DOLAR
32,2029
EURO
35,0024
ALTIN
2.519,73
BIST
10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Salı Açık
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

KAR-İŞ eyleme gitti, öğrenciler yollara döküldü

KAR-İŞ eyleme gitti, öğrenciler yollara döküldü
11.10.2023 02:50
4
A+
A-

Fehime ALASYA

Kıbrıs Türk Kamu Araçları İşletmecileri Birliği’nin (Kar-İş) dün meydana gelen eylemi ile öğrenciler sokaklara döküldü.
Merkezdeki okullara yöre köylerden toplu taşıma ile giden birçok talebe katılmazken, sınıfların yarısından fazlası noksan olduğundan dersler yapılmadı. Tüm gününü boşa harcayıp derslerden geri kaldığını düşünen öğrencilerin yanında kara kara eve iyi mi gideceğini düşünen öğrenciler oldu.
Dün talebe ve asker taşımayan Kar-İş, yalnız ücretli yolcularına hizmet verdi.
Ulaşım sorununa çözümü ya bir tandık ile gidip gelmekte ya da otostop çekmekte gören öğrenciler, bir an ilkin eylemin kalkmasını istedi.
Yöre köyden yada uzak bölgelerden gelen kimi öğrenciler ise kendi toplu taşımasına günlük 7 TL’den başlamış olan taşıma tutarı ödeyip okula gidip dönebildi.

YENİDÜZEN’e konuşan gençler, “Sürünüyoruz” diyerek sitem etti. Kar-İş eylemini değerlendiren öğrencilere gore ‘Otobüsçü haklı, talebe mağdur, suçlu devlet’

 

ÖĞRENCİLER NE DEDİ?

 

Davet MUMCU (BEAL): Sabah erkenden okula geldim fakat kimse yok

“Bırakım dolaylı olarak beni de etkiledi. Dostlarım okula gelmedi, sabahın köründen kalkıp geldim fakat kimse yok, evde kalıp ders çalışabilirdim. Köylerde olan, Girne ve Mağusa’dan gelen arkadaşlarımız var, onların birçoğu gelmedi. Girne’den gelen bazı arkadaşlarımız ise para ödeyerek, okula gelebildi. Eylemi yapanlar da haklı sadece ikimiz de haklıyız. Bu mevzuda bir şey yapılmalı”

Melisa ÇAMLI (BEAL): Imtihan haftasına 20 gün kaldı, çözüm bulunmalı

“Evimiz yakın olduğundan okula gelebildik. Bırakım sebebiyle sınıfımdan 25 şahıs okula gelmedi. Toplamda 33 kişiyiz. Okulda toplasanız 50 şahıs yoktuk. İskele, Mağusa, Erenköy’den gelen var,  onlar mağdur oldu gelemedi. Sınıfta yeni mevzu işlemedik, hatta okulda birçok derslik ders yapmadı. Bırakım sınırsız olarak açıklandı, en kısa zamanda çözüm bulunmalı, derslerimizden etkileneceğiz, imtihan haftasına 20 gün kaldı.”

Seyran KOÇ (HTL): Okulda bir çok dersler yapılmadı. 30 kişilik sınıfta 14 kişiydik…

“Okula, Gönendere’den geliyorum. Sabah 7.30’a kadar Lefkoşa’ya gelecek olan birilerini bekledim, tanıdık birinin otomobiline binip okula geldim. Şimdi ise eve iyi mi geri döneceğimi düşünüyorum. Tanıdık bulursam döneceğim. Okulda bir çok dersler yapılmadı. 30 kişilik sınıfta 14 kişiydik…”

Dilan KOÇ (HTL): Mağdur olduk

“Ben de aynı durumdayım. Soruna en kısa sürede çözüm bulunmasını isterim. Bırakım sebebiyle mağdur olduk, bir çok arkadaşımız okula gelemedi, derslerimiz yapılmadı.”

Zeynep KARAKAYA(HTL): Otobüsçüler de haklı fakat bizim de derslerimizden gidiyor

“Hamitköy’den geliyorum. Düzgüsel otobüsle gidiyordum fakat bugün okula babamla gelmek zorunda kaldım, babam rahatsızdı, dönüşte de arkadaşımın annesiyle gideceğim. Sınıfta 28 kişiydik normalde, fakat bugün ortalama on şahıs geldi. Ders yapmadık, hocalarımız geldi yalnız iki ders yaptık. Son iki derste de tüm okulu özgür bıraktılar. Otobüsçüler de kendi durumunda haklı fakat bizim de derslerimizden gidiyor, mağdur oluyoruz. Bir an ilkin bu duruma bir çözüm bulsunlar, daha çok mağdur olmayalım.”

Fatoş ÇERÇİ (Mustafa Kemal Atatürk Meslek Lisesi): Öğrenciler için boş bigün oldu

“Servis olmadığı için sınıfın yarısı yoktu. 30 kişilik sınıfta yarısı yoktu. Birkaç ders yaptık, sonrasında da yine… Son derslerimiz de boş geçti. Doğrusu öğrenciler için boş bigün oldu. Sınavlara iki buçuk hafta kaldı ve derslerimiz aksadı. İlgililer bir an ilkin bu durumu çözmeli. Hamitköy’den geldiğim için okula dostum bıraktı, onunla da döneceğim. Onlar olmasaydı bir ihtimal okula gelemezdim. Bunlar asla hoş durumlar değil.”

Mustafa YÜZÇELİK (HTL): Sorunları niçin işbırakımı aşamasına gelmeden çözmediklerini anlayamıyorum…

“Okula Lefkoşa’dan gelip gidiyorum. Fiil beni de dolaylı olarak etkiledi. Ben yürüyerek gidip geliyorum fakat dersler yapılmadı, mevzularımız aksadı. Sınavlara da azca bir süre kaldı. Bu durumları niçin işbırakımı aşamasına gelmeden çözmediklerini anlayamıyorum…”

Doğu Fırat ARSLAN (BEAL): Okula hususi dolmuşla geldik, 12 TL günlüğünü ödeyeceğiz

“Otobüsçülerin maaşları ödenmiyormuş, eylemleri fazlaca organik fakat mağdur olan biziz. Bir an ilkin servisçiler ödenmeli. Girne’den geliyoruz, hususi dolmuşla geldik. 12 TL günlüğünü ödeyeceğiz. Lapta’dan gelenler de var, fazladan on TL ödüyorlar, şu demek oluyor ki 22 TL’ye gidip gelecekler. Dersler yapılmadı, kimse gelmedi. Sanırım yarın da yapılmayacak.”

Aybüke CANBEY: Derslerimizden geri kalıyoruz, her gün bizim için mühim

“Kabahat devlette, bir an ilkin bu problem çözülmeli. Biz derslerimizden geri kalıyoruz. Günümüz boş yere sokakta, dışarıda geçiyor. Bazı öğrenciler bu duruma seviniyor fakat hepimiz son sınıfız ve her gün bizim için mühim…”

Arda ÜÇER (Sedat Simavi Sanayi Meslek Lisesi): 7 dersin üçü tamamen boş geçti. Ötekiler de tekrardı

Okula her gün Kırnı’dan gelip, gidiyorum. Bu sabah annemle geldim, normalde eve okul servisiyle dönüyorum. Bu fiil bizi de etkiledi. 30 kişilik sınıfta 9 şahıs vardı, sınavımız yapılmadı. 7 dersin üçü tamamen boş geçti. Ötekiler de tekrardı.”

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.