DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Henry Charles Estates Direktörü Arzu Aygın Şimal Kıbrıs emlak piyasasını değerlendirdi ve krizin çıkış yolunu söyledi.

Henry Charles Estates Direktörü Arzu Aygın Şimal Kıbrıs emlak piyasasını değerlendirdi ve krizin çıkış yolunu söyledi.
28.10.2023 05:38
3
A+
A-

Salgın sonrası Şimal Kıbrıs emlak ve inşaat piyasası hareketlendi mi? Bu probleminin yanıtını her şirket değişik verebiliyor sadece önümüzde oldukca güzel bir örnek var. Henry Charles Estates Direktörü Arzu Aygın, sektörün hareketli bulunduğunu söylüyor. Doğal olarak bunun için neler yapılması icap ettiğini de konu alıyor. İşte detaylar..

Henry Charles Estates 20 senedir Şimal Kıbrıs emlak piyasasının nabzını tutuyor, yerli ve yabancıya hizmet veriyor.

Henry Charles Estates Direktörü Arzu Aygın, pandemi sürecinden sonrasında gelişen ve değişen alan kişi gereksinimlerini paylaştı bizimle, hem yerelde hem de internasyonal piyasada.

Krizden çıkış anahtarını da söyledi, firmaların nelere dikkat etmesi icap ettiğini de..

İşte Arzu Aygın’ın röportajı..

Haftalar sonrasında iş dünyası yeni dönemde çalışmaya başladı, siz şirketiniz adına iyi mi bir başlangıç yaptınız?

Haftalar sonrası şirketimizin yeni döneme süratli bir dönüş yaptığına inanıyorum.

Dürüst olmak gerekirse tahminimizin ve beklentilerimizin oldukca üstünde talep var.

Müşterilerimizin taleplerinin değişmiş olduğu, faizlerin düşmüş olduğu, yabancı yatırımcı alımları için meydana getirilen düzenlemelerle bambaşka bir piyasaya başlangıç yaptık.

Uzun süreden beri korona virüs karantinasında olan iş arkadaşlarımızla birlikte enerji dolu ve emek harcama isteğinin maksimum seviyede olduğu iki haftayı geride bıraktık.

“PANDEMİ MESAFELERİ SORUN OLMAKTAN ÇIKARDI”

Pandemi öncesi zamana gore iş hayatında değişenler neler?

Pandeminin bizim sektöre yada öteki bazı sektörlere kazandırdığı en büyük değişimin web ortamında meydana getirilen karşı karşıya toplantılar ve online yazışmalar.

İnsanlar birçok iş bağlantılarının evden de yapılabileceğini ve mesafelerin oldukca büyük mesele olmadığını fark ettiler.

Henry Charles Estates olarak biz esasen uzun senelerdir yabancı piyasalarla çalıştığımız için tüm bu sistemleri esasen kullanıyorduk. Daha etken bir halde kullanmaya başladık. Evleri müşterilerimizle birlikte dolaşmak yerine görüntülü arama yada video görüntüsü göndererek tanıtımlarımızı gerçekleştirdik.

Açıkçası, oldukca pozitif yönde geri dönüşümler ve alan kişi memnuniyeti sağlamaktayız. Müşterilerimiz o an alım yapamasa bile, ileriye dönük yatırımlar da bizi tercih edeceklerini belirtiyorlar.

“BU ZOR ZAMANI DAHA ÇOK ÇALIŞARAK ATLATABİLİRİZ”

Siz bu pandemi sürecini iyi mi değerlendirdiniz? Pandemi sonrası planlarınız neler?

Henry Charles Estates olarak biz pandemi süresince de evlerimizden çalışmaya bir halde devam ettik. Sonuçta işimizin doğası gereği oldukca süre alan bir ofis ve dökümantasyon emek vermesi söz mevzusudur. Bu alanlardaki eksiklerimizi tamamladık. Her hafta olağan durum değerlendirmesi kapsamında ofis arkadaşlarımızla zoom toplantıları yaptık.

Ofisimiz açıldıktan sonraki hedef odaklı planlarımızı ve satış stratejilerimizi oluşturduk. Toplumsal medyaya verdiğimiz önemi daha bir arttırdık. Elimizde olan evleri toplumsal medya ortamında daha oldukca paylaştık. Lüzumlu olduğu süre da müşterimizle saha da buluşup ilgilendikleri evleri alınan karantina tedbirler çerçevesinde kendilerine gösterdik.

Pandemi sonrası planlarımız özet olarak şu şekilde ki; tüm dünyayı etkileyen bu zor zamanları sadece daha oldukca emek harcayarak atlatabileceğimizdir. Her anlamda daha uygun ve kaliteli gayrimenkulleri yatırımcı ile buluşturmaktır. Ortalama 20 senedir yaptığımız şeklinde.

“ADADAKİ EN GENİŞ KAMPAMLI PORTFÖYLERDEN BİRİNE SAHİBİZ”

Yatırımcılara yönelik portföyünüzü iyi mi değerlendirirsiniz?

Henry Charles Estates olarak portföyümüz mütevazi olamayacağımız tek mevzudur.

Adadaki en geniş ve kapsamlı portföylerden birine sahibiz, bunu bilhassa belirtmek isterim.

Arazi, apartman proje, yatırım projesi, apartman dairesi, villa, bungalow, satılık otel, dinlence köyü, bunglow complex, varlıklı kiralık portföyümüz ve bunun şeklinde gayrimenkul çeşitliliğimiz söz mevzusudur.

800’ü aşan portföy sayımız her geçen gün artıyor. 20 senenin verdiği deneyim ile satılabilir ve doğru fiyat bandında olan gayrimenkullerle ilgileniyoruz.

Doğal olarak ki uzun senelerdir piyasada olmamız, malını satmak isteyen kişilerin bizi tercih etmelerini sağlıyor.

Müteahhitlere ilişik yeni projelerin yanı sıra ikinci el piyasasında ve arazi mevzusunda da daima olduğu şeklinde iddialıyız.

Sonuçta, ortalama 20 senedir aynı ofiste aynı işi yapıyoruz. Uzun seneler İngilizlere ve birçok yabancıya oldukca fazla mal satışı yaptık. Onlarda satış için bizi tercih ediyorlar. Gerçeği söylemek gerekirse bu da bizi oldukca mutlu ediyor.

Alan kişi memnuniyeti bizim için her şeyden mühim.

“YABANCILARIN KONUT ALMA HAKKININ DÖRDE ÇIKMASI, PİYASAYA GÜVEN AŞILAYACAK”

Yurt dışı pazarı için öngörüleriniz neler?

Doğal olarak ki her şey korona virüs salgınının seyrine bağlı.

Her şey planlandığı şeklinde giderse Temmuz ayında alıcıların tekrardan adamıza geleceğini düşünüyorum. Şimal Kıbrıs devletinin ve halkının korana virüs sürecini oldukca iyi yönettiği bence oldukca açık.

Yatırımcının bunu oldukca iyi değerlendireceğini ve Şimal Kıbrıs’ın salgın açısından güvenli bir yer olduğu gerçeğini satın alacağını düşünüyorum.

Bunun yanında Şimal Kıbrıs iklimiyle, yaşantısıyla ve öteki ülkelere kıyasla fiyat pozitif yanları ile halen yatırımcıların ilgisini çekiyor.

Bilhassa yabancı alımlarının dört tane şeklinde tekrardan düzenlenmesinin tekrardan piyasaya pozitif yönde yansıyacağını düşünüyorum. Aslına bakarsanız, senelerdir sözleşme ile bir adetten fazla alan birçok yatırımcımız var. Bu kişiler şimdi sözleşme ile aldıkları malların tapularını kendi tasarruflarına geçirebilecekler. Bu da piyasaya kesinlikle bir itimat aşılayacak.

Ben uçakların adaya yeniden gelmesiyle bu hareketliliğin daha da artacağını düşünüyorum. Aslına bakarsanız hale hazırda adaya gelip alım yapmak isteyen müşterilerimizle irtibattayız.

Uçuşlar adım atar başlamaz gelip alım yapacaklarını belirtiyorlar. Bu şekilde güvenmelik gönderen yatırımcılarımızın sözleşme imzalamak için adaya gelmelerini bekliyoruz.

“YEREL PİYASA HAREKETLİ, YATIRIMIN TAM ZAMANI”

Mahalli piyasa hareketliliği ne yönde? Siz bu ihtiyaçlara iyi mi yanıt veriyorsunuz?

Mahalli piyasa şaşılacak derecede hareketli.

Yatırım yapmak isteyenler için yatırımın tam zamanı diyebiliriz.

Tapu harçlarının indirimli bulunduğunu ve bilhassa faizlerin düştüğünü de göz önüne alırsak yatırım yapmak isteyenler oldukca fazla beklememeli..

Meydana getirilen teklifler nakit likiditesi açısından satıcıyı da sevindiriyor. Böylece piyasaya bir hareketlilik geliyor. Bunun yanında uzun süredir satış yapamayan inşaat firmaları da pozitif yönde fiyat düzenlemeleri ve ödeme kolaylıkları ile dikkat çekiyor.

İnşaat firmalarının da satış esnasında şartları esnetmeleri biz emlakçılara satış kapama olanağı sağlıyor. Aynı şekilde ikinci el piyasasından erken çıkmak isteyen satıcılar, satış fiyatının altındaki teklifleri kabul ediyor. Bu da bizim alıcıya destek olmamız açısından oldukca verimli oluyor.

“PİYASADAKİ İHTİYAÇLARA CEVAP VERME TECRÜBESİNE SAHİBİZ”

Henry Charles Estates olarak deneyimli ekibimiz, kuvvetli portföyümüz ve satış kapama tekniklerimizle piyasadaki ihtiyaçlara kolaylıkla yanıt verme tecrübesine sahibiz.

“PANDEMİ SONRASI ALICI İHTİYACI DEĞİŞTİ”

Pandemi sonrası süreçte emlak ve inşaat yaşamına mesajınız nedir?

Pandemi tüm dünya ekonomisini oldukca büyük seviyede negatif etkiledi. Maalesef mühim seviyede ölümcül bir salgın olması ve birçok kişiye kolayca bulaşması tüm toplumları derinden sarsmıştır.

Üç aylık “evdekal” süreci insanları ruhsal olarak da negatif etkiledi. Bu kadar zor bir dönemden geçtik. Ve şu anda insanoğlu “normalleşme” sürecinde. Farkındalığın arttığı ve kişilerin tercihlerinin değişmiş olduğu yeni bir döneme girdik. Benim kişisel fikrim emlak ve inşaat dünyasının bunu pozitif yönde bir halde değerlendirip yatırımlarını durdurmamaları yönünde.

“KALİTELİ YATIRIMLAR SUNMAK SATIŞ GRAFİĞİNİ YÜKSELTİR”

Salgının seyrinde trajik bir gelişme eğer olmazsa, sağlam firmaların bu sıkıntılı süreci kısa zamanda atlatacağını ve yatırımlarının karşılıklarını alacağı inancındayım. Talebin yükseldiği bir devrin başındayız. Talepleri doğru yönlendirip, yatırımcıya güvenilir ve kaliteli yatırımlar sunabilirsek, satış grafiğini yukarı doğru çekmek bu piyasada olan tüm firmaların elinde.

“KRİZİ ATLATMANIN TEK YOLU ÇOK ÇALIŞMAK VE DÜRÜST OLMAK”

Krizi yönetebilmenin ve strateji belirleyebilmenin en mühim unsur bulunduğunu düşünüyorum.

Pandemi kadar etkili olmasa da birçok krizi atlatmış, Şimal Kıbrıs emlak ve inşaat piyasasında uzun senelerdir mevcud tüm firmaların da deneyim etmiş olduğu suretiyle bu krizden de sağlam çıkabilmek sadece oldukca çalışmak ve dürüst olmak ile gerçekleşecektir.

Biz Henry Charles Estates olarak birçok krizi atlattık. Bunu da aynı çalışkanlık, özveri ve itimat yardımıyla atlatmayı hedefliyoruz.

Etiketler: arzu aygın, Henry Charles EstatesEn güncel haberlere erişmek için mail listemize abone olun

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.