DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C

OKULLARDA KAOS!

OKULLARDA KAOS!
29.09.2023 19:16
1
A+
A-

Didem MENTEŞ

Devlet okullarının su depolarında meydana getirilen tahlillerinde suların kirli çıkması peşinden, temizlik emek harcamaları başladı.  İlk nazarda ilköğretim, ortaokul ve lise olmak suretiyle toplam 40 okulun depolarında koli basili bakterisi tespit edilmesi üstüne, Sıhhat Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı harekete geçerken, ‘depolarında’ bakteri çıkan okullar da ‘kendi imkanları’ dahilinde hummalı bir emek verme başlattı.

Tahlil sonuçlarının negatif çıkmış olduğu kendilerine önceki sabah bildirilmesi üstüne acilen temizlik emek vermesi başlatan okul müdürleri, öğrencilerin suları kullanmaması için dün çeşitli önlemler aldı.

Bazı okul müdürleri, tahlillerin daha ilkin niçin yapılmadığını sorgulayarak, Sıhhat Bakanlığı’na sitemde bulunmuş oldu.

İlk nazarda ilköğretim, ortaokul ve lise olmak suretiyle toplam 40 okulun depolarında koli basili bakterisi tespit edilmesi üstüne, Sıhhat Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı harekete geçerken, ‘depolarında’ bakteri çıkan okullar da ‘kendi imkanları’ dahilinde hummalı bir emek verme başlattı.

Depolar boşaltıldı, temizlik yapılmış oldu

YENİDÜZEN, su depolarında koli basili bakterisi görülen okullardan bazılarını ziyaret etti, okul müdürleriyle görüşerek, meydana getirilen emek harcamaları yerinde izledi.

Lefkoşa’da su depolarında kirlilik görülen Şht. Doğan Ahmet İlkokulu ve Şht. Ertuğrul İlkokulu’nda dün köklü bir temizlik yapılmış oldu. Şht. Ertuğrul İlkokulu’nda önceki gün depolar boşlatılarak, öğrencilerin kullanmaması için tedbir alındı. Şht. Doğan Ahmet İlkokulu’nda da öğrencilere uyarı yapılarak, suların kullanılmaması sağlandı. Her iki okulda öğle saatlerinde temizlik ekipleri depoları boşaltılarak, klorlama yapılmış oldu. Mustafa Kemal Atatürk İlkokulu’nda ise yer deposu olduğundan temizlik yapılmadığı sadece 5 tonluk yeni depo alımı için düğmeye basıldı. Okul tuvaletleri hizmetliler tarafınca çoğunlukla temizlendi.

Öteki bölgelerde temizlik emek vermesi yapılmış oldu

Girne 23 Nisan İlkokulu’nda ise depolar boşaltılarak, temizlik emek vermesi yapılırken, bugün de Girne Belediyesi tarafınca klorlama işlemi yapılacağı açıklandı.

Esentepe İlkokulu’nda ise yalnız ana okul kısmına ilişik depodaki sularda kirlilik görülürken, bu suyun kullanılmaması için lüzumlu önlemler alındı.

Yenierenköy İlkokulu’nda ise kirli sular depolardan boşaltılarak, temizlik emek vermesi yapılmış oldu.

Tahlil sonuçlarının negatif çıkmış olduğu kendilerine önceki sabah bildirilmesi üstüne acilen temizlik emek vermesi başlatan okul müdürleri, öğrencilerin suları kullanmaması için dün çeşitli önlemler aldı.

Sıhhat Bakanlığı’na sitem edildi

Bazı okul müdürleri, tahlillerin daha ilkin niçin yapılmadığını sorgulayarak, Sıhhat Bakanlığı’na sitemde bulunurken, kendi bütçeleriyle bu temizlik çalışmalarını yaptıklarını açıkladı.

Girne 23 Nisan İlkokulu Müdürü Osman Fırat, Sıhhat Bakanlığı’nın söz mevzusu tahlilleri okul başlamadan ilkin yapması gerektiğine dikkat çekerek, tepkisini dile getirdi.

Şht. Ertuğrul İlkokulu Müdürü Hasan Eren ise Sıhhat Bakanlığı’nın tahlilleri daha ilkin yaptığını sadece geç açıkladığını duyduğunu belirterek, bu konudaki rahatsızlığını dile getirdi.

YENİDÜZEN’e konuşan Sıhhat Bakanı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, lüzumlu tüm önlemlerin alınması için çalışmaların yapıldığını aktararak, tahlillerin 19- 25 Eylül’de yapıldığını, doğrulama testleriyle beraber sonuçların elde edildiğini ve herhangi bir vakit kaybı olmadığını açıkladı.

Dana: “Bir vakit kaybı olmadı”

Ayrıca YENİDÜZEN’e konuşan Sıhhat Bakanı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, Mağusa bölgesindeki okullarla ilgili tahlil sonuçlarının hemen hemen çıkmadığını, sonuçlar alındığı vakit basına duyurulacağını aktardı. Lüzumlu tüm önlemlerin alınması için çalışmaların yapıldığını aktaran Dana, tahlil sonuçlarının çıkmasıyla ilgili bir vakit kaybı olmadığını da açıkladı. Dana, 19 ila 25 Eylül tarihleri içinde okullardaki depolardan numunelerin alındığını, Devlet Laboratuvarı’nda 26 Eylül’de çalışmalara başlandığını aktararak, 48 saat içinde ilk sonuçların alındığını aktardı. İlk sonuçların fena çıkması sebebiyle doğrulama testleri yapıldığını aktaran Dana, 11 Ekim’de kati sonuçların çıkmasıyla durumun açıklandığını ve bir vakit kaybı olmadığını dile getirdi.  


Sıhhat Bakanlığı: “Su kullanımları durduruldu”

Su depolarında koli basilliye rastlanan 40 okuldaki 42 su deposu bugün boşaltılıp temizlenerek temiz suyla doldurulacak. 
Sıhhat Bakanlığı, Girne, Lefkoşa ve İskele bölgelerindeki 40 ilköğretim, ortaokul ve lisede bulunan 42 su deposunda, koli basili mikrobuna rastlandığı ve bu okullarda su kullanımının durdurulduğu açıklandı. 
Sıhhat Bakanlığı’nın okullarda yapmış olduğu su denetimlerinin neticeleri önceki gün bakanlığa ulaştı. 
Sıhhat Bakanlığı açıklamasında, Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı’yla da görüşülerek alınması ihtiyaç duyulan tedbirlerin belirlendiği, Bakanlığın söz mevzusu okullarda su kullanımını durdurduğu kaydedildi.
Dün sabahtan itibaren depolar boşlatılıp, ilaçlanarak yerine temiz su doldurulacağı açıklandı.

Depolara temiz su konulana kadar öğrencilerin söz mevzusu depoları kullanmasına izin verilmeyeceği açıklandı.
 

Koli basili nedir?

E.coli olarak da isimlendirilen koli basili insanların ve hayvanların bağırsaklarında bolca oranda bulunan ve yüzden fazla çeşidi olan bir bakteri… Bakterinin bazı çeşitleri gıdalar ve sular ile bulaşan salgınlara niçin oluyor ve bağırsak enfeksiyonu yapıyor.
 

Bazı okul müdürleri, tahlillerin daha ilkin niçin yapılmadığını sorgulayarak, Sıhhat Bakanlığı’na ise sitemde bulunmuş oldu.

Eğitim Bakanlığı: “Okullarda lüzumlu önlemler alındı”

Eğitim ve Kültür Bakanlığı, Sıhhat Bakanlığı tarafınca meydana getirilen su analizlerinde bazı okulların depolarında koli basili bakterisi tespit edildiğini, lüzumlu önlemlerin alındığını duyurdu.
Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı’ndan meydana getirilen açıklamada,  “Bakterinin tespit edilmiş olduğu okullarımızın okul idareleri ile görüşülmüş ve lüzumlu tüm önlemler ivedilikle alınmıştır” denildi.
Açıklamada, Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı, Sıhhat Bakanlığı ve ilgili birimlerinin okullardaki  emek harcamaları devam ettireceği,  lüzumlu kontrollerin ve denetimlerin de Ulusal Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafınca sürdürüleceği de vurgulandı.
 


 

Okul müdürleri ne dedi? Okul müdürleri ne dedi?

Şht. Doğan Ahmet İlkokulu Müdürü Ahmet Miralay:
“Sıhhat Bakanlığı durumu dün (önceki gün) 10:30’da bildirdi. Ben derhal Lefkoşa Belediyesi’ne gittim. Mevzuyla oldukça ilgilendiler. Rutin tahlil yaptıklarını, şebeke suyundan olmadığını söylediler. Bizim depo damdadır. Yukarı çıkıp baktığımız vakit kapağının üstünde olmadığını gördüm. Oraya kim hangi amaçla çıkar bilemem. Doğal olarak ayrıca deponun temizlenmesi için ilgili şirketi aradım. Depoları temizlettik. Çocuklarımız bu sürede suları kullanmadı. Çeşmeleri esasen içme suyu olarak kullanmıyorlar. 300 tane çocuğun sorumluluğu üzerimizde. Bugün yalnız bu mevzuyla ilgilendik.”

Şht. Ertuğrul İlkokulu Müdürü Hasan Eren:
“Benim bildiğim belediye her yıl temizler. Bizim kuyu suyumuz vardı, Türkiye’den su ulaştıktan sonra biz 2 senedir o kuyu suyunu kullanmadık. Oldukça muhtemeldir ki o kuyu suyundan dolayı bazı bakteriler üreyebilir. Sularda koli basili bulunduğunu Sıhhat Bakanlığı bizlere dün (önceki gün) bildirdi. Tahlil sonuçlarına gore bizde 0.4 koli basili çıkmış olduğu açıklandı. Azca miktar da olsa biz lüzumlu tedbirleri aldık. Sularımızı derhal boşalttık, evlatların kullanmaması için önlemlerimizi aldık. Tüm depolarımızı olduğu şeklinde temizlettik. Temiz su takviye edeceğiz. Fakat şöyleki bir şey var bu tahlil neticeleri yedi gün ilkin falan çıktığını duydum. Eğer öyleyse bu durum üzücü. Bizlere anında sonuçlar verilseydi daha iyi olacaktı”

Mustafa Kemal Atatürk İlkokulu Müdürü Mehmet Özbilgehan:
“Sıhhat Bakanlığı yetkilileri geldi durum tespiti yapmış oldu. Eğitim Bakanlığı yetkilileri de geldi. Eğitim Bakanlığı lüzumlu emek harcamayı meydana getirecek. Biz eski bir okul olduğumuz için su depomuz yerin altındadır. Bunu temizlemek de mümkün değil.  Bakanlık hızlıca büyük depoyu değişecek. 5 tonluk yeni bir depo koyacağız ve yer deposunu iptal edeceğiz. Yukarıdaki depoları da klorladık ve bu hafta içinde yıkanacaklar. Bizde içme suyu çeşmemiz yok. Evlatların yalnız tuvaletlerde kullanabileceği çeşmeler var. Küçüklere bugün suları kullandırmadık, depolar klorlandıktan sonrasında ellerini yıkamasına fırsat vereceğiz. Aslına bakarsan çocuklar bu mevzuda uyarıldı, ailelere lüzumlu yazılar yazıldı. Bu yönde bir önlem aldık”

Girne 23 Nisan İlkokulu Müdürü Osman Fırat:
“Okulların hangi tarikte açılacağı bellidir. Sıhhat Bakanlığı Müsteşarlığı da bunu bilir. 8 Eylül’de öğretmenler geldi, 15 Eylül’de çocuklar okula adım atar. Sıhhat Bakanlığı o vakit nerede? Tahlilleri daha ilkin yapması gerekmez mi? Okullara bütçe yok. Sıfır bütçeyle okulları yönetiriz. Iyi mi yönetiriz? Hizmet karşılığı yönetiriz. Dışarıda okul giysisi satan firmalardan kâr oranı isteriz. Yasa eğitim 15 yaşa kadar mecburi, 18 yaşa kadar da parasızdır der fakat nerede? Benim görevim eğitimdir. Tahlili ben mi yapacağım? Her yıl başı biz depoları temizleriz. Sıhhat Bakanlığı dönemin da görevini yapması gerekirdi. Biz depomuzu kendimiz boşalttık. Yeni suyla doldurduk. Girne Belediyesi yarın (bugün) gelip klorlama meydana getirecek. Hafta sonu olmasını istedik ki çocuklar okulda olmasın. Denetim altına aldık”

Yenierenköy İlkokulu Müdürü Meryem Özbolat:
“Sıhhat Bakanlığı’ndan yazılı bir rapor gelmedi yalnız dün Sıhhat Bakanlığı yetkilisi geldi. Sularımızın yüksek oranda kirli bulunduğunu ve kullanımının derhal durdurulması icap ettiğini söylemiş oldu. Eğitim Bakanlığı’na bu mevzuda data verdik. Depolarımızı boşalttık. Bugün (dün) de Yenirerenköy Belediyesi’nin yardımıyla depolarımız yıkanıp, temizlendi. Belediyenin yarın (bugün) bizlere su verebileceği açıklandı. Haberi alır almaz dünden (önceki gün) öğrencilerimize lüzumlu ikazları yaptık. Çocuklarımıza daha değişik yöntemlerle temizlik yapılmasını önerdik. Doğal olarak ayrıca sağlıkla ilgili bir sıkıntımız olmadığını da belirtmek isterim. Biz her yık depolarımızı temizliyoruz. Okul açıldığı vakit sularımızı dolduruyoruz. Rutin bir halde gelinip tahlil yapılıyor fakat bu sefer temizlenen depolarda suyumuz kirli çıktı. Sanırım bu problem okul depolarından kaynaklanmıyor.”

Esentepe İlkokulu Müdürü Mehmet Karaali:
“Ilk olarak şöyleki bir düzeltme yapayım. Girne sıhhat ekibinde ölçüm icra eden yetkili ilkokulun deposunda kirlilik olmadığını söylemiş oldu. Okul öncesinde bizim 2 bina vardır bunun su ölçüm değerleri de sıfırdır. Yalnız ana okul tarafındaki bir depoda var fakat esasen o daha evvelde belliydi. Biz onu ilk günden beri kullandırmıyoruz. Depo değişine kadar küçüklere su verilmesi için velilere yazı gönderdim. O suyu kullandırmıyoruz. İlkokulun suyu şebekeden Türkiye’den gelen sudur. Bunun değerleri sıfırdı, küçüklere yalnız bu sudan kullandırıyoruz. Yalnız ana okulun deposu değişmesi lazım, şebekede bir sorun yoktur, temizdir”

kb1.jpg
Şht. Ertuğrul İlkokulu’nda temizlik ekipleri depolardaki suyu boşalttı, temizlik yapmış oldu

kb2.jpg
 Şht. Doğan Ahmet İlkokulu’nda dün öğle saatlerinde kirli sular boşaltılarak, temizlendi bazı depolara not düşüldü

kb3.jpg
Çocuklar okullarda suları kullanmadı değişik önlemlerle temizliklerini sağlamış oldu

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.