DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C

Okul binalarının güvenliği, yüzeysel çözümlerle yada geçici önlemlerle sağlanamaz

Okul binalarının güvenliği, yüzeysel çözümlerle yada geçici önlemlerle sağlanamaz
08.02.2024 21:59
5
A+
A-

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), hükümet ve Ulusal Eğitim Bakanlığı’nı “okul güvenliği” mevzusunda eleştirdi ve okul binalarının güvenliğini sağlamak için acil ve etkili adımlar atmaya çağırdı.

KTÖS Başkanı Burak Maviş yazılı açıklamasında, zelzele sonrası teste doğal olarak tutulan okul binalarıyla ilgili data verdi; yıkım sonucu alınan okullar için acil eğitim planı hazırlanmasını; binasının güçlendirilmesi sonucu alınan okullarda ise sürecin saydam ve kapsamlı olmasını istedi. 

Maviş açıklamasında, eğitimde, kalite ve okulda güvenliğin her öğrencinin, öğretmenin ve okul çalışanının hakkı olduğuna vurgu yapmış oldu.

Sadece ülkedeki eğitim binalarının durumunun, bu temel hakların ihlal edildiğini gösterdiğini korumak için çaba sarfeden Maviş, şöyleki devam etti:

“Yapı araç-gereç testleri ve zelzele performans analizi neticelenmesi ile 162 okulumuzdan 124’ünün 405 binası bu testlere ve analizlere doğal olarak tutulmuştur. Okullarla ilgili ortaya çıkan sonuçlar ve projelerin paylaşılmasında oldukça geç kalınmaktadır. Maalesef, son olarak iki ilkokulumuz, Şht. Yalçın İlkokulu ve Çayırova İlkokuluna ilişik bazı binalarda ortaya çıkan güçlendirme yöntem ve maliyetleri yapılması gerekenin yıkım sonucu alınmasını ortaya konmuştur.

Dahası, Eğitim Bakanlığı’nın, uzman mühendislerin görüşlerine karşın yıkım yerine binaları güçlendirme yoluna gitme eğiliminde olduğu görülmektedir. Bu, potansiyel olarak talebe ve öğretmenlerimizi büyük risklere atmaktadır. Okul binalarının güvenliği, yüzeysel çözümlerle yada geçici önlemlerle sağlanamaz. Sendikamız için talebe ve öğretmenlerimizin can güvenliği söz mevzusu olduğu süre hiçbir riske yer yoktur.”

Maviş, KTÖS olarak Eğitim Bakanlığını ve hükümeti, okul binalarının güvenliğini sağlamak için acil ve etkili adımlar atmaya çağırdı ve bu süreçteki iki temel talebi sıraladı:

“Yıkım sonucu alınan okullar için acil eğitim planı: Öğrencilerin ve öğretmenlerin mağdur olmaması için geçici eğitim alanlarının belirlenmesi ve lüzumlu tüm kaynakların sağlanması.

Saydam ve kapsamlı güçlendirme süreci: Güçlendirme sonucu alınan okullarda uygulanacak işlemlerin, internasyonal standartlara uygun olarak ve uzman denetiminde gerçekleştirilmesi. Sürecin tüm aşamalarının kamuoyu ile saydam bir halde paylaşılması.

Eğitimde güvenlik, münakaşaya açık bir mevzu olması imkansız. Eğitim Bakanlığı ve hükümetin, talebe ve öğretmenlerimizin güvenliğini sağlamak için lüzumlu tüm önlemleri alması gerekmektedir.

Bilinsin ki, bu iki okulda öğretmen ve öğrencileri riske atmayız, raporları açıklanmayan öteki okullarımızdaki öğretmen ve öğrencilerin okul binalarının risk raporlarının da peşini bırakmayız.

Sendikamız KTÖS, bu mevzuda lüzumlu adımlar atılana kadar mücadelesini sürdürecektir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.