DOLAR
32,2104
EURO
35,0203
ALTIN
2.513,96
BIST
10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Salı Açık
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
23°C

‘Okul için Vakıflar’dan kaynak umut ediliyor’

‘Okul için Vakıflar’dan kaynak umut ediliyor’
14.09.2023 06:12
9
A+
A-

Bekirpaşa Lisesi çatısı altındaki kolejin artık İskele’deki öğrenci yetersiz kalmış olduğu belirtiliyor, yeni bir okul yapımı için harekete geçilmesi icap ettiğinin altı çiziliyor. Eğitim Bakanlığı ise projenin hazır bulunduğunu, kaynak için Vakıflar İdaresi’nin beklendiğini dile getirdi.  

Fehime ALASYA

İskele’deki Bekirpaşa Lisesi bünyesinde bulunan Türk Maarif Koleji’nin senelerdir ayrı çatı altında okul binasına geçmemesi her geçen gün nüfusu artan okulda birçok sıkıntıya niçin oluyor.

Bekirpaşa Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Ali Kaplan, lisede yaşanmış olan yoğunluk ve beraberindeki sıkıntılara değinerek, yeni okul yapımıyla ilgili ‘seçim yasaklarına takılır’ korkusu taşıdıklarını söyledi.

Eğitim Bakanlığı ise yeni bina yapımı için Vakıflar İdaresi’nden kaynak beklendiğini açıklarken, okul yapımıyla ilgili projenin hazır bulunduğunu, 2020-2021 eğitim dönemine yetişeceğini açıkladı.

Çavuşoğlu, okulun maliyeti ile konuşulan 8 Milyon TL’lik yatırıma ilişkin bir yorum yapmayarak projenin maddi karşılığıyla ilgili informasyon vermekten kaçındı.

Ortaokul, Lise ve Kolej öğrencilerinin aynı çatı altında öğretim gördüğünü belirten Bekirpaşa Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Ali Kaplan, okulun fiziki yapısının artık yetersiz bulunduğunu örneklerle söyledi.

10’u kolej sınıfı olan toplam 37 dersliğin bulunmuş olduğu okul binasında, 206 kolej talebesi, 730 da lise ve ortaokul talebesi bulunduğunu belirten Kaplan, düzgüsel şartlarda her 20 çocuğa 1 wc düşmesi gerekirken, burada 100 çocuğa 1 wc düştüğünü açıkladı.

Kaplan, “Meydana getirilen ek sınıflar sebebiyle, toplumsal derslikleri ise yok denecek kadar azca, çevre alanları ise yetersiz. Süre içinde fotoğraf odası, kütüphane şeklinde toplumsal derslikler kapatan okulun bu alanları derslik olarak kullandı.” dedi.  

Kolejin düz liseden ayrılması icap ettiğinin altını çizen Kaplan, “Fiziki olarak da okul her yıl yeni sınıfa, binaya gereksinim duyuyor. Altyapı sıkıntıları baş gösteriyor. Mezun olup giden öğrencilerle yeni başlamış olan talebe sayısı birbirini tutmuyor. Okul her yıl 2 yeni sınıfa gereksinim duyuyor.” şeklinde konuştu.  

Kolej öğrencilerinin diplomasında “İskele Türk Maarif Koleji” yazması icap ettiğini buna rağmen “Bekirpaşa Lisesi Kolej Sınıfı” yazdığını da sözlerine ekleyen Kaplan, bir an ilkin yeni binaya geçilmesi icap ettiğinin söyledi.

Bekirpaşa Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Ali Kaplan: “Evlatların hiçbir toplumsal aktiviteleri yok. Laboratuar, görsel oda, hiçbir şeyimiz yok bundan dolayı bu tarz şeyleri derslik yaptılar, okulun altyapısı artık yetersiz. Ek sınıf meydana getirecek yer de kalmadı. Seçim yasakları gelecek ve gene proje gündemden düşecek diye korkuyoruz.”

“Seçim yasakları gelecek ve gene proje gündemden düşecek diye korkuyoruz”

Bekirpaşa Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Ali Kaplan, mevzuya ilişkin özetle şunları dile getirdi:

“Evlatların hiçbir toplumsal aktiviteleri yok. Laboratuar, görsel oda, hiçbir şeyimiz yok bundan dolayı bu tarz şeyleri derslik yaptılar. Okulun altyapısı artık yetersiz. Öğretmen odası da oldukca sıkıntılı, o bile yetersiz…

Dört senedir kolejin başka binaya taşınması için çabalıyoruz. Okul yapımı için yer bulduk, müracaatını yaptık, okul projesini bile hazırladık. İskele Belediyesi ile ortak proje yaptık. 150 bin TL olan projeyi biz 65 bin TL’ye yapmış olup Cemal Özyiğit’e teslim ettik. Özdemir Berova, okulun yapılması için 5 Milyon TL’nin bütçeye konduğunu söylemişti fakat o da kullanılmadı. Gelen Bakan Nazım Çavuşoğlu ise her şey hazırdır, temelleri Ağustos ayında dökülecek, yeni yıla binada başlayacaklar dedi fakat hala bir emek verme yok. Emek harcama yaptıklarını söylüyorlar fakat hala bir hareketlilik yok. Gelecek yıl artık ek sınıf meydana getirecek yer de kalmadı, okula ek derslik meydana getirecek yer kalmadı. Seçim yasakları gelecek ve gene proje gündemden düşecek diye korkuyoruz.”

 

Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu: “Okul yapımı için yasal prosedür tamamlanmış, projesi tamamlanmış ve vize işlemleri her türlü prosedürden geçirildi, hazırdır. Vakıflar İdaresi, kendi yönetim kurulunda almış olduğu karar ile İskele Maarif Koleji yapımı için gereksinim duyulan kaynağın bizlere aktarılması kararını üretti. Vakıflar İdaresi de deposu aktarabilmek için çalışmalarını sürdürüyor”

Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu:
“Yasal prosedürü tamamlandı, deposu Vakıflar İdaresi sağlayacak”

Projeyle ilgili YENİDÜZEN’e informasyon veren Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, yeni okulun 2020-2021 eğitim dönemine yetişeceğini açıkladı.

Çavuşoğlu, seçim yasaklarının proje ihalesini etkilemeyeceğini belirterek, kaynağın Vakıflar İdaresi tarafınca sağlanacağını kaydetti.

İskele Bekirpaşa Lisesi’nin sekiz yıldan beridir bu şekliyle hizmet verdiğini anımsatan Çavuşoğlu, mevzuyla ilgili şöyleki konuştu:  

“Geçen süreçte okulun kapasitesi 1000 civarı öğrenciye ulaştı bundan dolayı orada sayısal olarak hizmetin devam ettirilmesi mümkün görülmüyor. Bundan dolayı evvel yeri ayrılan, yasal prosedürü tamamlanmış, projesi tamamlanmış ve vize işlemleri her türlü prosedürden geçirildi, hazırdır. Binanın yapılması ve kazandırılmasıyla ilgili ülkemize büyük hizmetleri bulunan Vakıflar İdaresi ile de görüştük. Maddi olarak onlar destek verecek. Vakıflar, kendi yönetim kurulunda almış olduğu karar ile İskele Maarif Koleji yapımı için gereksinim duyulan kaynağın bizlere aktarılması kararını üretti.  Beklentimiz kaynağın li Eğitim Bakanlığına aktarılması ve ihaleye çıkılmasıdır. 2020-2021 Eğitim Öğretim yılına yetişmesi, kolej öğrencilerinin yeni binada eğitime başlamasını sağlayacağız. Biz üstümüze düşeni yapacağız. Vakıflar İdaresi de deposu aktarabilmek için çalışmalarını sürdürüyor.”

‘Seçim yasaklarına’ takılmayacak…

Nisan ayında gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ihalenin ‘seçim yasaklarına’ takılacağı endişelerini de yanıtlayan Çavuşoğlu, “İhale süreci seçim yasaklarına denk gelme ihtimali olsa bile Yüksek Seçim Kurulu’ndan lüzumlu izinleri alıp ihaleyi devam ettirebiliriz.” dedi.

“Her koşulu kabul edebiliriz. Mühim olan binanın hizmete girmesi…”

Bakanlık ile Vakıflar içinde kaynağın yatırılmasıyla ilgili sorun olduğu iddialarını da yanıtlayan Çavuşoğlu, “Bu yönde herhangi bir sıkıntımız yok. Bizim için eğer olmazsa olmaz bu binanın yapılmasıdır. Vakıflar idaresi ihaleye çıksa da olur, deposu bizlere aktarıp öyleki yapılsa da olur, her koşulu kabul edebiliriz. Mühim olan binanın hizmete girmesidir. Bu bağlamda Vakıflar’ın yasaları açısından izleyeceği yolu kabul ediyoruz.” şeklinde konuştu.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.