliği sağlayacak, hem emek harcama koşullarını iyileştirecek, hem de birinin rızasını almak zorunda kalmayacakları bir öneriydi. Öteki önerimiz ise yeni vazife talep edenlerinde KHK tarafınca meydana getirilen öğretmenlik sınavındaki puanına bağlı olarak sıralanması ve bir takım hizmet içi eğitimden geçtikten sonrasında okullara gönderilmesiydi. Bununla beraber Mustafa Kemal Atatürk Öğretmen Akademisi’ne daha oldukça öğretmen talibi alınması ve geçici öğretmenlere başvurudan ilkin hizmet içi kurslar yapılması taleplerimiz arasındadır.”


Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu

“Bölgelere gore seçim yaptık”

Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, istihdamın kurallara gore yapıldığını ve bölgelere gore seçim yapıldığını söylemiş oldu.

Çavuşoğlu, “Branşlara dikkat ederek en verimli şekilde istihdam yapıyoruz. Imtihan yapılmayan branşlarda müracaat sahiplerinden hangisini seçersek seçelim gene aynı iddialarda bulunacaktılar. O yüzden bölgelere gore seçim yaptık” dedi.

Geçici öğretmen alımlarının orta eğitim ve mesleki teknikte Kamu Hizmet Komisyonu’nun (KHK) imtihan sırasına gore alındığını belirten Çavuşoğlu, “Imtihanı meydana getirilen tüm branşlarda sıraya her koşulda uyulur. Imtihanı yapılmayan branşlarda ise daha ilkin bu görevi icra eden kişilere öncelik verilir. Bizlere gelen taleplerin uygunluğuna bakılarak görevlendirmeler yapılır” dedi

İlkokullarda akademiden mezun olup sınava giremeyenlerin birinci öncelik bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, 36 ayını tamamlayıp imtihanı geçemeyenlerin de 2’nci sırada bulunduğunu söylemiş oldu. Çavuşoğlu, hemen sonra da branş uygunluğu ve deneyim gözetilerek gereksinim duyulan kadroların tamamlandığını beyan etti.

11-080.jpg

22-030.jpg

yd-destek-gorseli-2-20230927091913.jpg

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.