DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C

KTÖS’ten Eğitim Bakanlığı’na eleştiriler…

KTÖS’ten Eğitim Bakanlığı’na eleştiriler…
19.09.2023 15:33
4
A+
A-

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nı, sorunlara çözüm üretmeyerek okulları “kaosa” sürüklemekle eleştirdi.
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, yapmış olduğu yazılı açıklamada Eğitim Bakanlığı’nın, “plansız, öngörüsüz” çalıştığını ve okulları kaosa sürüklediğini savundu.
Elcil, KTÖS’ün eğitim-öğretim faaliyetlerine yönelik kadro, program, mevzuat ve alt yapı gereksinimleri ile ilgili önerilerini Haziran 2016’da bakanlığa ilettiğini sadece bakanlığın Mart 2017’ye gelinmesine karşın pek oldukça soruna çözüm bulamadığını, öğretmen eksikliklerini gidermediğini ileri sürdü.
Şener Elcil, “öğretmen nakil tüzüğü, MEDDKY tüzükleri, okul bütçe tüzüğü, öğretmen ekibinin 100 öğretmen arttırılması yönünde ve hususi eğitim yasasında değişim; okullara okul psikoloğu sağlanması, hususi eğitim öğretmeni ihtiyacının giderilmesi” şeklinde taleplerin Eğitim Bakanlığı tarafınca bekletilirken, “öğretmen A-B uygulamasını kaldırmak, sendikacılığı yasaklamak ve okulları askeri kışla şeklinde yönetmek için emekler yürütüldüğünü” iddia etti.
Denetmen ve tüzük eksikliği sebebiyle kamusal okullar, hususi okullar, kreşler ve dershanelerin denetim, değerlendirme ve yönlendirmeden yoksun kaldığını korumak için çaba sarfeden Elcil, Girne ve Gönyeli’de yeni ana ve ilköğretim binaları ihtiyacını karşılayacak somut bir plan üretilmediğini söylemiş oldu.

“Kabahat işleyen öğretmenler korunuyor”
Elcil ek olarak ödev, hak ve sorumluluklarını yerine getirmeyen, kabahat işleyen öğretmenleri partizanca koruduğunu iddia etti.
Eğitim Bakanı Özdemir Berova’nın “kimsenin diyalog kuramayacağı bir kişiliğe” büründüğünü iddia eden Elcil , “Nitelikli bir eğitim sistemine kavuşacağımıza dair inancımız kalmadığını kamuoyu ile paylaşırız” ifadelerini kullandı.

Okullardaki personel eksiklikleri
Elcil açıklamasında öğretmen, müdür ve müdür muavini eksikliği olan okulların adlarını şu şekilde deklare etti:
“Öğretmen eksikliği olan okullar: Ziyamet İlkokulu, Kumyalı İlkokulu, Büyükkonuk İlkokulu, Karaoğlanoğlu İlkokulu, Gaziköy Anaokulu, Canbulat İlkokulu, Maarif Anaokulu, Haspolat İlkokulu, Necati Taşkın İlkokulu, Hamitköy Dr. Fazıl Ufak İlkokulu, Alsancak İlkokulu, Türkmenköy İlkokulu, Mormenekşe İlkokulu, Dipkarpaz İlkokulu, Yedikonuk İlkokulu, Beyarmudu İlkokulu, Erdal Abit İlkokulu.
Müdür eksikliği olan okullar: İnönü İlkokulu, Haspolat İlkokulu, Gazi İlkokulu, Tatlısu İlkokulu, Lefkoşa Hususi Eğitim Merkezi, Girne Maarif Anaokulu, Güzelyurt Maarif Anaokulu, İskele Maarif Anaokulu, Dipkarpaz İlkokulu, Mağusa Hususi Eğitim Merkezi, Yeşilyurt İlkokulu, Fikri Karayel İlkokulu, Karşıyaka İlkokulu, Aydınköy İlkokulu, Doğancı İlkokulu, Erdal Abit İlkokulu, Çamlıbel Aysun İlkokulu, Tepebaşı İlkokulu, Çayırova İlkokulu, Alsancak İlkokulu.
Müdür Muavini eksikliği olan okullar: Şehit Mehmet Eray İlkokulu, Dipkarpaz İlkokulu, Vadili İlkokulu, Akdoğan Dr. F. Ufak, Arabahmet İlkokulu, Gönyeli İlkokulu, Çatalköy İlkokulu, Cihangir Düzova İlkokulu, Karakol İlkokulu, Polatpaşa İlkokulu, Şht. Hüseyin Akil İlkokulu, Şht. Ertuğrul İlkokulu, Şht. Osman Ahmet İlkokulu, Sulh İlkokulu, Kurtuluş İlkokulu, Dipkarpaz İlkokulu, Alasya İlkokulu, Dikmen İlkokulu, Lapta İlkokulu, Haspolat İlkokulu, Alsancak İlkokulu.”
Açıklamada, okullarda ek olarak 71 hususi eğitim öğretmeni ve 9 tane branş derslerini verebilecek hususi eğitim öğretmeni,78 rehber öğretmen, 100 öğretmen yardımcısı,14 hademe, 4 okul sekreterine; Eğitim Bakanlığı’nda da 2 uzman öğretmen ve 9 denetmene gerekseme duyulduğu açıklandı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.