DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
19°C
İstanbul
19°C
Açık
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Çok Bulutlu
16°C

“Okulları kapalı tutma lüksümüz yok”

“Okulları kapalı tutma lüksümüz yok”
05.12.2023 22:23
1
A+
A-

Eğitim Bakanı Amcaoğlu, şimdiki altyapıya bakılırsa okulların karşı karşıya açılmaya hazır bulunduğunu ve artık okulları kapalı tutma lüksünün kalmadığını altını çizdi.

Eğitim Bakanı Olgun Amcaoğlu, Sıhhat bakanlığı, Tabipler Birliği ve sendikalarla uzun devam eden toplantılar sonucu okulları karşı karşıya açma sonucu aldıklarını ve bunun sıhhatli bir süreçte devam etmesi için çalıştıklarını açıkladı.

Meydana getirilen toplantılarda okulların açılma sürecinde alınacak önlemlerin tartışıldığını söyleyen Amcaoğlu, alınan kararların Pazartesi kamuoyu ile paylaşılacağını duyurdu.

Amcaoğlu, BRT’de katılmış olduğu “45+”  isimi programda Baykan Gürses Özdağ’ın sorularını yanıtladı. 

 

“Karşı karşıya eğitim için aşı kaçınılmaz”

Amcaoğlu, sağlığın kendileri için birinci planda bulunduğunu vurgulayarak aşılanmanın önemine dikkat çekti. Eğitim sektöründe çalışacak olan kişilerin %96’sının açılandığını söyleyen Amcaoğlu, aşının karşı karşıya eğitim için kaçınılmaz bulunduğunu dile getirdi, aşıyı teşvik için kampanyalar başlattıklarını söylemiş oldu.

“75 bin yabancı uyruklu talebe umut ediliyor”

75 bine yakın yabancı uyruklu öğrencinin üniversite için adaya gelmesinin beklendiğini söyleyen Amcaoğlu, yurtdışından buraya gelecek olan öğrencilere de aşılama yapılacağını belirtti. Üniversite öğrencilerinin ülkenin kalkınması için fazlaca mühim bir yere haiz bulunduğunu özetleyen Amcaoğlu, “üçüncü ülkeden gelecek olan ortalama 45 bin yabancı talebe için lüzumlu aşılar da şu an buzdolabında bekletilmektedir, tüm hazırlığımız tamamdır” dedi.

“Eğitimin devamı için ne gerekiyorsa yapılacak”

Online eğitimin hiçbir süre karşı karşıya eğitimin yerini tutmadığını ve aynı kalitede sonuçlar vermediğini dile getiren Amcaoğlu, “bunun en iyi örneğini üniversite imtihan sonuçlarındaki düşüşte görüyoruz” dedi.

Hijyen çalışmalarının yanında eğitimdeki eksikleri de tamamlamaya çalıştıklarını özetleyen Amcaoğlu, “öğretmen atamaları ve materyallerin tamamlanması için de çabalıyoruz” şeklinde konuştu.

Öte taraftan Ulusal Eğitim Bakanlığı olarak COVID-19 şartlarına uyarak server altyapılarını da güçlendirdiklerini söyleyen Amcaoğlu, online ders verme kapasitelerini artırdıklarını duyurdu. Amcaoğlu şu şekilde devam etti: “4 bin 300’e yakın öğrenciye tablet sağlandı, 1400 civarı öğrencinin evine parasız web götürüldü. 14 bin öğretmene dönemin gereklerine uygun online ders verebilmek için hizmet içi eğitim verildi. Bakanlık olarak elimizden geleni yaptık”.

“Dünyadaki örnekleri inceleyerek adım atıyoruz”

Hem hükümet, hem de ilgili bakanlıklarla ortaklık içinde hareket edildiğini özetleyen Amcaoğlu, iddialı değil akıllı olmaya çalışıyoruz, dünyadaki örneklere bakarak planlama yapıyoruz” dedi.

Pandemiden dolayı öğretmenlik imtihanlarının Ağustos sonu ve Eylül’ün ilk haftasına sarktığını söyleyen Amcaoğlu emek harcamaları şu şekilde söyledi: “Sıhhatli atamalar yapabilmek ve evlatların eğitime öğretmensiz başlamasını engellemek için okulların açılma tarihini 13 Eylül’e erteledik. Gecikmeyi telafi etmek için eğitim programını ona bakılırsa planlayacağız. İlk hedefimiz okulları sıhhatli şekilde açmak. Standart derslik nüfuslarını aşmamak için altyapı çalışmalarını da sürdürüyoruz. Şu an inşa aşamasında olan 16 okul var. Modern, altyapısı günümüz şartlarına uygun okullar inşa ediyoruz”.

“Bulaş Protokolü hazır”

Amcaoğlu, lüzumlu durumlar için Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi tarafınca bir ‘Bulaş Protokolü’ oluşturulduğunu da söylemiş oldu. Bu protokolün tüm okullarla paylaşılacağını aktaran Amcaoğlu, “okullar riskli durumlarda ne yapması icap ettiğini bu protokol vasıtasıyla bilecek ve buna uygun şekilde beraber hareket edilecek” şeklinde konuştu.

“Artık okulu kapalı tutma lüksümüz yok”

Eğitimi kapattıkları dönemde sıhhat şartlarının ve riskin daha değişik bulunduğunu söyleyen Amcaoğlu, “o devrin şartlarına bakılırsa kimseyi riske atmamak için bunu yapmak zorundaydık” dedi. Eğitimin son olarak kapanması ihtiyaç duyulan sektör bulunduğunu da belirten Amcaoğlu, şimdiki altyapıya bakılırsa okulların karşı karşıya açılmaya hazır bulunduğunu ve artık okulu kapalı tutma lüksünün olmadığını altını çizdi.

Öte taraftan Amcaoğlu PCR testleriyle ilgili de açıklamada bulunmuş oldu. Üniversitelerin kendi içinde kurduğu sistemlerde hem aşılama hem de PCR testlerinin yapılmış sıklığına karar vereceğini söyleyen Amcaoğlu, ilk ve ortaöğretimde yapılacak aşılama ve kontrol sıklıklarının ise Pazartesi açıklanacak kararlarda duyurulacağını aktardı.

İngiltere’de okuyan öğrencilerin ‘aşı belgesi’ sorununu açmak için çabalıyoruz

İngiltere’de okuyan öğrencilerin yaşamış olduğu aşı belgesi sorununa da değinen Amcaoğlu, aşı verilerinin internasyonal aşı havuzuna eklenmesi için çalışmalarının devam ettiğini ve probleminin en kısa sürede çözüleceğini aktardı.

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.